Доброволци в подкрепа на спорта за хората с интелектуални увреждания

05/12/2014

Точно преди Международния ден на доброволчеството (5 декември) в Музея на спорта в националния стадион „Васил Левски“ фондация „ПроСпорт“ в партньорство със Спешъл Олимпикс България организира официална церемония „Достъп до спорт“. На нея за трета поредна година бяха раздадени годишните награди „ПроСпорт“ за развитие на доброволчеството в подкрепа на спорта за хората с интелектуални увреждания и затруднения.

Какво е Спешъл Олимпикс?

Спешъл Олимпикс води началото си от 1968 година, като организацията е създадена от Юнис Кенеди Шрайвър и е призната от Международния олимпийски комитет. Спешъл Олимпикс има изключително хуманна и благородна роля, тъй като се грижи за благото на повече от 4,2 милиона души с интелектуални затруднения и осигурява занимания и състезания в 32 олимпийски дисциплини в повече от 170 страни по света.

Една от тези държави е България, в която Спешъл Олимпикс се появява за първи път през 1994 година, за да бъде възстановена през 2003 и да развива активност и до днес. При това със забележителен успех (по време на летните игри в Атина през 2011-а са спечелени 20 медала от 16 атлети!). От Спешъл Олимпикс България могат да се похвалят с повече от 6000 атлети с интелектуални затруднения, които тренират поне два часа седмично, и с повече от 2200 атлети, които са взели участие в поне едно състезание или спортен празник. Дейността си организацията развива в 27 от общо 29-те области в страната (или близо 90 населени места). Над 350 са спортните инструктори и треньори, а над 600 – доброволците, които помагат за тази благородна кауза.

През 2015-а предстои поредното голямо предизвикателство, тъй като от 21 юли до 2 август ще се проведат Летните игри на Спешъл Олимпикс  в Лос Анджелис. На този форум ще участват 177 делегации от цял свят (7000 атлети и 3000 треньори), както и 30 000 доброволци, 3000 журналисти и над половин милион зрители.

Българската делегация получи квота от 23 атлети в 10 спорта: лека атлетика, бадмингтон, плуване, боче, тенис на маса, вдигане на тежести, голф, джудо, ролери и конна езда. Средната възраст на българските участници е 24 години, като най-възрастният е на 39, а най-младият – на 11.

Номинации

На церемонията в Музея на спорта на 3 декември бяха раздадени награди в 10 категории: Доброволец, Държавна институция, Гражданска организация, Спортна федерация, Спортен клуб, Университет, Община, Училище, Корпоративен партньор, Медия. Интересното е, че нито една от номинираните медии – България On Air, БНТ и Спортал – нямаше представител, който да си получи наградата.

Приветствие за инициативата за връчване на годишните награди за доброволчество в подкрепа на спорта на хората с увреждания отправи президентът на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова. „Искам да ви поздравя за изключително успешната година, която Спешъл Олимпикс България изпраща и особено за представянето на Европейските летни игри в Белгия, където българските атлети спечелиха 16 медала, 7 от които златни“, се казва в поздравителния адрес.

Поздравленията си отправи и президентът на република България Росен Плевнелиев. „Вярвам, че вашият пример може да служи за вдъхновение не само на хората с увреждания, но на всички нас, които понякога се отказваме твърде лесно пред трудностите“, се казва в съобщението от президента Плевнелиев.

В следващото видео можете да чуете какво споделиха специално за Бинар д-р Христо Христозов, Национален директор на Спешъл Олимпикс България, наградената за Доброволец на 2014 година Димитрия Халилямова, която е треньор по лека атлетика, както и нейният възпитаник и най-млад участник в българската делегация за Лос Анджелис 2015 – Никола Николов (11 години). От видеото ще научите още как  тенис звездата Григор Димитров помогна на Спешъл Олимпикс България и каква идея се обмисля съвместно с Българския футболен съюз.

от

публикувано на: 05/12/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: