Как Рут Колева даде урок на таксиметров шофьор

20/03/2015

Понякога сутрините могат да започнат ужасно… Особено ако попаднеш и на подходящия таксиметров шофьор.

Това се случи на Рут Колева в сивата софийска сутрин на 19 март. Влизайки в такси, певицата става обект на изнудване от таксиметровия шофьор, който при това се държи изключително нагло. Рут обаче не губи присъствие на духа и умело заснема с мобилния си телефон сцената, която се разиграва в колата. Вижте сами видеото и уроците, които Рут получава „директно от извора“.

Понеже темата ни е интересна, а проблемът е обществено значим, „Бинар“ потърси Рут Колева за още малко информация около случая. Ето какво каза тя:

Знаеше ли шофьорът, че го записваш?

Не, той беше прекалено зает с лекцията си, за да обърне внимание.

Какво всъщност се случи?

Цялата история започна от това, че преди да се кача при въпросния шофьор на нерегламентираната стоянка, спрях друга кола, която минаваше по пътя и която отказа да ме закара до дестинацията ми. Затова се насочих към следващата. В момента, в който поздравих шофьора и се качих в колата, той започна да ме обвинява, че съм нарушила „правилата“ на таксиджийската вселена и ми поиска двойно по-висока сума, за да ме закара до желаното от мен място. И това се случва след като колата вече е в движение, а апаратът не е включен.

Защо реши да го запишеш и разпространиш?

В такъв тип ситуации вариантите са два. Да вдигнеш скандал, да си скапеш настроението и да закъснееш жестоко. Вторият е да запазиш спокойствие и да подадеш жалба. Тъй като за мен записът е вид доказателство за измама, избрах този вариант. А и искам повече да говорим за малките проблеми в ежедневието, които бавно, но сигурно ни тровят живота.

На мен ми се е случвало да ме возят пияни шофьори (тогава обаче предпочетох варианта със скандала), да ме лъжат с „помпа“, да ми казват да не говоря по телефона. Въобще, каквото се сетите. Лошото е, че таксиметровите услуги в България са на ниво махленска корупция. И тези хора си стоят безнаказани и мамят хората ежедневно и с много пари. Всички сте виждали фалшивите таксита „За едно в Европа“, „ОК Хипершанс“ и т.н., в които за 30 метра ти взимат 20 лева. Недопустимо е.

Как смяташ, че би могла да се промени ситуацията?

Трябва да има регулатор на този тип услуги в България, колите трябва да са в по-добро техническо състояние, собствениците на компании трябват да следят стриктно за неподходящи хора сред служителите си. А органите на реда и защитата на потребителите трябва да контролират стандарта на тази услуга. Освен това, град с милион население и 30 000 таксита в света няма.

Как завърши самото пътуване?

Платих си и слязох с усмивка, защото знаех, че не след дълго този шофьор няма да има такава на лицето си.

От нас ли обаче зависи дали този таксиметров шофьор ще продължи да граби – с усмивка на лицето и поучителен тон – клиентите си? Или от намесата на Комисията за защита на потребителите, Комисията за защита на конкуренцията, КАТ, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, а дори и СДВР?

„Бинар“ ще сезира въпросните институции и ще ви осведоми за тяхната реакция.

от

публикувано на: 20/03/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: