По-чист въздух – по-дълъг живот

14/02/2015

industryОтдавна се знае, че мръсният въздух е вреден, но вече съществуват научни доказателства, че по-чистият въздух води до по-дълъг живот. Значителното подобрение на качеството на въздуха в САЩ през последните две десетилетия е добавило по 21 седмици живот при средния американец, гласят резултатите от изследване, публикувано в New England Journal of Medicine.

Усилията да се намалят фините праховите частици от изгарянето на горива при автомобилите и заводите е започнало от 70-те години на миналия век. Използвайки икономически, демографски и здравни данни от 51 големи американски града учените са установили, че намаляването на фините прахови частици с 10 микрограма на кубически метър води до увеличена продължителност на живота с 31 седмици. Градове като Акрон, Охайо и Филаделфия показват такова намаляване на замърсяването на въздуха. В градове като Бъфало, Ню Йорк и Питсбърг, където намаляването на частиците е с 13-14 микрограма на кубически метър, хората живеят средно 43 седмици повече.

Според Световната здравна организация 2.5 милиона души умират всяка година поради причини, директно свързани със замърсяването на въздуха. По света има повече смъртни случаи от замърсяването на въздуха, отколкото при автомобилни катастрофи.

Годишно 310 000 европейци умират

вследствие на заболявания от мръсния въздух. Такива са астма, бронхит, сърдечна и белодробна недостатъчност и алергии.

Основните замърсители на въздуха вследствие на човешката дейност са серни оксиди, азотни оксиди, въглероден оксид, въглероден двуокис, озон и пероксиацетилов нитрат. Те се изхвърлят в атмосферата основно при изгарянето на горива. Най-големите замърсители са автомобилите, камионите и автобусите.

Въздух, замърсен с азотен оксид и серен оксид, се разтваря добре в малките водни капчици, образуващи облаците, от които после валят киселинни дъждове. Те поразяват растенията по земята и животните в реките и езерата, разрушават скали и сгради.

Доказано е, че мръсният въздух причинява и влошава

сърдечносъдовите и белодробните заболявания при човека,

намалява капацитета на белите дробове. Според някои фините прахови частици в големите градове са канцерогенни. Особено опасни са при децата, които дишат по-учестено и чиито дробове тепърва се развиват. Децата от метрополисите развиват в пъти по-често астма, белодробни и респираторни заболявания. Установено е, че в Калифорния децата отсъстват най-много от училище именно заради прояви на астма.

Според Ардън Поуп, епидемиолог в Brigham Young University в Юта, най-важната причина за удължения живот на американците е не толкова намаляването на замърсителите на въздуха, а спирането на цигарите. И все пак, дори да не пушите вкъщи и в офиса, организмът ви е изложен на отровите от автомобилите в града. Особено опасна е концентрацията на

фини прахови частици при задръствания,

когато колите карат плътно една зад друга, а вентилационните им системи буквално вкарват въздуха от ауспусите в купето. Така, докато карате в трафика, вие дишате 10 пъти по-мръсен въздух, отколкото ако просто вървите из града.

zadrastvane

България отново е сред европейските страни с най-замърсен въздух. Според последните данни на европейската агенция по околна среда градовете у нас са на челно място по замърсяване с фини прахови частици. В топ 10 са включени четири български станции за измерване на качеството на атмосферния въздух, където са отчетени най-завишени количества – в Перник, две в Пловдив и в Хасково.

Основните причини за замърсяването на въздуха в България са емисиите от бита, зимното опесъчаване на пътищата, автомобилният транспорт, горивните инсталации на ТЕЦ-овете и промишлените дейности.

Сред мерките, които общините трябва да вземат при повишено замърсяване, са отклоняване на трафика, за да не се концентрират фините прахови частици на едно място, и редовно миене на улиците. Нещо, което у нас се прави изключително рядко. 

от

публикувано на: 14/02/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: