Ще има ли още футболни шамари за столицата?

18/11/2013

Спортната програма през миналата седмица бе натоварена. Половин Европа е потънала във футболни емоции заради баражите за класиране на Мондиал 2014 в Бразилия. Първите срещи вече се изиграха, като прави впечатление най-вече победата на Украйна над Франция с 2:0, което утежнява изключително много задачата на „петлите”. Дали ноемврийската прокоба не надвисна отново над френския тим – още повече, че вчера чествахме 20-годишния юбилей от великата победа на 17 ноември на „Парк де пренс”? Впрочем и френските медии се сетиха за гилотиниращите попадения на Емил Костадинов и попитаха: „Дали историята няма да се повтори?” Също така прави впечатление, че Кот д’Ивоар се класира за трети пореден път на световно първенство и доказа, че е от големите футболни сили на Африка. Не буди никакво съмнение и класирането на Уругвай на Мондиала, след 5:0 в първия бараж срещу Йордания.

У нас седмицата бе белязана с второто за сезона дерби между ЦСКА и „Левски”, завършило този път с постното 0:0. Това бе първи мач от 1/8 финалите в турнира за Купата на България и всичко остава за реванша. Но кога е той? На 19 декември, когато може да се наложи играчите на двата отбора да бъдат теглени с полярни шейни на терена. Да, календарът е натоварен, но датата е безумна. В крайна сметка и двата клуба се съгласиха на този вариант, така че отговорността си е тяхна. На четвъртфиналите в турнира са вече „Локомотив” (Сф), „Ботев” (Пд), „Лудогорец”, както и „Черноморец” и „Литекс”. Жалко е, че вечното дерби се игра пред обидно малко публика – 10 000 зрители. Едва ли може да служи за оправдание само фактът, че мачът съвпадна с митинга на БСП и ДПС на „Орлов мост”. Добре, иначе да бяха 15 000. Много ли е това за мач, който е будел уникална емоция и тръпка в редица поколения фенове през годините и който е събирал по трибуните по 60 000 зрители? В същото време футболните фенове трябваше на специална пресконференция да се оправдават, че не са платени политически агитатори…

Тъжно за българския спорт в последните дни е, че две емблематични фигури сложиха край на състезателната си кариера. Със сълзи на очи най-добрата ни гимнастичка в последните години Силвия Митева се оттегли само на 28 години от активния спорт. Оттегля се и Тодор Стойков – легенда за българския баскетбол, дългогодишен капитан на „Лукойл Академик” и на националния ни отбор. Винаги има малко тъга, когато такива играчи прекратяват своята кариера, радвала хиляди приятели на спорта през годините.

Един добър повод за национална гордост. Стана ясно, че за пръв път България е сред топ 20 на най-добрите зимни и ски дестинации в света. Това е благодарение на Банско. Ето, че когато има желязна организация и професионална работа, можем да бъдем конкуренция на световно ниво. А Банско вече много пъти доказа, че може перфектно да организира състезания за Световната купа. И нас ни бива за някои работи, нали?

Иначе през уикенда ни очаква нова порция емоции от поредния кръг на футболното ни първенство. В следващите кръгове предстои да разберем дали шампионът „Лудогорец” и „Литекс” ще запазят солидната си преднина в челото на класирането. И дали провинцията ще продължи да удря футболни шамари на столицата.

от

публикувано на: 18/11/2013

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: