Бат – СПА столицата на Англия

04/03/2015

bath1

В Англия има всичко на всичко три горещи минерални извора – никой не знае откъде извират, но всички знаят къде извират: в Бат.

Бат е истински СПА град. А освен това е единственият английски град, поставен под закрилата на ЮНЕСКО като световно историческо наследство. СПА миналото на Бат води началото си

отпреди цели 10 хилядолетия

bath11Първите доказателства, открити от археолозите, за човешка активност около изворите са датирани от 8000 г. преди Христа. През всичките тия хиляди години горещата вода извира без спир тук от недрата на земята – богата на минерали, лековита, чудодейна. Никой досега не е разкрил нейното тайнство – нито друидите езичници, нито образованите инженери на римската империя, нито средновековните пилигрими, нито съвременните геолози. Но се знае едно: без трите извора Hetling Spring, Cross Spring и King’s Spring, Бат просто нямаше да съществува.

В келтски времена районът е представлявал блатиста местност с уникален микроклимат. Римляните първи прихващат горещите води в резервоар и построяват внушителни римски терми. Някога това място е било и светилище, и къпалня, и болница на открито. После започнали да го застрояват. Тук хората се лекували, молели се на боговете си, тук уморените римски войници пристигали жадни и мръсни… Векове по-късно английските аристократи припознали Бат като най-модерния за времето си балнеокурорт.

bath9

Пристигали в него специално, за да видят и за да бъдат видени, да разходят тоалетите си из Grand Parade Street, на Pultney Bridge, в балните зали или в т.нар. pump-rooms (салоните, където се пиело минерална вода), да поиграят карти, да поклюкарстват и пофлиртуват…

bath13

Почти непроменената до ден днешен Grand Pump Room (завършена през 1796 г.) сега е изискано заведение, където наред с чая и кафето можеш да поръчаш чаша лековита минерална вода, изпомпана направо от извора, и да опиташ характерния й стипчиво солен вкус.

В Бат са живели икони на английската литература като

Джейн Остин, Чарлз Дикенз и Мери Шели

bath5Курортът често е сцена на действието в техните романи. И днес това е един от най-посещаваните британски градове – заради красивата му архитектура в стил Джордж, заради богатия културен живот, множеството фестивали и музеи.

Най-известните местни атракции са реставрираните Римски бани, театърът, къщата на Джейн Остин, музеят на модата, супермодерният Thermae Bath SPA – единственият британски спа център с естествена термална вода. Дори кризата не намали постоянния приток на туристи към града, а недвижимите имоти тук си остават сред най-скъпите в Обединеното кралство.

Легендата разказва, че през IX  век принц  Бладъд основал град около извора, в който излекувал проказата си. Заради страшната болест царският син бил натирен от баща си като свинар. Чудодейното му изцеряване станало случайно – свинете нагазили в калното тресавище около извора и струпеите по кожата им изчезнали. Бладъд последвал примера им и оздравял, после се завърнал триумфално в двора като крал на бритите.

bath2

Век преди Христос свещеният извор бил наречен на името на Сулис, келтската богиня покровителка на минералните води.

Тук жреческата каста на друидите общувала с духовете –

светилището било под закрилата им, а вярващите започнали да оставят дарове и прошения. През 44 г. римляните кръстили мястото Акве Сулис, а извора посветили на Сулис Минерва, кръстоска на езическата Сулис с римската Минерва, жената на Юпитер. Тъкмо тогава изворът е укротен с каменна стена и наоколо му построяват луксозни терми и храм, достъпен за всички без оглед на религия и обществено положение.

bath8

Баните обаче западат след 367 г., когато римляните напускат острова. При саксите градът отново процъфтява, а през 973 г. тук е коронован и първият крал на Англия – Едгар. В края на ХV в. епископ Оливър Кинг сънува стълба между небето и земята, по която се катерят ангели, и решава, че това е знак свише да построи днешното Абатство – една от емблемите на Бат. През ХVІ в. са изградени King’s Bath, Cross Bath и Hot Bath около трите извора. Посещението на Елизабет І тук през 1574 г. популязира баните и курортът отново се оживява.

bath4

През ХVІІІ в. Ричард “Бо” Наш – професионален комарджия, бивш офицер и адвокат, се заселва в Бат и скоро се превръща в негов церемониалмайстор и arbiter elegantiarum. Наричат го още „краля на Бат”. Той създава

предписания за поведението на тукашното висше общество

и следи стриктно за спазването на въведения социален и дрес код. Така придава блясък на обикновеното отбиване в градските бани и разходката из града, но освен това използва влиянието си за набиране на средства за строителство. Благодарение на това архитектите Джон Ууд-баща и Джон Ууд-син издигат по-късно архитектурните бижута на града: т.нар. Palladian Houses на Queen Square и жилищните сгради с форма на кръг и на полумесец – Circus и Royal Crescent, които – свързани помежду си с улица и видени от птичи поглед – имат формата на ключ. Постепенно името Бат се превръща в синоним на елегантност, а архитектурният стил Джордж се налага и в други английски градове.

bath10И днес, както някога, Бат освен всичко друго е

модерен балнеокурорт и резиденция на знаменитости

В сградата Royal Crescent, например, апартамент притежава холивудският актьор Никълъс Кейдж, а в селцето Дитридж на хвърлей от Бат живее и твори в звукозаписното си студио легендарният музикант Питър Гейбриъл, съосновател на групата Genesis. В друго селце в съседство – Лейкок, са снимани филмите за малкия магьосник Хари Потър.

В Бат се намира и световноизвестният колеж за гувернантки Norland College. Неговите възпитанички са най-търсени за детегледачки от богаташите и знаменитостите по цял свят, и взимат космически заплати. Няма как да сбъркаш по улиците на Бат тия съвременни Мери Попинс с бежовите им униформи и задължителни черни кръгли шапки и ръкавици.

от

публикувано на: 04/03/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: