Игрите на глада

04/03/2015

dieting

„Като нямат хляб, да ядат пасти“, казала го е самата Мария Антоанета, а на нея май трябва да се вярва. Да, ама не – ужасно много хора (добре, предимно жени) решават, че трябва да се подложат на един персонален ад, да не ядат не само пасти, да не ядат и хляб, почти нищо да не ядат.

Причините? Да могат да носят еди-кой си размер дрехи; да си го върнат на съученички, които някога са ги наричали дебелани; но най-вече – да си повдигнат самочувствието, защото, да, при дамите то зависи ужасно много от външния вид, няма какво да се лъжем. Реймънд Чандлър пита „Защо ядем?“ и си отговаря с лекота: “ За да искаме пак да ядем“. На нас ни остава да надникнем в магическия и зловещ свят на някои от най-популярните и обсъждани диети.

Диетата на Аткинс почти категорично трябва да заеме първото място, след като ние никога не сме се интересували от каквито и да било хранителни режими, а сме я чували. Идеята е много проста: намалявате до абсолютен минимум приема на въглехидрати, защото тяхната консумация покачва нивото на инсулин, защото при негови високи стойности тялото започва да трупа мазнини. Обратно – ако намалите въглехидратите, тялото ви магически ще започне да гори гадните мазнини и ще слабеете с песен на уста. Тук трябва да следват всякакви тъпи американски слоганчета като „A moment on the lips – a lifetime on the hips“ и подобни, но ще ви/си ги спестим.

Не че логиката на многоуважаемия чичко Аткинс е лишена от смисъл, напротив. Той обаче не отбелязва, че ниският прием на въглехидрати (а и на калории, но това е друга тема) намалява значително производството на серотонин и няколко други хормона, отговорни за доброто настроение. Точно така, мъже, искате ли гаджето/жена ви да е в онова специфично бясно настроение от един конкретен момент в месеца, но през цялото време? Да, и ние не искаме.

Добре, може да се поспори дали Зоната не трябваше да е на челно място. Не става въпрос за братя Стругацки, а за диетата на проф. Бари Сиърс. Той категорично обяснява в книгата си „Влезте в зоната“, че най-важно е приемът хранителни вещества да се разпредели по следния начин: 30% протеини, 30% мазнини и 40% въглехидрати. Така усещането за ситост продължавало много дълго, а нормалната порция за едно хранене трябвало да бъде с големината на нормална човешка длан. Да, и съдържанието на тази длан е важно – не може например да нагъваш по гигантска шепа пръжки, проверихме.

Не само списанията за фитнес и здравословно хранене препоръчват конкретни диети – в тази практика с луд ентусиазъм се включват и всякакви online и хартиени издания, които ни разкриват мистичните хранителни режими на холивудски звезди.

А напоследък всички са обърнали взор (метафорично; не, че гледат натам по цял ден) към Средиземноморието и не само. Според съвсем новичко изследване, само 7 до 10% от живеещите в Италия страдат от затлъстяване. Било много хубаво да се използват продукти, характерни за средиземноморските държави, влияело жестоко на организма.

Има само два мънички недостатъка, които привържениците на т.нар. Средиземноморска диета не взимат предвид: първо, съвсем логично, организмът на човек, реден и израснал в Италия, е различен от този на българин например и това не може да се пренебрегва току-така; второ, италианската кухня, сериозно – пици, паста, лазаня, това ли е здравословното и отслабващо хранене?

Не познаваме жена, която да не следи обиколката на талията си. Според друга популярна диета, точковата, обаче важни са и други фактори – тегло, ръст, възраст, ханш и дори естество на ежедневна физическа дейност. Само съблюдаването на промените във всеки от изброените фактори щяло да има позитивен ефект над теглото. Милиони жени са се самоизтезавали по този начин още от 60-те години на миналия век, но пък твърдят, че сложната система от фактори е много по-лесна за следене от стандартното броене на калории на всяко ядене.

Разделното хранене е ужасно разпространен хранителен режим и почитателите му са убедени, че това ама съвсем не е сучайно. Най-интересното приложение на този гастрономически подход е именно 90-дневната диета. По време на спазването ѝ можете да консумирате всички нужни на организма хранителни вещества: именно месо, тестени изделия, сладки и млечни продукти, плодове и зеленчуци, както и различни храни, съдържащи мазнини и въглехидрати. Схемата кое с кое може да се яде изглежда сложна, но запознатите твърдят, че се свиква изненадващо бързо.

Подгответе се обаче за три водни дни. Да, точно така – водни. През тях ще пиете само вода и няма да ядете абсолютно нищо. Това обаче изобщо няма да е фатално, твърдят специалистите, защото през изминалите дни ще сте натрупали макар и малък запас от базово необходимите ви хранителни вещества. Потърсете повече информация за 90-дневната диета, преди категорично да отхвърлите този вариант.

Най-забавна от всички обаче май е цветната диета. Логиката тук е съвсем проста – този ден ядеш само храни с един цвят. Например, в понеделник  – червено месо с червен пипер, домати, червени чушки, даже може червено вино (но не по литър на ядене, нали). Вторник – краставици, зеле, киви, а според нас е хубаво да се добави уасаби и няколко чашки мента. Лошото е само и единствено, че организмът ви може да страда от далтонизъм и тогава всичко това е безсмислено.

Нас ако питате, най-добрият начин за поддържане на фигурата (говорим както за мъжете, така и за дамите) си остава елементарният метод: не преяждай; спортувай три пъти седмично. И, не, шахматът не минава за спорт тук, съжаляваме.

от

публикувано на: 04/03/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: