Виното е като самия живот – болезнено мъчителен като тежък махмурлук или искрящ и красив като сватбен ден. Зависи как го употребяваш. Сигурно това е имал предвид древногръцкият философ Платон, който проповядвал умереност в пиенето на вино. Мъдрецът пропагандирал прости правила, много от които в пълна сила важат и днес:
– Децата до 18 години да стоят далеч от чашката;
– Гражданите до 30 години могат да пият, но умерено;
– Участие в пиршества и вино на корем се разрешава само на навършилите 40 години.
Снизходителното отношение към по-възрастните при Платон никак не е случайно. Философът вярвал, че: виното облекчава тежкото бреме на старостта, разсейва мъката, укротява нервите, връща силата и ловкостта на тялото. Съвременните медици също са категорични: качественото вино е еликсир на младостта. Нещо повече – лекарите са уверени, че ако високоалкохолните напитки се заменят с вино, хората ще живеят и ще изглеждат значително по-добре.
Френският опит
Макар и да има оптимисти, които са уверени, че не е далеч времето, когато в магазините за вино ще ходим като в аптека, все пак сме наясно, че скоро няма да си купуваме бутилка Кабернс с рецепта. В интерес на истината обаче трябва да уточним, че виното отдавна е познато като лекарство. Във Франция например този нетрадиционен метод се използва поне от 1000 години, френските лекари не се боят да го прилагат като лекарство в различни форми – дори венозно. Според техния опит страдащите от колит трябва да пият червено трьпчиво трапезно вино. То е богато на танин, който стимулира гладката мускулатура на стомаха и потиска активността на болестотворните микроорганизми и бактериите.
За борба с атеросклерозата са подходящи вина, богати на фенолни съединения – това са сухите червени вина. Белите сухи вина пък действат диуретично и са подходящи при някои бъбречни заболявания. (Установено е също така, че французите живеят по-дълго от американците с 2,5 г, а страдащите от сърдечносъдови заболявания са с 40% по-малко, отколкото в САЩ. Учените отдавна са наясно и с причината за този феномен – спазването на националната традиция редовно да се пие естествено червено вино, и то по време на обяд. Така съдържащите се в питието биологично активни вещества се усвояват постепенно с храната от организма. Естествените антиоксиданти действат благотворно срещу стреса, а фенолните съединения възпрепятстват натрупването на плаки по кръвоносните съдове и така намаляват риска от исхемична болест на сърцето.
Схватка с рака и артрита
Червеното вино съдържа антиоксиданта ресвератрол, който е изключително важен за профилактиката на злокачествени тумори. Това вещество действа подобно на антибиотик и пред-пазва гроздето от различни гъбични заболявания. А в човешкия организъм ресвератрольт предотвратява злокачественото израждане на клетките и в същото време блокира развитието на възпалителни процеси с каквито например е свързан артритът. Освен това е доказано, че червеното вино подпомага унищожението на образуващи се ракови клетки. Някои учени дори смятат, че това откритие може да доведе до появата на нови методи на лечение и профилактика на раковите заболявания.
Ой, ти бяло, ‘що не си червено!
Обратно на традиционните предпочитания на българина към червеното вино, бялото също има сериозни достойнства по отношение на здравето. Категорично е доказано, че съдържащите се в него аитиоксиданти помагат на организма да поддържа нормалното функциониране на белите дробове.
150 мл за щастие
При сложни стресови ситуации да се пие не е грях. И това не е народ на мъдрост, а научен факт. Лекари и учени отбелязват една интересна особеност: в тежки условия процесът на дезадаптация бързо срива организма на трезвениците и обикновено те се огъват първи. Затова в ежедневното меню на екипажите на корабите за далечно плаване са включени 150 мл червено вино. То поддържа настроението, спасява от меланхолия и тъга и в голяма степен замества липсата на социални контакти.
Петте оръжия на виното
Виното е напитка с уникални по брой и сложност вещества в състава си. Основните биологично активни компоненти обаче са пет.
ЕТИЛОВ СПИРТ в умерено количество. Той е антиоксидарт, който възпрепятства образуването на тромби, артеросклероза и иехемична болест на сърцето. Действа като бариера срещу стреса.
ОРГАНИЧНИТЕ КИСЕЛИНИ определят вкуса и аромата на виното и потискат развитието на бактериите.
МИНЕРАЛНИТЕ СОЛИ са необходими за работата на всички органи в човешкото тяло. 250 мл вино набавят близо 50% от ежедневната доза йод и фосфор и до 10 % от всички останали минерали.
ВИТАМИНИТЕ се освобождават постепенно в процеса на зреене. Така че в старото вино те са повече отколкото в младото. 250 мл осигуряват около 5% от всички необходими витамини на организма за 24 часа и 50% от оптималната доза витамин Р и фолисва киселина.
ПОЛИФЕНОЛИТЕ са природни антиоксиданти, които забавят процеса на стареене на клетките. Вьв виното те са във форма, която максимално лесно се усвоява от всички ни в човешкото тяло.
Колко му трябва на човек?
Човешкият род условно може да се раздели в следните категории:
Заклети трезвеници – те са около 5%
Рядко пиещи – 40%
Умерено пиещи – 30%
Много пиещи – 15%
Изключително много пиещи, включително и алкохолиците – 10%.
Вярно, че за да не нараства последната цифра в течение па годините са прилагани всякакви ограничителни мерки – от разумни до жестоки забрани. Но въпреки тях съотношението практически не се е променило през последните 50-60 години. И макар че реакцията на всеки отделен организъм към пиенето е строго индивидуална, добре е да сте наясно какво количество алкохол можете да поемате на ден без вреда.
Съвременните учени смятат, че абсолютно безвредна и даже полезна за здравето ежедневна доза спирт е между 5 и 30 г за мъжете и 5 и 16 г за жените. На разбираем език това изглежда така:
ЖЕНИ – 40 мл водка, 150 мл сухо вино, 330 мл бира.
МЪЖЕ – 80 мл водка, 300 мл сухо вино, 750 мл бира.