Шоколадът лекува кашлица, а горчивите сортове топят килограми

02/10/2014

chocolate

Точният начин бързо да оправиш настроението си е един – да хапнеш шоколад. Учените съветват да го правиш колкото се може по-често. Оказва се, че полезните му качества са значително повече, отколкото се предполагаше досега. И значително повече от вредите, в които беше набеден.

Шоколадът зарежда с бодрост

– категорични са учените от Калифорнийския институт за нервнофизиологични изследвания в Сан Диего, САЩ. Невероятно, но факт: въздействието на шоколада върху организма наподобява това на… марихуаната. Изследователите открили в лакомството вещество, активизиращо същите участъци на мозъка, както наркотика, и още две други вещества, които удължават действието на първото. Тези 3 компонента заедно със съдържащите се в шоколада кофеин и теобромин повишават тонуса, предизвикват прилив на сили и бодрост. А и не ви застрашава опасност от предозиране – за да настъпи критичен момент, трябва да изядете 11 кг шоколад.

Съдържащият се в шоколада магнезий повишава устойчивостта на стрес, подобрява паметта и укрепва имунитета – съобщават японски учени. Те съветват вкусното удоволствие да се употребява всеки ден като профилактика срещу есенната депресия и простудите. В резултат на дългогодишни изследвания работна група от Токийския университет установила: тези, които всеки ден изяждат 25-50 г шоколад, не страдат от язвена болест.

Шоколадът пази от сърдечносъдови заболявания

– доказват резултатите от изследвания на американски и гръцки учени. Редовната употреба на горчив тъмен шоколад подобрява стените на съдовете и възпрепятства образуването на тромби. Благотворният ефект се дължи на съдържащите се в горчивия шоколад биологично активни вещества – биофлавоноидите, които притежават антиоксидантни свойства.

40 г шоколад имат същия здравословен ефект както чаша червено вино – твърдят френски лекари. Освен че укрепва съдовете, шоколадът нормализира сърдечния ритъм и артериалното налягане, а не го повишава, както се смяташе досега. В 200-грамова кафява плочка има 30 мг кофеин. А в чаша кафе или силен чай -180 мг.
Англичаните, които не без основание смятат ябълката за универсално профилактично средство срещу всички болести, приравняват с нея в последно време шоколада. Тъмните му сортове са много по-богати на витамини¬те А и В, на калий, калций, фосфор и желязо, отколкото ябълката или сиренето.

chok

Горчивият шоколад избавя от излишните килограми

– смята професор Свен Ларсон от стокхолмската клиника „Хюддинге“. Твърденията му са проверени в практиката, тъй като професорът редовно подлага свои пациенти с наднормено тегло на шоколадова диета. Естествено, не всеки шоколад топи мазнините. А само горчивият, без съдържание на захар, тъмен сорт и без всякакви добавки, уточнява проф. Ларсон.

Шоколадът и какаото лекуват кашлица

– обявиха английски учени след серия предварителни изпитания. Едно от веществата в кафявия деликатес потиска кашличния рефлекс значително по-успешно от кодеина (съставка, включена в почти всеки сироп за кашлица). Не е изключено бъдещото по-ефективно лечебно средство за кашлица да е направено от шоколад.

Почитателките на шоколада раждат щастливи деца

– съобщава авторитетното научно списание New Scientist, като се позовава на изводите на финландски учени, извършили наблюдение на 300 бъдещи майки. Дори и тези от бременните, кои¬то изпадали в депресивни състояния, благодарение на шоколада родили весели и спокойни деца. Докато жените, които не близвали шоколад, се сдобили с деца, които често плачели и рядко се усмихвали.

Шоколадът не е сред главните виновници за алергията

– заявяват британски алерголози. По-правилно е да се гледа на лакомството като на провокатор, а не като на алерген. Обикновено шоколадът засилва реакцията, предизвикана от други храни, но много рядко я предизвиква сам. Ако това се случи, лекарството отново трябва да е шоколад, съветват специалистите. Лекарите го назначават в минимални дози, които не предизвикват реакция. После постепенно увеличават количеството, дока¬то организмът привикне към продукта, който е отричал.

Шоколадът пази от рак

– предполагат американски и британски изследователи. BBS News огласи данни от тези изследвания. Според тях в кофеина, съдържащ се в шоколада и кафето, е открит нов компонент, който може да се използва в разработката на нов клас препарати за профилактика и лечение на някои видове злокачествени заболявания.

от

публикувано на: 02/10/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: