Ради от Перник, който подстригва в мола

15/10/2014

wwn-1

Вторник като всеки друг, най-тъпият ден от седмицата. В мола щъкат разни хора, които явно си нямат друга работа. Пият кафе, подстригват се, купуват чанти за по 200 лева. В „Старбъкс “ има опашка, в „Неделя“ няма маси. Светът се дели на два вида – на хора в мола и на други, които работят.

Там е шумно, бляскаво и кислородът е разреден заради немощна вентилация и въздишки покрай витрините. Задните коридори са поиздраскани, белият латекс е потъмнял от пръсти. Из тоалетните се щура персонал с четки и колички. Минимодел на света. Половин час ми стига да ме заболи главата. Аз обаче съм по работа. Търся Ради, който подстригва в мола.

Един човек отишъл на фризьор. „Искам – казал – да ме обръснете отляво зверски, ама до кожа, отдясно – на вълни, на вълни, а отзад да има три дупки с големината на 5, 10 и 20 стотинки.“ Фризьорът се ужасил. – „Не мога такива неща да правя!“ – „А миналия път как можа?!!“

scisors_660

Не знам защо подстригването се смята за лесна работа. Радостин Петров–Ради е единственият, способен от несвързаните обяснения за „повече обем“, „не я режи много“ и „да е лесна за поддържане“ да сътвори по-красивата теб. От него научавам, че чорлавата аморфност по главата ми се нарича „Парижки вятър“. Колко професионално. Също като косите на адреналинките в „Господари на ефира“ и „X Фактор“, които прави.

„За мен най-важно е да ставам все по-добър. Усещам, когато накрая клиентът остава доволен. Това е тръпката, която гоня.“

Този тънък естет с екстрасензорни способности се е родил преди 27 години в Перник. Като дете обичал да играе с конструктори. Учил в Математическата гимназия, после записал висше инженерно образование и накрая зарязал университета. Избрал ножиците. Иначе си ходи често у дома, където също го причакват клиенти. Какво му е хубавото на Перник?

„Че е близо до София.“

back_660

Бързо разбрал, че в родния си град няма как да стане професионален фризьор. Започнал да пътува всеки ден до столицата, да работи и да се учи. Твърдо вярва, че колкото повече учители има, толкова повече ще напредне в занаята.

„Първо се учих как да посрещам клиенти, да мия глави. После, за да мога да смесвам боите, учих колoриметрия. За да подстригвам добре, си служа с геометрията – линии, деления, диагонали през главата. Не съм стимулиран да завърша и да стана авиоинженер например. Обичам професията си на стилист.”

Ради инвестира в себе си. Изчислява, че за 6 години е вложил над 10 000 лева в обучения и курсове, за да стане фризьора с умения, който е днес. Тия Скорпиони, колко ги бива да са себе си.

„Платил съм колкото за две висши. Твърдо съм „за“ да се учиш от много професионалисти и да работиш на различни места, за да усвоиш професията. С един курс не ставаш фризьор. Щом видя, че съм научил всичко в един салон, сменям го.“

sink_660

Заслужена ли е славата на мъжете гинеколози, готвачи и фризьори, че са по-добри от жените? Ради кима.

„Мъжете имат повече време да се усъвършенстват и са по-целенасочени. Жените са заети с деца, семейство и са по-страхливи да предложат нова услуга, както и да експериментират в работата си. Но не е вярно, че най-добрите фризьори са гейове, поне не в България.”

Какъв им е проблемът на мъжете и защо така им личи, когато си боядисват косата? Като Берлускони например – косичката му е като на лего човече.

„Защото не знаят какви продукти да ползват. Вече има бои, направени специално за мъже, които не стоят така изкуствено до тена на лицето. Кожата на мъжете е по-груба от женската. Освен това след определена възраст стои добре леко освежаване – пак има сребърни коси, но са по-малко и изглежда естествено.“

Според Ради французите са асове в прическите, а англичаните  – в късото подстригване. Най-добрата професионална козметика за коса е френската.

head_660

Гложди ме как преценява фризурата на Евгени Минчев, достойна да е самостоятелен съквартирант във „Вип Брадър“. Отговорът ме разочарова.

„Това е модерно сега. Нарича се „Помпадур“.

Другият неизлизащ от актуалност атрибут на модерния мъж, пак според него, е леката брада. Иначе в практиката си е чувал какви ли не смахнати желания. Ти остави синята коса.

„Идват и искат да приличат на известни личности. Най-ужасното е, когато искат от мен неща, които не им отиват. Човекът иска пълна промяна, но не знае точно каква – ето ти предизвикателство. Аз трябва да видя неговата възможна по-красива версия и да я направя.“

Шампоан, ножица и гребен. Това е минимумът – сървайвър пакетът за стилисти. Косата трябва да е чиста, за да изглежда добре. Може без сешоар, пяна, крем за къдрици и другите екстри, но не и без косата да е измита.

„В една жена забелязвам първо прическата и обувките. Ако косата ù е кофти – дразня се, защото знам как да я направя да изглежда по-добре.“

cut_660

Болят ли те ръцете?

„Още не. Но ме болят краката заради това, че стоя прав по цял ден. Нарочно отслабнах, за да намаля натоварването.“

Ради работи много, а когато не е на работа – спортува. Ако остане време – приятели, заведения, забавления. „Приятелите ми вече се научиха и не ме врънкат да ги подстригвам. Просто в един момент ми омръзна, че нямам време за почивка и за спорт.“

Свалят ли те на работа?

„Е, канили са ме на море, така, както си работя. То аз какъвто съм тулуп, докато разбера, че ме свалят…“

Не кара „Голф“, а „Форд Фокус“. Мога ли да напиша, че в момента си без гадже?

Тънка усмивчица.

Ето, написах го.

от

публикувано на: 15/10/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: