Сексът променя мозъка

29/12/2014

love

Сексът не е само средство за размножаване, копнеж за признание или начин за освобождаване на психически натиск. Той изменя и мозъка ни, като промените определено са положителни, твърди сексуалният терапевт Дейвид Шнарх.

По време на специалните моменти не само цари щастие, те имат и други предимства: сърцето и душата се успокояват, връзката се стабилизира и вечният копнеж към любимия се насочва в определено русло. Дали това е желанието за безкрайно щастие с един и същи човек? Невролозите не отхвърлят изцяло тезата на сексуалния терапевт Дейвид Шнарх.

Действия, състояния и емоции влияят на мозъчната структура

Мозъчните структури, оказва се, могат да се нагаждат една към друга. Ключът към положителния ефект е в така наречената невропластичност – чудното свойство на мозъчните структури за промяна и адаптация. Мозъкът е в състояние да „учи“ постоянно, при което структурата му се променя. В сферите, в които се изявяваме по-интензивно и по-често, функционалните връзки между невроните са по-силни, отколкото в областите, които остават встрани от интересите ни. В повечето случаи процесът е свързан с менталните и интелeктуалните задачи на съответния човек.

По същия начин стоят нещата и по отношение на емоционалните и духовните връзки – пише американският психолог Луис Козолино: „Макар да отдаваме голямо значение на идеята за индивидуалността, все пак живеем с парадокса, че постоянно взаимно влияем на вътрешните си биологически свойства.“ Т.е. мозъкът е адаптивен орган, който изгражда структурите си на базата на взаимодействието с другите, а невропластичността е свидетелство за отражението на емоционалния опит върху мозъчната структура.

С отворени очи може да бъде още по-неповторимо

Всичко това би повлияло положително само при условие, че взаимодействието се осъществява пълноценно. Според Шнарх би трябвало двамата сексуални партньори да се гледат в очите по време на акта, за да влезат в контакт със същността на другия. При това положение оргазмът наподобява избухването на вулкан – твърди Шнарх.

Той няма предвид обичайните обстоятелства, при които всеки от партньорите се е концентрирал върху своето състояние и собственото си удовлетворение. Лондонският невролог Кнут Кампе описва още през 2001 година защо оргазмът с отворени очи носи особено голяма наслада: така се активизира дейността на невроните, произвеждащи допамин – хормонът, който играе ключова роля за получаването на приятни усещания.

Изкуството на сексуалността: Щастието е в очите на другия

Има и още нещо – щом двама души изживяват сходни състояния, които им се отразяват добре, и те са винаги заедно в тези моменти, мозъчните им структури се нагаждат една към друга. Специалните моменти, свързвани с допамина, щастието и спокойствието са неизменно все с партньора. Което е основата за трайната връзка между двамата.

Изкуството на сексуалността е в това да не търсиш постоянно възбудата на новото, а постоянно да откриваш по нов начин себе си и партньора. Успехът на това търсене зависи от доверието към другия и собствения кураж.

от

публикувано на: 29/12/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: