1. КУБЧЕТА С ВИШНИ
ПРОДУКТИ: 200 г брашно, 100 г меко масло, 75 г захар, 2 жълтъка, щипка джинджифил на прах, брашно за разточване, 10 г маргарин. За плънката: 200 г смлени бадеми, 250 г пудра захар, 225 г конфитюр от вишни, 60 мл вишновка. 1 белтък, 1 ч. л. вода, 1 с. л. вишнев сок, няколко вишни, накиснати в ром.
ПРИГОТВЯНЕ: Сложете в съд пресятото брашно, а върху него жълтъците, маслото, захарта и джинджифила и с миксер замесете тесто. Направете го на топка, увийте във фолио и оставете на хладно за половин час. После го разточете на кора 25 на 25 см. Поставете я в намазнена тавичка и печете в гореща фурна 12 минути. Смлените бадеми забъркайте със 125 г пудра захар и разточете отново върху повърхност с пудра захар на пласт с размерите на блата. Стоплете конфитюра, като бъркате постоянно, и го смесете с 40 мл от вишновката. С него намажете изпечения блат. Отгоре поставете марципановия пласт. Залейте с разбития във водата белтък. Върнете отново във фурната и допечете 15 минути. Докато е още топъл, нарежете изпечения сладкиш на кубчета. Пресейте останалата пудра захар и я смесете с 20 мл вишновка и вишнев сок. Покрийте кубчетата с тази глазура и украсете с вишните.
2. ЛЕШНИКОВИ РОМБЧЕТА С УИСКИ
ПРОДУКТИ: 150 г горчив шоколад, 2 с. л. сметана, 125 г масло, 75 г захар, 1 пакетче ванилена захар, 1/2 ч. л. канела, 1 с. л. какао, 3 яйца, 150 г брашно, 1 ч. л. бакпулвер, 100 г смлени лешници, 60 мл уиски, 125 г пудра захар.
ПРИГОТВЯНЕ: Смесете шоколада, сметаната и маслото и ги разтопете на водна баня. Изстудете и прибавете захарта, ванилията, канелата и какаото. Постепенно прибавете яйцата, а после и брашното с бакпулвера. Всичко замесете с лешниците. Поставете в тавичката хартия за печене, а по краищата залепете алуминиево фолио. Изсипете тестото и печете в предварително загрята фурна 25 минути. Готовата кора оставете да изстине и после напръскайте с половината уиски. Останалото смесете с пудра захар и намажете ромбчетата.
3. БАДЕМОВИ БИСКВИТИ
ПРОДУКТИ: 125 г бадеми, 125 г лешници, 20 г захаросани вишни, 75 г портокалови корички, 25 г лимонови захаросани корички, 100 г захар, 125 г масло. 2 с. л. мед, 100 г шоколад, 100 мл мляко
ПРИГОТВЯНЕ: Нарежете на едро бадемите и лешниците, вишните – на кръгчета, а портокаловите и лимоновите корички – на кубчета. Оставете млякото да заври с меда, захарта и маслото. Прибавете бадемите и лешниците, като бъркате постоянно. Варете 2-3 минути и добавете вишните и коричките. Намажете тавичката с мазнина и посипете брашното. С чаена лъжичка гребвате в тестото, така че да се получат малки топчета. Подредете в тавичка на разстояние едно от друго, защото тестото се разлива. Печете ги в загрята фурна 15 минути. Обрежете ги с диаметър 5 см, поставете на кухненската решетка и намажете долния им край с разтопения шоколад. Когато изстинат, ги обърнете и наредете в чиния.
4. ПРАЗНИЧНИ КОЛЕЛЦА
ПРОДУКТИ: 125 г размекнато масло, 175 е пудра захар, 2 жълтъка, 250 г брашно, 200 г смлени бадеми, 2 белтъка, 30 мл вишновка или ром, 100 конфитюр.
ПРИГОТВЯНЕ: Разбийте маслото и 75 г пудра захар на пяна. Прибавете жълтъците и пресятото брашно и омесете с миксера. Оставете направеното на топка тесто в хладилника за 1/2 час. Върху посипана с брашно повърхност разточете тестото с дебелина 5 см и изрежете кръгчета със същия диаметър. Поставете ги върху хартия за печене в тавичката. Смесете бадемовата маса с останалата захар, белтъците и 20 мл вишновка (ром). Получената еднородна смес поставете в шприц със звезден накрайник и направете върху бисквитите колелце. Изпечете ги в загрята фурна за около 15 минути. Изстудените бисквитки запълнете със затопления конфитюр.
5. ЕЛХИЧКИ
ПРОДУКТИ: 125 г обелени бадеми, 300 г брашно, 200 г масло, 150 г пудра захар, 2 яйца, 1 жълтък, 2 с. л. сметана
ПРИГОТВЯНЕ: Смелете бадемите и ги смесете с брашното, маслото, захарта и яйцата. Замесете с миксера на тесто, оформете топка и оставете за 1 час в хладилника. Извадете и разточете на кора. С формичка изрежете елхички и малки звездички. Залепете и намажете с разбития жълтък. Печете в гореща фурна 15 минути. По желание, докато са горещи, може да посипете със зелена захар.