Климатът ще се смее последен

28/10/2014

Растяхме със знанието, че нашата земя е земен рай, в която всичко се ражда, че е край с 4 сезона – пролет, лято, есен, зима. Никой обаче не ни каза, че ще ги имаме в една седмица. Ето няколко извода за бъдещето, които се натрапват от само себе си.

Автомобилите да са амфибии

Като на Батман, Индиана Джоунс, Бонд, като на руснаците, като на спец частите – само че за масовия потребител. Цените да са достъпни. И не само купета, ами и семейни коли, и бизнес клас, и автобуси за градския транспорт. Да се движат по магистрали, по дупки, по кал, да плуват по наводнени улици, по придошли реки, при градушка, при сняг, над паднали дървета и свлечени дерета.

В събота срещу Димитровден 70% от шофьорите караха с летни гуми, а пред гумаджийниците се извиха колони. Причината беше, че 4 дена по-рано ходехме по тениски. Онези, с летните гуми, направо отидоха да си купят вериги.

Синоптичната метеорология

като специалност да обяви нулеви години, най-добре да прескочи няколко поколения. Каква полза някъде да се знае, че последният път, когато паднал първи сняг на 25 срещу 26 октомври, е било 1994 година?  Същия ден, но двайсет години по-късно, мушкатата на бабите замръзнаха. Парното не е пуснато. Бабите облякоха по второ елече, но мушкатата няма кой да върне.

Застрахователният бизнес

да обърне внимание на застраховките живот, имущество и реколта при природни бедствия. Там има потенциал за голям ръст. И не само у нас, но и на международния пазар. Застраховането ще е като счетоводството през 90-те и като правото след него, но модата му няма да отмине скоро. Това е специалност на бъдещето.

Модната индустрия

да помисли за линия 4 в 1 – ежедневно облекло, съчетаващо практични решения с елегантност и стил. Мушама за дъжд и сняг, подсилена срещу градушка и вятър, която подчертава летния ансамбъл и заедно с това при необходимост да пази сянка и от комари.

Водното раждане – стандарт

Всички деца да се раждат във вода. Да свикват с пороите. Шестата раса, това са ихтиандрите. „От водата сме дошли, във водата ще се върнем“ да замени онази част с пръстта.

Такъв е сценарият за бъдещето. Може ли нещо днес да ни подготви за него? Може.

Един еколог и един артист обикалят вече втора седмица Югозападна България. В шоуто с безплатен вход „В крак с климата“ те споделят няколко съображения за използването на водата и отношението към отпадъците. Това не са предложения за национална или глобална политика, а неща, които всеки може да прави в ежедневието.

Евгения Ташева и Филип Аврамов пътуват из малките населени места в Западна България – Брезник, Годеч, Кресна, Симитли, Сливница, Струмяни и Трън, защото това е регионът, най-застрашен от настъпващото засушаване. Опитват се да стигнат до умовете на децата.

„Децата, за разлика от порасналите хора, не са така твърдоглави в мненията си“, коментира Евгения, координатор отпадъци в „За Земята“. Според нея земеделците, които живеят с ритъма на природата, вече отбелязват климатичните промени, за които тя и колегите ù от години предупреждават.

Вижте видеото, което заснехме с тях в Бинар, само 6 минути е, и докато се смеете, помислете как вие да постъпите. Дали времето се побърка или ние го объркахме? Времето ще покаже.

от

публикувано на: 28/10/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: