Витошка – най-грозната улица във Вселената

05/03/2015
източник: БГНЕС
Източник: БГНЕС.

Ще кажете – от Бинар пак недоволни и песимисти, пък и преувеличават… Ама хайде да се замислим какво се свърши по тази ключова търговска улица в последните пет години и да претеглим везните.

Тогава май, ако бъдем честни докрай, всички ще сме на едно мнение – бул. Витоша е най-дълго и некачествено ремонтираната улица, и на всичкото отгоре стои доста далеч от представите за красиво и естетско.

Някой ще репликира, а може би направо господин главният архитект Диков ще го стори, че това също е субективно – вкусът, де…

А ние ще приложим три фотографии:

На Льо Фонтан дьо Витошка – известен още като Пъпката, Гърдата, Нещото… Който все още си седи на място.

На инсталираните и махнати бидета, които трябваше да играят ролята на чешмички.

И не на последно място – шарените и некачествени плочки. Дзън!

Защо всички плочки трябва да са минимум 50 нюанса кафяво и червено? А също така бързо се разцепват на две?

Чудим се още защо улицата придоби вид на стъргало от малко провинциално градче с балнеосанаториум?

И защо, по дяволите, не се гони европейски вид на градската ни среда, а се получава накрая нещо с тежък ориенталски привкус. Който не сладни, а направо горчи?

Добре, ще оставим тези въпроси висящи!

Ще ми се тогава да стои на видно място изписано или маркирано името на архитекта, взел решенията по визията на една от най-емблематичните улици в София. Спомням си как баба ми ми обръщаше внимание, че на някои от сградите в столицата стоят инициалите на архитектите, проектирали даденото място. Да се знае за поколенията. Но имам чувството, че тук строителната фирма е от значение…

А тя се казва „Трейс Груп холд“ и подписа преди седмици договор с общината за изпълнение на поръчката. Стойността е 1,5 млн. лв., а финансирането е от бюджета на кметството. Срокът за изпълнение е два месеца.

Третата – финална част от ремонта започва веднага, щом времето позволи. В тази отсечка ще фигурира стара мотриса – атракция, по която ще се возим и ще получаваме информация за това какво е било едно време.

Амортизираните релси на трамвая ще бъдат заменени с нови. Пътната настилка на булеварда ще бъде преасфалтирана и ще се извърши подмяна на бордюрите и обновяване на тротоарите. Да знаете предварително за какво точно ще отиде посочената сума…

И тогава финално новият облик на Витошка ще блесне пред нас! Дано само не ни заболят очите от цветове, кафененца, цъфнали върху велоалеите, хвърчащи мотриси, бързо проговорили плочки и нови концептуални идеи за фонтани и паметници. А и е хубаво да теглим накрая чертата и да разберем колко точно ни е струвало това пиршество за окото.

Някак си усещам, че голяма част от нас ще цъкат с език и ще плюят върху нововъведенията, когато е вече твърде късно и циганското лято на Витошка е започнало с пълна сила.

от

публикувано на: 05/03/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: