Автобиография Северозапад

06/11/2013
Петър Бърчев

В предаването „Автобиография Северозапад“ ви срещаме с един сладкодумен художник, известен не само в Северозападния край на България, но и в съседните Румъния и Сърбия- това е Петър Бърчев.

Гостът ми е роден в Ново село, а години по-късно завършва графика във Велико Търново. 8 години е главен художник на тогавашния Видински окръг. Уредник е в худжествената галерия „Никола Петров“.

Главният герой в това издание на предаването е организатор на множество пленери и културни прояви. Една голяма част от живота му е посвещава на организирането и провеждането на пленери. Срещите на художници от България, Сърбия и Румъния се превръщат в ежегодни инициативи за Петър Бърчев, който ни разказва за тези свои занимания и ни разкрива подробности около организацията на подобен вид творчески форуми.

„За първите пленели специално закупихме водоход, на който качвахме нашите гости. Друго е да гледаш реката „от лодката“… Дунав е невероятна река. Има по-дълги, по-големи, по-…, по-…, по… Но единствено Дунав минава през осем държави, определял е и все още определя поминъка на хората. Даже и турците имат наименование на тази река. От 20 години правя пленер „ДунавАрт“. Е, с някои прекъсвания, както е и в момента… Последната ми идея е да организирам един пленер за екологията на Дунав, за заплахите от замърсяването на Дунава. Идеята ми е в него да участват художници от всички страни, през които минава реката. Да покажем с какво човекът заствашава реката“, разказва Петър Бърчев за опита си в организирането и провеждането на пленери, като подчертава:

„Не от всеки художник става пленерист. Той трябва да бъде отворен към света и да обича да общува.“

Петър Бърчев е автор на герба на Ново село. Не е лесно да се изработва хералдика, признава героят в „Автобиография Северозапад“ днес. Но признава още, че корените му го държат здраво в Ново село, където на една от паметните плочи сградата на читалище „Земеделец“ е издълбано името на негов прародител- поручик Никола Бърчов, загинал при Серез на 11.06.1913 година. А синът на Петър Бърчев е като брат-близнак на загиналия за родината красив поручик. Художникът с мистична отдаденост пази старите снимки и не спира да мисли за силата на родовата кръв.

„Наследствеността- ето на това не държим- на това, което имаме. И ставаме чуждопоклонници. А за да се съхраним, е нужна приемственост. Никой не се замисля какво може да даде на обществото, а само критикува.“

Своеобразната ни разходка из живота и работата на художника Петър Бърчев ни отвежда до най-новото му занимание, а именно книгата, която той подготвя да издаде. Редактор на изданието е д-р Сашка Бизеранова. Създаването на подобен труд се оказва нелека задача, но от Петър Бърчев научаваме защо е решил да се посвети на тази кауза.

„Тази книга е една кратка, забавна история от старо време, която може да ни донесе усмивка и добро настроение за цял ден, за цяла седмица, а при подходящо отношение към четивото- направо да пренастрои сетивата ни към живота и да ни направи по-добри и по-естествени хора“, смята авторът.

Автобиография Северозапад – Петър Бърчев

от

публикувано на: 06/11/2013

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: