Соня Рув: Петър – винаги с white tie, костюм и италиански обувки

12/01/2015

Sonya-Ruv660

„Ако човек се попонагажда, все може да намери време в невъзможен час да чуе и Българското радио. Когато го чуе човек, ей тъй на, вкъщи докато си пие кафето, някак си светът му става махала“.

     Петър Увалиев

Петър Увалиев не може да се опише в едно изречение. Дори и дълго и пълно само с изброяване. И все пак – критик на изкуствата, дипломат, семиотик, поставял е пиеси, работил е като сценарист и режисьор в киното, преводач, преподавател.

И радиожурналист. Един от първите, всъщност. След като завършва право и държавни науки в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1936 г., той е част от екипа на Сирак Скитник – първият директор на Радио София. А след като емигрира във Великобритания, над 30 години сътрудничи с българската редакция на БиБиСи.

Екстатично красноречив.

Все пак, кой друг може да каже за Сирак Скитник, че е „най-мързеливият изтърсак на Ренесанса“. С дружелюбно намигване през времето и в (митологичните вече) пространства на старите интелектуални кафенета на столицата. Разбира се.

А страните на характера при самоанализ се допълват от откровеното вглеждане отвън, но близо. Затова и разказът ни за Петър Увалиев е разказ на съпругата му Соня Рув.

Първата среща е спомен, отместен във времето с 56 г. Първата среща – на кафе, нищо претенциозно – е там, където и Соня ни отвежда. В Лондон, за който разказва, тогава е имало и улици само с по един автомобил.

Срещите на Увалиев са срещи на мисленето. И немислимите.

А простият поглед към сложността на образа в публичното се обърква от този към семплите общения с близките. За човека като човек, а не в смисъла на изброяването от по-горе.

Петър Увалиев борави с българския език по начин, който предполага внимание. Към детайла, структурата, смисъла. Нещо като…

А игрите с думи умее и на езици, различни от нашия.

Каква е била първата среща на Соня с България. И първата среща на Увалиев с нейния баща. За приемствеността, хобитата.

Променя ли се човек заедно със средата, в която е поставен? С други думи – в близо 40-годишното си съжителство имаше ли разлика между Петър Увалиев от първото кафе до последните години от живота му?

Петър Увалиев дава много интервюта за БНР. Предимно след 1989 г. За себе си, живота навън, но живот, оглеждащ се в България, за идентичността и самочувствието.

Теодор Иванов

от

публикувано на: 12/01/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: