5 рецепти за вкусна зимнина

01/11/2014

tur1

Туршията традиционно присъства на българската трапеза от  ноември чак до март и април. А сега е моментът да помислите за вкусната зимнина. Предлагаме ви 5 рецепти.

Сурова туршия

Продукти: 3 кг червени камби или червена капия, 1 глава карфиол, 1 кг моркови, 1 кг корнишони, 1/2 кг зелени домати, 1 глава керевиз с листата, 4-5 скилидки чесън;

Саламура за 2 буркана по 3 л: 7 ч.ч. вода, 5 ч.ч. оцет, 1 ч.ч. сол, черен пипер на зърна, бахар, 7-8 лозови листа, 1 малък корен хрян.

Приготвяне: Измийте, обелете и нарежете зеленчуците. На дъното на бурканите сложете по 1-2 измити и попарени лозови листа. Наредете плътно зеленчуците на пластове, сложете по няколко скилидки чесън, черен пипер и бахар. Пригответе саламура от водата и солта, оставете я да поври 10 минути, след което прибавете оцета. Кипнете саламурата отново и, след като се охлади, я разпределете в двата буркана. Отгоре поставете останалите лозови листа. Затворете бурканите и ги съхранявайте на хладно място.

Патладжани

Продукти: 2 кг патладжани, 200 г чесън, 2 връзки магданоз, 350 мл оцет, 350 мл олио, сол.

Приготвяне: Изберете здрави, месести, добре узрели

патладжани. Измийте ги и ги нарежете на кръгове с дебелина 1 см. Посолете ги и ги оставете 1 час да пуснат горчивата вода. Запържете ги леко от двете страни и след като изстинат ги наредете на пластове в буркани от 250 мл, като потапяте всяко парче в оцет. Слагайте ред патладжан, ред чесън, нарязан на филийки, сол, няколко зърна черен пипер и бахар и нарязан на ситно магданоз. Плътно напълнените буркани се заливат с олио. Стерилизирайте 5-6 минути.

Кисели краставички

Продукти за 2 буркана по 3 л: 5-6 кг краставички, 1,5 л оцет, 6 с.л. сол, 1 връзка цвят от копър, 1 глави лук, 1 глава чесън, 1 ч.ч. ракия, 1 с.л. черен пипер на зърна, няколко листа от вишна, листа или корен хрян.

Приготвяне: Измийте краставичките и ги наредете в бурканите, като на дъното поставите добре измити вишневи листа, а между тях – нарязания на филийки лук, скилидките чесън, копъра и черния пипер.

tur2

Изсипете оцета и солта в 3 л вода и ги кипнете, докато солта се разтвори напълно. След като саламурата изстине, прибавете ракията, залейте краставичките и ги затворете с пластмасови капачки. Обръщайте или разклащайте бурканите в продължение на 10-12 дена. След 3 седмици краставичките са готови.

Зехтин с мащерка

Продукти: 250 мл зехтин, мащерка.

Приготвяне: Напълнете бутилка с мащерка и я залейте със зехтина. Бутилката се оставя да престои 14 дена на слънце или в близост до печката. Този зехтин е изключително ароматен и се използва за подправяне на салати, пици, доматен сос и риба.

Зехтин с орехи и маслини

Продукти: 250 мл зехтин, 10 ореха, 10-15 черни маслини.

Приготвяне: Сложете ореховите ядки и маслините в бутилка, като ги редувате, и ги залейте със зехтина. Този зехтин има богат вкус и е много подходяща подправка за зелени салати и различни сосове.

от

публикувано на: 01/11/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: