20 филма, които ще ни помогнат да разберем жените

07/03/2015

Какво си мислят жените, какво се случва във вътрешния свят на нежния пол е загадка за повечето мъже, а и за голяма част от самите жени. Затова решихме да съберем 20 филма, които може би ще ви помогнат да надникнете под повърхността. Няма как да разберем всички тайни, но поне ще ни дадат някои жокери.

1. „Какво искат жените“ – What Women Want

WhatWomenWant

Да, всички мъже твърдят, че искат да разберат какво мислят жените, но ако наистина се озоват в главите им, ще получат световъртеж. Героят на Мел Гибсън се жертва в името на всички свои събратя, за да се насладите на един наистина хубав филм. Той е смешен и отговаря на много от въпросите, които всички си задават.

2. Дневникът на Бриджит Джоунс – Bridget Jones’s Diary

Bridget-Jones-Diary-Main-Review

Много жени си признават, че този филм до голяма степен носи нотки на документално кино. Хубаво би било всички момичета да са уверени, спокойни, да знаят как да постъпят във всяка ситуация, точният мъж да е до рамото им. Само че действителността е различна. Героинята на Рене Зелеуегър ни помага по смешен и съвсем естествен начин да погледнем зад фасадата.

3. „Сексът и градът“ – Sex And The City

image-1-for-sex-and-the-city-2-london-premiere-gallery-889642378

Кой каквото и да казва, трудно може да се намери по-точно описание на това, което се случва с жените днес. Заклети жителки на големия град, които искат най-естествените неща на света. Да обичат, да правят секс, да се забавляват, да харесват работата си и да имат истински приятелки. Да бъдат каквито са във всички роли, които са им нужни. Да имат семейство, деца, или пък не. Четирите героини преминават през най-различни етапи, а мъжете, които срещат и с които се разминават, са взети директно от живота.

4. „Вики, Кристина, Барселона“ – Vicky Cristina Barcelona

7978153598bbebb168857c3151de35eb_large

Няма как да се отрече, че режисьорът на филма Уди Алън обича жените и иска да покаже това, което се случва вътре в тях. В повечето му филми срещаме интересни, живи, дръзки жени. В тази барселонска история отново ставаме съпричастни с две млади момичета, които искат да опитат от живота, да решат какво ще правят в него и да не съжаляват за нищо. Хубаво, че е възможно. А само като чуете мелодията от филма и видите картините от Барселона, няма как да не поискате да го гледате.

5. С глава в облаците – Head In The Clouds

2004 Head In The Clouds 033

История, която ни помага да разберем природата на женската любов – малко странна, но малко неразбираема. А ако пък не успее да помогне, ще се полюбувате на приковаващия погледа дует на Чарлийз Терон и Пенелопи Крус.

6. „Вещиците от Истуик“ – The Witches of Eastwick

The_Witches_of_Eastwick_30060_Medium

Вещиците – три модерни жени, разведени и опасни, живеят в старомодно градче. Всяка от тях копнее да срещне мъжа на живота си в това място, пълно със смотаняци. Артистични и страстни, те прелъстяват дори най-закостенелите женени мъже. Ненадейно в града пристига тайнственият богаташ Дарил ван Хорн и веднага омайва зажаднелите женски души. Дали тази поява е случайна?

Филмът е по роман на Джон Ъпдайк, а само споменаването на Шер, Сюзън Сърандън и Мишел Пфайфър е достатъчно. Каквото и да ви казват жените – те харесват този филм.

7. „Приложна магия“ – Practical Magic

349bbb04-a8ee-4cd8-8fc3-ef33400970a3

Този път вещици са Никол Кидмън и Сандра Бълок. Ще откриете много от това, което всяко момиче иска да притежава, в този филм.

8. „Изневяра“ – Unfaithful

6-unfaithful-2002

Животът не е просто уравнение, а любовта не може да застине във времето. Този шеметен трилър с участието на Даян Лейн, Оливие Мартинес и Ричърд Гиър ни вкарва в един хармоничен и идеален свят, разтърсен от страстта.

9. „Телма и Луиз“ – Thelma & Louise

thelma-and-louise-reunion

Това е филм, който всеки трябва да гледа. Две американки, които просто искат да бъдат, да живеят, да са свободни да избират и да изберат. А за тези, за които темата не е актуална, могат просто да погледат нахакания Брат Пит в първата му роля.

10. „Фрида“ – Frida

frida-2002-04-g

От сложните и нетрадиционни взаимоотношения със своя наставник и съпруг Диего Ривера до скандалната афера с Троцки и провокативните романтични връзки с жени, Фрида Кало води смел и безкомпромисен живот като политическа, творческа и сексуална революционерка.

11. „Къщата на духовете“ – The House of the Spirits

hs1

Мерил Стрийп, Глен Клоуз, Джеръми Айрънс, Уинона Райдър, Антонио Бандерас, Ванеса Редгрейв в един филм за избор – грешен и предопределен – по съдба…

Клетва, смърт, цел, тайна, самота и възмездие. Животът на чилийското семейство Труеба в шест десетилетия и четири поколения – от 1926 г. до 70-те години на ХХ век. По романа на Изабел Алиенде.

12. „Часовете“ – The Hours

the-hours

„Часовете“ е драматичен филм за три жени от различни поколения и исторически времена, чийто живот е свързан чрез романа „Мисис Далауей“ на Вирджиния Улф. Действието се развива в рамките на един ден, но в съответния исторически период. Никол Кидман изпълнява ролята на британската писателка Вирджиния Улф, Джулиан Мур играе американска домакиня от 1950-а, която чете романа, а Мерил Стрийп играе също американка, но от 2000-та година — лесбийка, която се грижи за своя приятел Ричард Браун, умиращ от СПИН.

13. „Закуска в Тифани“ – Breakfast at Tiffany’s

breakfast-at-tiffanys2

Изпълнението на Одри Хепбърн в „Закуска в „Тифани“ се смята за най-доброто в цялата й кариера, филмът има невероятен успех, отнася голям брой номинации и „Оскари“ и се превръща в една от класиките на века. Романът и сценарият са на Труман Капоти.

Главната героиня Холи Голайтли (името означава „стъпваща леко“) обича да ходи в Тифани, защото там всичко е тъй красиво. Холи, ефирна като името си, преминава през живота с лекотата на безименната котка, намерена от нея, но въпреки всички усилия да живее само в днешния ден, тя носи неизбежния отпечатък на своето минало като всички хора на този свят.

14. „Редник Джейн“ – G.I. Jane

Demi

Жените искат прости неща. Да могат да правят нещата, които усещат, че са тяхно призвание. И ако това е да са войници и да си бият за страната си, значи имат право на него. Деми Мур е изиграла много решителни и смели жени и редник Джейн е една от тях. А голата глава й стои много добре.

15. „Да излизаш с врага си“ – Dating with the enemy

nl_17191

Една много забавна романтична комедия, в която двамата влюбени разменят телата си – без да искат, разбира се. Е, това им помага да разберат много за другия и не винаги по най-приятния начин. Филмът е изпълнен с много забавни и точни попадения.

16. „Ерин Брокович“ – Erin Brockovich

Julia_10

Освен да бъде обичана, да има деца, дом и т.н., жената иска да прави неща, в които вярва. Филмът е по истински случай, а Джулия Робъртс е точно такава, каквато е нейната героиня. Секси, устремена, понякога объркана, но следва вътрешния си глас. И е готова да научи нови неща за себе си и да се промени.

17. „Всичко е любов“

ivanov

Да, понякога всичко е любов. Така е за Албена. Тя се запознава с Радо (Иван Иванов!) – момче от ТВУ. И те просто се влюбват. Албена забременява. Семейството ѝ не одобрява връзката с Радо и майка й я принуждава да направи аборт. Филм за това какво можеш да жертваш за любовта и за пречките в нас и извън нас.

18. „Маргарит и Маргарита“

MiM

За порастването, за любовта, изневярата, страстта и смъртта. Просто един хубав български филм.

19. „Бъди благословена“

badi-blagoslovena-1978-07-08-2014-09-03-22

Да бъде майка – една от най-важните женски роли. Този филм ни връща назад във времето на комунизма. Тогава за обществото е неприемливо момиче да роди без до нея да стои мъж – мъж, който да махне позора от нея. Лентата е за дом, в който са настанявани бременни неженени девойки, за да родят тайно и да оставят децата си. Докато е сниман филмът, хората, живеещи наблизо, освирквали актрисите, когато минавали покрай тях с коремите си.

20. „Всичко за майка ми“ – Todo sobre mi madre

todosobre2

Киното нямаше да е същото без Педро Алмодовар и „неговите“ жени. Който и от филмите му да гледате, все ще откриете по нещо същностно за нежния пол. Той истински обича жените и ги показва такива каквито са – странни, но смели.

от

публикувано на: 07/03/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: