Какво ще е времето днес?

18/02/2015

cloud

Пет метеомодела влияят на тонуса и самочувствието ни

В недалечното минало, примерно преди около 20 години назад, никой не беше чувал за метеочувствителност. Вместо това казвахме за внезапните и бързо отшумяващи неразположения, че са от времето. И не им обръщахме внимание. Оказа се обаче, че не е достатъчно просто да констатираш влиянието на времето върху здравето. Трябва да се бориш със зависимостта на самочувствието, работоспособността и настроението от скоковете в атмосферното налягане.  Но в никакъв случай не бива да се прекалява. Не винаги времето е виновно за лошото настроение.

В окото на вихъра

Хората с тежки и хронични заболявания наистина са особено чувствителни към климатичните промени. Но дори и тези, които се смятат за здрави, са склонни да търсят причина за главоболието или световъртежа си в урагана навън или рязкото захлаждане. Медицината в областта на климатологията и климатотерапията обаче предлага обективен подход към връзката време-здраве, като въвежда пет типа метеорологични условия, влияeщи на тонуса. Вижте ги и вие.

Индиферентен, с незначителни колебания в метеорологичната обстановка – когато човек не усеща никакво влияние от страна на времето върху организма си.

Тонизиращ – когато промяната във времето оказва благоприятно влияние, особено на болни с хронична кислородна недостатъчност, с ниско кръвно, с исхемична болест на сърцето, с хроничен бронхит.

Спастичен тип, проявяващ се по време на рязко захлаждане – това може да предизвика главоболие или пък стягане и болки в сърдечната област при хора с високо кръвно налягане.

Хипоинтензивен, характерен при промените, водещи до намаляване на кислорода във въздуха – това води до понижаване на тонуса на съдовете, но хипертониците се чувстват отлично в такова време, защото кръвното им пада.

Хипоксичен – свързан е със затопляне на времето и съответно понижаване на съдържанието на кислорода във въздуха. Това предизвиква кислородна недостатъчност.

Приложни магии

Хората, които си знаят реалната диагноза, преди всичко са длъжни да се заемат с лечението й. За всички останали – няколко съвета пак по линия на медицинската климатология.

При реакции от спастичен тип много добре помага „отвличаща терапия” – горещи вани на краката, контрастен душ, сауна, гимнастика. Това са доказано ефективни методи. Понякога е достатъчен 20-дневен престой в санаториум с активна климатотерапия и оздравителна гимнастика, за да се избави напълно човек от своята метеочувствителност.

На тези, чиито мъки започват с нахлуването на циклони, носещи рязко затопляне, се препоръчват аеробни спортове: ходене, бягане, ски, дихателна гимнастика. От процедурите – обтривания с влажна, напоена със студена вода хавлия.

Тези, които си патят от ниско кръвно, могат да потърсят помощ в курсове с поливитамини и настойки от адаптогена китайски лимонник.

Доста хора разчитат единствено на автотренинга в борбата с различни болести. В борбата с метеочувствителността обаче той е напълно безполезен. Единственото, с което може да помогне, е повишаване на настроението в мрачен, дъждовен ден.

В заключение можем само да напомним баналната истина, че чистият въздух, движението и храненето са трите стълба на здравето.

от

публикувано на: 18/02/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: