Легенди за страстта

22/12/2014

mijimHS

Има теми, за които всеки смята, че е експерт. Сексът е една от тях. Но на практика точно тук повечето от нас се оказват истински профани. Което не е чак толкова лошо. Обогатява сексуалния фолклор. Едно от основните изразни средства във фолклора е хиперболизацията. И със секса е така. Наистина!

„Който рано започва, бързо изгаря.“

Невежество, родено още през Средновековието. Тогава се е появила доктрината, че на мъжа „са отпуснати“ всичко на всичко 5400 полови акта. За щастие, днес подобни теории са категорично отхвърлени. Специалистите са наясно: половата функция на мъжа се организира на принципа на тренираността. И колкото по-наситен и ярък е стартът, толкова по-високи са резултатите.

„Южняците са най-добрите любовници.“

Това е един от най-популярните сексуални митове. Само че националната принадлежност не влияе по никакъв начин на половата активност. Буйният темперамент на южняците е обусловен по-скоро от национални традиции, отколкото от природни дадености, смятат специалистите.

„Брюнетките са по-страстни от блондинките.“

Още една небивалица. Няма нито едно сериозно изследване, което да доказва, че цветът на кожата и косата влияе на сексуалното поведение. Така че и блондинката, и брюнетката са с равни шансове да поднесат изненади в леглото.

„Косматата гръд – отличителна черта на истинския мачо.“

И тук грешка! За окосмяването на тялото отговарят надбъбречните жлези и по-точно произвежданите от тях хормони, които се конкурират с тестостерона (основният продукт на половите жлези). Изобилното окосмяване свидетелства по-скоро за скромно обезпечение на половите функции, отколкото за буен темперамент.

При нежната половина нещата стоят обратно. Телесната растителност, както и половото влечение зависят от нивото на мъжките полови хормони в кръвта. Така че, господа, видите ли на улицата знойна брюнетка с пищни вежди и забележима растителност над горната устна, знайте: пред вас стои истински огън.

„Добрият любовник се познава по дългия нос, крака, пръсти, ходила.“

Нищо подобно. Има само един признак, по който медиците определят степента на сексуалния потенциал на мъжа – съотношението между дължината на краката и дължината на торса. Колкото по-голяма е дължината на торса спрямо дължината на краката, толкова по-голям е сексуалният потенциал. Обяснението е чисто научно: в периода на половото съзряване мъжките хормони възпрепятстват растежа на костите (най-вече на бедрената кост и подбедрицата). И колкото по-интензивен е хормоналният фон през пубертета, толкова повече дължината на торса преобладава над дължината на краката. Същото правило важи и за жените.

„Сребро в косите, злато в панталона“

Тази крилата фраза е по-вярна за жените, отколкото за мъжете. Разпространеното мнение, че климаксът е залезът на женската сексуалност, е досадно заблуждение. За много жени животът тепърва започва. Тогава настъпва силна хормонална пренастройка. Женските полови хормони намаляват. Но мъжките остават! И точно те диктуват бурни любовни романи при дамите. Най-често с доста по-млади от тях мъже.

от

публикувано на: 22/12/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: