Прощаване с Борис Немцов

03/03/2015

В Сахаровския център в Москва се проведе траурната церемония в памет на убития през нощта на 28-и февруари руски опозиционен лидер Борис Немцов. Прощаването с опозиционния политик продължи четири часа.

Хиляди се наредиха на опашка пред центъра „Сахаров“, за да изпратят Борис Немцов в последния му земен път. В залата, украсена с фотографии, запечатали моменти от живота на политика, са неговите роднини, опозиционни лидери и най-близки приятели.

Смъртта на Немцов е тежка загуба за руската политика, за всички честни хора, за цялото ни общество, каза по време на церемонията един от съратниците на убития опозиционен лидер – бившият депутат в Думата Генадии Гудков:

Това е политическо убийство, това е изстрел не само срещу Борис, а срещу всеки от нас, срещу демокрацията, гражданския мир и спокойствието в страната. Внимателно ще следим разследването не само да открие и накаже изпълнителите, но и организаторите и вдъхновителите на това подло убийство. Съвсем очевидно е, че вина за тази атмосфера на ненавист, страх, взаимна вражда и преследване на опозицията носи властта и това е главната причина за смъртта на нашия другар.

За да се сбогуват с опозиционния политик, на церемонията се появиха и представители на властта – вицепремиерът Аркадий Дворкович, ръководителят на правителствената администрация Сергей Приходко и Наталия Тимакова – прессекретар на премиера Дмитрий Медведев.

Кремъл изпрати на поклонението президентския представител в Държавната дума Гари Минх. Присъствието на самия Владимир Путин би предизвикало много неудобства заради мерките за сигурност, така обясни отсъствието на руския президент неговият говорител Дмитрий Песков.

Борис Немцов ще бъде погребан на Троекуровското гробище, където ще се състои и опелото.

Междувременно Следственият комитет съобщи, че вече са прегледани записите от външните видеокамери, иззети са веществени доказателства и са назначени редица съдебни експертизи, включително балистична.

Украинката Анна Дурицкая, която е очевидец и главен свидетел на убийството на Борис Немцов, тази нощ се завърна в Киев, но заяви, че е готова да продължи да сътрудничи на следствието.

Текст: Васко Михайлов, кореспондент на БНР в Москва

от

публикувано на: 03/03/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: