Рецепти с червено цвекло

24/11/2014

09(2)

Червеното цвекло е изключително полезно – съдържа витамин С, каротин, витамин В1 и витамин В12, но най-вече много желязо и затова е препоръчително при анемии и за понижаване на кръвното налягане. Червеното цвекло е подходящо профилактично средство при хипертония и заболявания на сърдечносъдовата система. Смес от сок от цвекло и мед (1:1) се препоръчва при сърдечни спазми. Хора, които страдат от чернодробни заболявания, задължително трябва да включат цвеклото в менюто си.

Цвеклото е известно от преди 4 000 години в Иран, Индия, Китай и в Средна Азия, а в Европа то става популярно благодарение на древните римляни.

Салата от червено цвекло и орехи

Продукти: 1 глава червено цвекло, 100 г орехи, 1 с. л. оцет, 1 с. л. олио или зехтин, сол и черен пипер по вкус.

Приготвяне: Обелете цвеклото и го настържете на фино ренде, добавете смлените орехи и разбъркайте. Сложете оцета, солта, черния пипер и олиото/зехтина в купа и ги разбийте добре с вилица. Изсипете тази заливка върху цвеклото. Украсете салатата с орехи и листа от целина.

Винегрет

Продукти: 1 голяма глава червено цвекло, 5 – 6 картофа, 1 голяма глава лук, 4 – 5 кисели краставички, 1/2 връзка копър, 1/4 ч. ч. олио, 2-3 с. л. оцет, сол, черен пипер.
Приготвяне: Измийте внимателно цвеклото и картофите с четка. Сложете ги да се варят в подсолена вода поотделно, тъй като цвеклото се сварява много бавно (за около 2 часа). Обелете и нарежете цвеклото и картофите на кубчета, а краставичките и лука – на ситно. Изсипете солта, оцета, черния пипер и олиото в голяма купа и разбийте с вилица. Добавете зеленчуците и разбъркайте сместа. Нарежете копъра на ситно и поръсете салатата.

Във френската кухня винегрет се поднася със сос-заливка за салати от сол, оцет, черен пипер и олио. Бихте могли да добавите нарязан на ситно лук, зелени подправки, горчица, твърдо сварени яйца и т. н.

Руският винегрет е салата за зимната трапеза. Въпреки че френското й название е запазено, в различните региони на страната се променя комбинацията от съставките в нея. Украинците, например, заместват картофите със зрял фасул.

08(1)

Мариновано цвекло

Продукти: 1 кг цвекло, 1 глава чесън, хрян, захар, сол, оцет.
Измийте цвеклото внимателно с четка, обелете го. Сложете го в тенджера с кипяща вода. Извадете го в момента, в който тя заври повторно и веднага го залейте със студена вода. Пригответе марината на  вкус: равни части захар, сол, оцет. Обелете чесъна, нарежете цвеклото на кубчета или ленти и ги наредете в еднолитров буркан, добавете малко хрян и залейте с марината. Стерилизирайте 10 – 15 минути.

от

публикувано на: 24/11/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: