Правилното хранене е ключът към дълголетието и младостта. Това го знаем всички. Но не сме толкова убедени в знанията за елементите, които сглобяват понятието „правилно хранене.” Едни съветват: яжте чесън и лук всеки ден. Други пък призовават да наблягаме на киселото мляко. А една от новите теории е направо на границата на скандалното: „Колкото по-малко ядете, толкова по-дълго ще живеете!”.
Всъщност тайната на здравословното хранене, което съхранява жизнените сили и младежката пъргавина дори и на преклонна възраст, е да ядеш малко, но в същото време да поемаш колкото се може повече жизненоважни хранителни вещества. Невероятно, но факт – това наистина е възможно! Съществува специална селекция от продукти, която отговаря на двете сякаш взаимно изключващи се условия. Вижте кои са те.
Кафяв ориз
Мнозина избягват въглехидратите заради тезата, че от тях се пълнене. Но всъщност те са много важни за поддържане на енергията. Не подминавайте пълнозърнестите продукти: кафяв ориз, хляб и каши от зърнени култури, които съдържат много влакнини. Тези храни намаляват лошия холестерол, снижават риска от сърдечносъдови заболявания, рак на дебелото черво, камъни в жлъчката и диабет. Грижат се за тонуса и здравето на червата, чиято активност с годините намалява.
Кокоши яйца
Отзивите за тях винаги са били по-скоро негативни, но ето един аргумент в тяхна полза: яйцата са източник на белтъчини и лутеин, който защитава очите от поява на катаракта. Изследвания в последно време дават основание да се предполага, че яйцата предотвратяват образуването на тромби. А по данни на друго сериозно проучване, приключило наскоро, потреблението на 6 яйца седмично намалява с 44% риска от рак на млечната жлеза. Дори и най-тежкото обвинение към кокошите „плодове”, че повишават холестерола, е на път да отпадне окончателно – диетолозите напоследък твърдят, че 1-2 яйца на ден не представляват никаква опасност, тъй като организмът не складира холестерола, внесен наготово от богатите на него продукти, а го произвежда сам от наситени мазнини.
Мляко
С възрастта нашата потребност от калций нараства. Затова е важно в ежедневното меню да присъстват богати на този елемент продукти – например обезмаслено краве мляко. Много е полезно за здравето и много богато на калций, необходим за профилактика на остеопорозата! Пийте всеки ден две чаши обезмаслено краве мляко или включете в храненето си обезмаслено кисело мляко и наситени на калций плодове.
Спанак
Като малка съкровищница е – в него има толкова много полезни вещества, колкото в никой друг продукт. Спанакът е източник на желязо, витамините C, A и K, както и на антиоксиданти, които ни помагат да се защитим от инфаркт и инсулт. Осигурява надеждна защита срещу рак на дебелото черво, остеопороза и артрит. Както и яйцата, зелените листа също съдържат доста лутеин, така че ето ви вариант на здравословна закуска: яжте яйца с пюре от спанак.
Банани
Един плод съдържа 467 мг калий, което е необходимата на организма дневна доза за поддържане на мускулите (особено сърдечния) здрави и силни. Бананът също регулира високото кръвно налягане, явява се ценен източник на влакнини и много успешна бърза помощ при киселини. Добавете нарязан банан сутрин в овесената си каша или го разбийте в блендер с кисело мляко и малко плодов сок – отличен енергиен старт за деня.
Пилешко, кокоше месо
Това е най-полезното месо, богато е на белтъчини и предотвратява намаляването на костната плътност. От него подбирайте гърдите, в които има малко мазнини, и отстранявайте предварително кожата. Пилешкото е също източник на микроелемента селен, който предпазва от рак, както и на витамините от група B, които са естествен източник на енергия и стимулатор на мозъчната активност.
Сьомга
Пълна е с полезните omega-3 мастни киселини, които понижават нивото на холестерина, защитават от някои видове рак и предпазват от образуването на тромби. Изследвания доказват, чe сьомгата облекчава депресивните състояния и предотвратява загубата на памет. Съдържа никотинова киселина, която според научни данни защитава от болестта на Алцхаймер. Поставете си конкретна задача: поне 3 пъти седмично да ядете сьомга.
Черна боровинка
Малко калории, много хранителни вещества! Черната боровинка съдържа антиоксиданти, които са яростни воини срещу катаракта, глаукома, разширени вени, стомашна язва, сърдечносъдови заболявания и рак. Уникалният целебен плод намалява пораженията на мозъчните функции след инсулт. Притежава и доказано противовъзпалително действие.
Билки
С годините вкусовите рецептори отслабват и най-лесно е да се добави сол, за да ни се струва яденето по-вкусно. Но солта над допустимата норма повишава кръвното налягане. Вярното решение е: подправяйте храната с билки. Пресните дъхави растения най-добре се справят с овкусяването, но в името на удобството и повелята за правилно хранене поддържайте разнообразен асортимент от сушени треви и билки.
Чесън
Няма нужда от пламенна аргументация в негова полза, но все пак да припомним в резюме: мощен съюзник на имунитета, пази от рак и сърдечносъдови заболявания. Намалява риска от инсулт. Притежава противовъзпалително действие, успокоява болките и отоците при артрит. Полезен е и при диабет. Ако не понасяте компрометиращия му аромат, употребявайте го във вид на чеснови капсули.