Таня Митева – умна, хубава и добра

04/11/2014

Това е комбинация, в която повечето хора не искат да вярват. Някак си по-лесно е и по-справедливо да се разделят тези три качества. Изглежда направо нереално – човешко същество да притежава и трите. Пък за жена да не говорим… Те или са хубави, или са умни.

Но има личности като Таня, върху които природната благодат е изсипана щедро. Освен всичко друго, Таня е и талантлива певица. От 16 години тя пее в ансамбъл „Филип Кутев“ и е един от солистите на хора. Участва и в квартет „ЮДИТ“ и професионална фолклорна формация „Нашенци“.

Във видеото, заснето специално за Бинар, ще чуете акапелно изпълнение на пиринска народна песен – „Ой, варай, варай“.  Македонските песни са нейна запазена марка, макар че е родом от Тракия и по-точно от град Сливен.

Таня ме посрещна с най-широката и лъчезарна усмивка. Прекарахме време заедно, което бих искала да споделя с вас, защото си заслужава да се убедите, че жена като нея наистина съществува.

снимка: Добрин Кашавелов
снимка: Добрин Кашавелов

Таня е щастлива, че благодарение на работата си в една от най-значимите фолклорни институции в България е обиколила места, излизала е на световни сцени, срещала се е с хора, които истински са я впечатлили. Била е на три континента – Азия, Европа и Северна Америка. Пяла е в „Ройъл Албърт Хол“, на сцената на Болшой театър, в Кенеди център, в Линкълн център, в Токио.

Пречи ли красотата?

В много моменти Таня осъзнава, че красотата най-вече й помага. Отива някъде, среща се с хора, става им симпатична, получава добро отношение. Но не може да каже, че всичко, което е постигнала, е благодарение на външния й вид. Положила е много усилия и труд. Просто не отрича и другото като възможност и шанс.

Сега завършва магистратура по психология в Софийския университет и забелязва как там няма никакво значение как изглеждаш, а какво знаеш, колко си активен и какъв потенциал ще покажеш.

Личното й убеждение е, че външният вид няма такова голямо значение, други неща са водещи – знанията, волята и добротата. Благодарна е на Господ и на родителите си.

Всъщност Таня първо завършва теология. А сега е избрала психология и по-точно организационно поведение и консултиране на организацията. Споделя, че ще търси баланса, защото не иска да се отказва от музикалната си кариера.

снимка: Дарина Златкова
снимка: Дарина Златкова

Масово отчуждение сред хората – защо се получава така?

Вярата в Бог е нейното лично решение. Посещава протестантска църква от дете, отворена е към религията като цяло. Евангелистите вярват в духовната свързаност независимо къде се намират.

Таня приема и църквата като институция и вижда смисъл в това. Изучила е канона в детайли.

Болно й е, че хората имат предразсъдъци и се отваря пропаст между вярващите. А всички сме християни и вярваме в един и същи Бог.

Таня споделя, че в протестантството има много по-силно усещане за общност. Не стадийното, а по-развит социален живот, хората се познават повече, имат комуникация помежду си. Езикът му е близък до тях –  по-ясно разбираемо е.

След като се запознала с богослужението в православието, тя  вижда дълбочината и същината,  но за това трябва да имаш вътрешното търсене. Много по-трудно е да разбереш сам…

Социалната мрежа – опасно място?

Таня харесва Фейсбук. Признава големите възможности, които дава мрежата – да се срещнат много и различни хора, да обменят информация, да са в крак с времето. Човек може да моделира съдържанието според интересите си.

В професионален план пък, ако търси показност  – това е мястото. По този начин с нея се свързват рекламни агенции, фотографи, пък и нашата среща също е резултат от общуване във Фейсбук.

Опасното е, когато до профила на потребителя има по-широк достъп. Тази стъпка носи рискове. Твоят личен свят е на показ. Понякога хората могат да ти навредят или да те наранят.

Но най-често Таня получава комплименти, покани за кафе, желания за активна комуникация.  От една страна й става приятно от вниманието, в други моменти се натоварва, когато отсрещната страна е прекалено настоятелна.

снимка: Дарина Златкова
снимка: Дарина Златкова

Защото тя е такъв човек – винаги написва поне едно „благодаря“.

От профила й могат да се усетят емоционални преживявания, което може би не е съвсем добре, понеже допуска прекалено много хора близко до себе си. Но това е нейна отговорност, както самата тя отчита.

Фотографията

Доставя й удоволствие, но не от суета. Мотивацията й не е да показва, че е красива и да привлича погледите. За нея това е изкуство и изразно средство.

Споделя ми, че през 2004-а е приета актьорско майсторство за куклен театър в НАТФИЗ.  Това е другата й любов. От дете се е изявявала в тази посока.

Решава да провери за себе си доколко има талант. Приемат я от първия път.

Но се налага да избира между кариерата на певица и на актриса. Искала да ги съчетае, но това било невъзможно. По същото време губи баща си.

В този критичен момент по-силното избива – музиката се оказва по-важна за Таня.

снимка: Стефка Розчин
снимка: Стефка Розчин

Сега, когато е модел, иска да покаже с фотографиите друга ценностна система, друг морал, иска нейните снимки  да бъдат опозиция на пошлостта. Не непременно сексът да бъде изведен на преден план. Не и че е лошо да има доза сексапил – показано рамо или червени устни, но да не се прекалява и преекспонира. За нея женствеността е достатъчно привлекателна.

Питам я веднага – а ако получи предложение за еротична фотосесия? Категорична е – не би участвала. Тя цени кадри с красиви голи тела, но да няма порнография. Нейните разбирания са такива, че не би сторила подобно нещо. Няма да се чувства на място и себе си.

За музикалните формати и славата

Според Таня това е възможност да бъдат открити млади и не чак толкова таланти. Но тя забелязва, че самата ситуация много бързо се надува като балон. Не е сигурна доколко може да устои във времето.

Тя би ли участвала? Не би. Таня е такъв човек, че когато прави изкуство, когато пее, тя предпочита да е в доброжелателна среда, а не в състезателна. Това я напряга, създава й дискомфорт.

Не че не е борбен човек. Но й се иска нещата за нея да се случват с благо чувство, а не с хъс, който може да премаже.

А дали мечтае за такава популярност и слава – да я спират по улиците, да я гонят за автографи? Казва, че ако това й се случи благодарение на работа и усилия, ще се радва и ще живее с известността. Но никога не би го направил на всяка цена и заради самата слава.

Могат ли да пеят други стилове народните певици?

Много често гласът има такава постановка, така са приучени певиците, че не могат да избягат от това. Личи си. Но не е задължително винаги да се случва по този начин. Таня успява да прави разграничение. А и познава много свои колеги, който пеят прекрасно поп и джаз без следа от фолклорни извивки.

снимка: Деян Парушев
снимка: Деян Парушев

Влюбена ли е Таня?

Казва, че за нея любовта е най-важното нещо. Любовта във всичките й измерения. Силно би желала да бъде човек, който дава любов, показва… Важно е и да получава. Защото това я прави щастлива и когато любовта липсва, чувства болка. Тъжно е, че усеща студенина и не толкова показване на любов. А всеки търси такава. Но поради ред причини има доста повече отчужденост и хората се страхуват да  показват обич.

А Бог е любов. Това е пътят, който е избрала Таня и вярва, че по този начин е и ще бъде щастлива.

от

публикувано на: 04/11/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: