Изплети топлина за хората без дом в студените месеци

08/10/2014

Всяка зима по улиците на града остават хора без постоянен подслон, които са застрашени от измръзване. “Изплети топлина“ е кампания, която НЕ събира пари за тях.

Идеята тук е друга. Простичка, но значима – с прежда и игли да помогнем на бездомните да се предпазят от големия студ през идващите месеци. Шаловете, шапките и ръкавиците са на пръв поглед малки неща, но всъщност за положението, в което се намират тези хора, те са от голямо значение.

Да се почувстваш полезен и важен за някой друг е един от най-смислените подаръци, които човек може да направи на себе си. Защото чувството е страхотно. Сега това е лесно. Всеки може да изплете топлина за онези, които имат нужда от такава.

Като се включите в „Изплети топлина“, вие инвестирате труд, емоции и време, а в замяна получавате вътрешно удовлетворение. Бездомните отговарят на помощта на дарителите чрез изработването на картички или послания. Инициативата осъществява мост между тези, които искат да помогнат и тези, които имат нужда от тази помощ.

izpleti6

Ако искате да се включите, но не можете да плетете, свържете се с организаторите и те ще ви научат  лично, както са научили много други доброволци през изминалите години с уроци. Друг начин да бъдете полезни е чрез дарение на прежда.

„Изплети топлина“ се провежда за трети път. През първата година в кампанията се включват 80 доброволци, изплетени са 330 шапки, шалове и ръкавици, които стоплят 228 бездомни.

Втората година в инициативата се включват 160 доброволци, които изплитат 1800 шапки, шалове, ръкавици и чорапи и така помагат на близо 1000 души без дом и в неравностойно положение.

Сега можем да се включим всички.

За Биляна Вутова, която заедно с Маргарита Соколова движи инициативата, това е лична кауза.

„Вярвам в доброто у хората, вярвам, че любовта ще спаси света и в още куп клишета може би, но в тях има истина. „Изплети топлина” е израз на личната ми, може би леко идеалистична представа за това как може да се помага – когато сме заедно сме по-силни, когато сме обединени постигаме повече и ако не сме доволни от света, в който живеем, трябва да имаме смелостта да направим първите крачки по пътя на промяната. Смятам, че ние успяхме .“

Биляна с изплетените дарения в център за временно настаняване.
Биляна с изплетените дарения в център за временно настаняване.

Интересен факт е, че жените от Сливенски затвор участват във всички издания на „Изплети топлина“ досега с много големи дарения. Те плетат за най-малките обитатели на центровете за временно и кризисно настаняване. „Преплитат много любов и внимание във всяко едно от плетивата и участват с голямо желание в кампанията“, казва Биляна.

Същото важи за сестрите от Ордена на Майка Тереза, които взимат участие в първото издание на кампанията с голямо дарение от ръчно изплетени шапки и шалове, като на всяко от плетивата пришиват малка иконка.

Разбирам, че в процеса на даване се научават много неща за тези хор – маргиналите от улицата, които сякаш са невидими за нас през по-голямата част от времето.  Това е важно, защото те са тук. Не са призраци от някоя друга паралелна действителност. Кои са те? Ето какво е научила Биляна за бездомните от опита си дотук:

izpleti2

„За бездомните разбрахме, че са група от хора с много подгрупи с различни проблеми и потребности. Част от тях са със зависимости, каквато е и представата на повечето хора за тях. Други имат психични проблеми, а трети са със физически увреждания. Има малка субгрупа, която е направила своя избор за живот на улицата – те искат да живеят по този начин и това е тяхната философия. Има и такива, които подари икономическата ситуация, измами, трудни житейски ситуации са останали без дом. Проблемите на тези хора са много и от различни естество. Задълбочено изследване на техните нужди, разработване на методи на работа с тях и проекти, задоволяващи техните потребности – това са само част от задачите пред новосъздадената фонадация „Има начин“. Оттук нататък сериозната работа с тях предстои.„

А зимата всъщност е най-топлото време. Време за прегръдки, огън, червено вино и споделяне.. Време за дом в смисъла на място, което ни събира с любимите ни хора, и в което повтаряме ритуалите, бележещи цикъла на земното ни съществуване и затвърждаващи смисъла в доброто. Но не всеки има такова място.

Можете да се включите, като изплетете шал, шапка, ръкавици и/или чорапи и ги изпратите или занесете, на адрес: София, бул. Пейо К. Яворов 22, вх. 1., ет.1, за „Изплети топлина“, пк. 1164. За контакт пишете на izpletitoplina@gmail.com

izpleti5

„Изплети топлина“ ни събира скоро и на премиерата на документалния филм, посветен на  инициативата, който носи заглавието „Вяра от нишки“. Той запознава с идеята, с човешките съдби, събрани от инициативата, и както Биляна казва, „ще покаже, че истински съпричастен към нечии трудности те прави дарението на време, емоциите, желанието, преплетените с нишки прежда, топлина, вяра и любов.

Прожекцията е на 13.10.2014г., от 18:00ч, в кино Cine Grand, City Center Sofia.

Снимки: Гого Кехайов

от

публикувано на: 08/10/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: