На всеки два часа работа умът и тялото излизат в отпуск

24/09/2014

bored

И най-големият работохолик изпитва неочаквани пристъпи на леност. Вие това добре го знаете – само преди миг съставяхте планове, писахте, звъняхте, енергично уговаряхте срещи и изведнъж… отлагате срочна докладна и започвате да редите пасианс на компютъра. Не се тревожете, вашият организъм срочно ви е пратил в малък отпуск. Той също работи по график, съставен от денонощните биоритми.

Ритъмът на работоспособността

За първи път учените обърнали внимание на това явление, когато изследвали денонощните пикове и спадове на бодростта при войници. Така била открита стабилната закономерност: 1,5-2 часа активност се редува с 20-минутни периоди на спад в работоспособността.

Това не е просто редуване на бодрост с умора, а по-скоро режим на мозъчна активност, твърдят учените. По време на спадовете лявото полукълбо на сивото вещество, отговорно за логическото мислене, вниманието, речта, отстъпва управлението на дясното – отговорно за творческото мислене и фантазиите.

Промяната на мозъчната активност в полза на дясното полукълбо е особено отчетлива по време на работа, и то когато се налага проява на внимание и целеустременост. Това са моментите, в които изведнъж ви се приисква да изпушите набързо една цигара, да пийнете кафе или просто да станете от стола и да се раздвижите.

Ето няколко верни признака, че се задава малък отпуск на работното място:
– очаквайте първата покана за кратка почивка от вашия организъм час и половина – два след събуждане;
– предстои ви пристъп на леност, когато нямате желание да мислите, да разговаряте с колегите си, да вземате решения или да отговаряте на телефонни обаждания
– започвате неудържимо да се прозявате, изпитвате желание да станете и да се протегнете;
– изведнъж ви връхлитат мечти и фантазии
– внезапно ви напада глад или раздразнителност
– трудно говорите, усещате нарушена координация;
– допускате досадни грешки, започвате да забравяне.

Програма за полезно изключване

Воюването с биоритъма на работоспособността е безсмислено. Много по-добре е да се вслушате в него и да го спечелите на своя страна. 20-минутните изключвания, за които вече стана въпрос, възстановяват силите и повишават производителността. Още повече, че през тези творчески бягства понякога възникват нестандартни и оригинални решения. Потискането им с литри кафе или с воля обрича на хроничен стрес. Отдайте им се пълноценно;

– Опитайте упражнението „палминг“. Разтрийте длани, докато станат топли, и закрийте очи с тях, така че лактите да са опрени на бюрото, а ръцете да придържат главата. Постойте така няколко минути, през които разглеждайте въображаеми приятни картинки – пренесете се в планина, на плажа или в двора на вилата. Слушайте шум на вълни, шепот на листа, опитайте се да почувствате с кожата си пясъка и слънцето.

– Ако е възможно, заемете се с някаква механична дейност, където възможните грешки не састрашни – например подреждайте бюрото.

– Движението също много ще ви помогне – малка ходка, няколко упражнения за разтягане и т.н.

– Често отпускащо действат и неангажиращите разговори с колеги.

– Това е прекрасно време и за слушане на музика.

– Не е задължително да не вършите нищо цели двадесет минути. Кратките, но почести 3- или 5-минутни прекъсвания също вършат много добра работа.

от

публикувано на: 24/09/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: