Апокалипсис кога?

16/01/2015

Теорията, че след края на света ще останат живи само една известна естрадна певица и хлебарките никак не задоволява любопитството ни. Най-малкото, защото ни се иска поне да знаем, ако ще умираме, как именно ще се случи това. Не, че сме болни фаталисти и сме тръгнали да пишем завещанията си, но от книги, филми, медии, слухове непрестанно сме облъчени с логични и откровено безумни теории за предстоящия апокалипсис, така че решихме да споделим кои от тях ни се струват най-интересни. (Забележи: казваме „интересни“, а не „достоверни“.)

Сблъсък

…, но без Иван и Андрей. Огромен астероид или загадъчна планета се е насочила с бесен ентусиазъм към Земята. Учените спорят, пращат специален екип на мисия, но за жалост си нямаме Мила Йовович с ярко оранжева коса, затова ни остава като Кирстен Дънст меланхолично да наблюдаваме титаничното grande finale на планетата си. Да, знаем, че според скорошни изследвания именно тази теория минава за най-достоверна и за изчезването на динозаврите, но ни се вижда прекалено sci-fi някак.

Болест

Нелечима болест, жестока пандемия, измират няколко милиарда човешки същества и нищо не може да се направи. Големите умове в медицината от цял свят започват да комуникират с цел да открият безценния лек, което е добре. Недобрето е, че не успяват и всичко живо (да, включително ние, няма как) загива, за да може евентуално след няколко милиарда години по някакъв вълшебен начин отново да се появи живот и така нататък. Сега, как именно ще се започне процесът тогава отново си е съвсем отделна тема с многобройни и коя от коя по-изчанчени теории и ако изброим дори няколко, ще засегнем я учени, я вярващи, така че ще спрем дотук… засега.

Извънземно нашествие

Истината е някъде там, но Мълдър и Скъли не могат да ни пазят денонощно. Най-малкото, защото са измислени герои от сериал. Зелените човечета може съвсем да не са зелени, както ясно ни подсказва Павел Вежинов в един разказ, който дори помним от училище. Може вече да са тук и да ни наблюдават, че дори и именно сега да са готови да преценят има ли смисъл от човешката екзистенция или съвсем напротив. Та, идват, превземат Земята, ние се борим нефелно, но, разбира се, ни побеждават. И, да, това не е теория за края на света per se, но си е възможност за заличаването на човешкия род, от който ние някак сме част, така че си е един вид съвсем достоен апокалипсис.

Welcome To The Machine

Напълно ни се струва вероятна историята от двата първи филма за терминаторите (Б.а.: После всичко се прецака, особено ако сте чели книгите – след втората част всичко трябваше да свърши, ама нейсе.). Създаваме изкуствен интелект, оставяме го да контролира оръжията на големите световни сили, машините започват да ни трепят като мухи и най-накрая на фона на титаничен Вагнеров акорд завземат планетата ни. Окей, може да започнем и от по-рано – като по Стивън Кинг, където всички автомобили и всякаква техника изчатква и започна да атакува хората, а чак после да преминем на по-апокалиптичната история на Джеймс Камерън.

Трета Световна война

Чичкото с изплезения език (понякога го наричат Алберт Айнщайн, но само понякога) има авторски права над пророчеството, че не знае дали ще има Трета Световна война, но ако има Четвърта, тя положително ще се води с лъкове и стрели. Тайните бутончета (до които вероятно господата Обама и Путин имат достъп) само чакат да бъдат натиснати, което ще отпочне една крайно несимпатична и нашлякана с много почти филмови ефекти, зловеща, всезаличаваща, фатална ядрена война. А, да – и кратка.

Децата на хората

Това го оставихме за последно, защото предвещаният край тук не е толкова зрелищен, но сякаш е най-реалистичен, а следователно и страшен. От много години в научните среди е разпространена теорията, че вследствие на вирус (пак) репродуктивната система при хората ще бъде поразена фатално и нови деца просто няма да се раждат. По този начин човечеството бавно ще остарее и, съвсем логично, измре. Да, това е разликата между единичната драма и вечната трагедия.

Иначе, нямаме никаква идея дали и кога ще дойде Апокалипсисът. Ако обаче се случи по някакъв друг начин, а оцелелите се изселят най-сетне на Марс, ще е доста забавно да се смеят на този текст и глупавите най-разпространени теории за края на света. Даже няма да им се обидим, честно.

от

публикувано на: 16/01/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: