11 рецепти за печени ябълки от цял свят

08/11/2014

apple-1

Печените ябълки са благодат и удоволствие в есенните и зимни вечери. Могат да се приготвят по най-простия начин. Измиват се, подсушават се, издълбават се семките им и се нареждат в намаслена тавичка. Във вдлъбнатината се слага захар. Пекат се 25 минути в предварително загрята до 220 градуса фурна. След изваждане от фурната се посипват със захар. Има и други рецепти за приготвянето им, някои от които ви предлагаме.

Печени ябълки “Фредерико”

Продукти: 2 яйца, 100 г захар, ¼ л бяло вино, 2 с.л. лимонов сок, 1 ч..л. (равна) нишесте, разделен на 4 канапета блат от пандишпанено тесто, 2 с.л. ликьор , 4 ябълки, 20 г масло, 3 ч.л. захар, маргарин за подмазване на тавичката

Приготовяне: Яйцата, захарта, виното и лимоновия сок се разбъркват с нишестето. На слаб огън, бъркайки непрекъснато, сместа се довежда до кипене. Отмества се от огъня и се бърка, докато се охлади.
Канапетата от пандишпанения блат се напояват с ликьора. Ябълките се измиват, подсушават и се издълбават семките им. Във вдлъбнатините се слага по ½ ч.л. захар и по малко масло. Пекат се 25 мин. в предварително загрята до 220 градуса фурна. Когато са готови, се поставят върху канапетата, заливат се със соуса и се сервират.

Печени ябълки “Жозефина”

Продукти: 250 г смес от нарязани сушени плодове, ¾ л мляко, 3 с..л. захар, 1 щипка сол, 4 ябълки, 20 г масло, 4 ч..л. захар, 4 с..л. сироп от малини, маргарин за подмазване на тавичката.

Приготвяне: Сушените плодове се накисват във вода, за да омекнат. Варят се 15 минути. С млякото, измития ориз, захарта и щипката сол се сварява мляко с ориз. Смесва се с плодовете, оставя се да изстине и се разпределя в 4 чинии.
Ябълките се измиват, подсушават и се издълбават семките им. В отворите се поставя масло и се сипва по ½ ч..л. захар. Нареждат се в намаслена тавичка и се пекат 25 мин. в предварително загрята до 220 градуса фурна.
Опечените ябълки се слагат върху ориза и се посипват с останалата захар. Поливат се с по 1 с.л. малинов сироп и се сервират.

Печени ябълки с компот от боровинки

Продукти: 4 ябълки, 4 с.л. захар, 20 г масло, 8 с.л. компот от боровинки, маргарин за намазване на тавичката.

Приготвяне: Ябълките се измиват, подсушават и се издълбават семките им. Нареждат се в намаслена тавичка. В отворите се сипват по 2 с.л. компот от боровинки. Пекат се 25 мин. в предварително загрята до 220 градуса фурна. Изваждат се, наръсват се със захарта и се сервират.

Печени ябълки по скандинавски

Продукти: 4 ябълки, 20 г масло, 3 ч.л. захар, маргарин за намазване на тавичката, 1 белтък, 8 с.л. пюре от ябълки, 20 г бадеми, нарязани на пръчици, ликьор.

Приготвяне: Ябълките се измиват, подсушават и се издълбават семките им. В отворите се поставя масло и по ½ ч.л. захар. Нареждат се в намаслена тавичка и се пекат 25 мин. в предварително загрята до 220 градуса фурна. Белтъка се разбива на твърд сняг с остатъка от захарта. В изпечените ябълки се сипва по 2 с.л. ябълково пюре, по малко ликьор и се покрива отвора с една лъжица от разбития белтък. Те отново се запичат, докато шапчиците от белтък не станат златисти. Гарнират се с бадемите и се сервират.

Печени ябълки по парижки

Продукти: ¼ буркан компот от кайсии, 1 ч.л. нишесте, 4 ябълки, по малко от компот от ананас, от круши и от череши, 20 г масло, 2 с.л. захар, 2 с.л. нарязани на люспи бадеми, 4 ч.л. калвадос, маргарин за намазване на тавичката

Приготвяне: Кайсиите се пасират през сито, слагат се да кипнат. Прибавя се размитото в малко студена вода нишесте и се бърка, докато се охлади сместа.
Ябълките се измиват, подсушават и се издълбават семките. На черешите се махат костилките, крушите и ананасът се нарязват на дребни парченца. Маслото се разтопява, добавят се плодовете, бадемите и пюрето от кайсии с нишестето. С тази смес се напълват ябълките. Остатъка от нея се съхранява на топло. Ябълките се нареждат в намаслена тавичка и се пекат 25 мин. в предварително загрята до 220 градуса фурна. В чинията се сипва от сместа с плодовете, отгоре се слага ябълка, залива се с 1 ч..л. калвадос и се сервира.

Печени ябълки по босненски

Продукти: 4 ябълки, 4 с.л. захар, 2 парчета захаросан джинджифил, 1 с.л. стафиди, 4 ракиени чашки сливова ракия, маргарин за намазване на тавичката.

Приготвяне: Ябълките се измиват, подсушават и се издълбават семките. В намазана тавичка се нареждат и се поръсват със захарта. В отворите се слага нарязания на ситно джинджифил и стафидите. Пекат се 15 мин. в предварително загрята до 200 градуса фурна. След изваждането се поливат със загряната сливова ракия и се фламбират. Поднасят се горещи.
Към тях може да се поднесе ванилов соус или леко подсладена разбита сметана и бишкоти.

Ябълки с червено вино

Продукти: 4 ябълки, 1 ½ водна чаша червено вино, 50 г захар, по 1 с.л. леко запечени и ситно нарязани бадеми и лешници, 10-12 зърна от червено грозде, 1 с.л. желе от френско грозде, 1 ч.л. нишесте, 1/8 л ванилов крем, 4 маслени бисквити от по-големите.

Приготвяне: Ябълките се обелват и издълбават внимателно. Задушават се за 5-6 мин. във виното със захарта и малко вода, които са загрети предварително. Внимава се течността да не ври силно, за да не се разкашкат ябълките. Изцеждат се добре. Напълват се с ваниловия крем, към който са добавени лешниците и бадемите и разрязаните на две зърна от гроздето. Отгоре се гарнират със озахарени гроздови зърна. Течността, останала от задушаването на ябълките, се оставя да заври, смесва се с вишестето, разбъркано на кашица със студена вода. Ябълките се сервират върху бисквитите, полети със соса.

Ябълки пълнени с марципан

Продукти: 4 големи ябълки, 75 г суров марципан, ½ белтък, разтопено мясло, 3 с.л. галета, 1 с.л. захар, 1 с.л. нарязани бадеми, 1 с.л. нарязани орехи, 200 г сметана.

Приготвяне: Ябълките се обелват и се издълбават семките им. Марципана се смесва с белтъка и се разпределя в отворите на ябълките, намазани с разтопено масло с помощта на четка. Така приготвени, ябълките се овалват в галета и захар и се нареждат в намаслена тавичка. Пекат се 15 мин. в предварително загрята до 200 градуса фурна. Готовите ябълки се посипват със сместа от орехи и бадеми, гарнират се с разбитата сметана. Поднасят се топли.

Фламбирани ябълки

Продукти: 6 ябълки, 2 с.л. ситно нарязани орехи, 2 с.л. ситно нарязани фурми, 1 с.л. ситно нарязани череши от компот, малко пудра захар, масло, ¼ л бяло вино, 1 ракиена чаша ром, 250 г леко подсладена разбита сметана.

Приготвяне: Ябълките се измиват, подсушават и издълбават. Прави се по-широк отвор. Орехите, черешите, фурмите и захарта се смесват. Напълват се ябълките и се нареждат в намазана с масло йенска съдина. Останалата плънка се разпределя между ябълките. Прибавя се виното и на огъня при слабо варене ябълките се оставят за около 10 минути – те не бива много да омекват. Заливат се с загрятия ром и се фламбират. Поднасят се с разбитата сметана.

Ябълки, печени в многолистно тесто

Продукти: 4 квадрата 15х15 см многолистно тесто, 4 ябълки, малко захар, 1 с.л. стафиди, канела, 1 жълтък, малко прясно мляко.

Приготвяне: Върху тестото се поставят обелените и издълбани от семките ябълки. В отворите им се сипва малко захар и се напълват със стафиди. Поръсва се канела. Ябълките се покриват с тестото. Жълтъка се разбива с прясното мляко и корите се намазват с четка. Печенето е 30-40 минути в предварително загрята до 220 градуса фурна. По желание се поднасят с разбита, леко подсладена сметана.

Ябълки с бяла шапчица

Продукти: 4 ябълки, около ½ ч.ч. бяло вино, 2 с.л. захар, настърганата кора на един лимон; за плънката: 4 ч.л. настъгнати бадеми, 4 ч.л. захар, 4 ч.л. стафиди; за крема: ¼ л мляко, 1 с.л. нишесте, 40 г захар, 1 щипка сол, 1 ванилия, 2 жълтъка; за шапчицата: 2 белтъка, 40 г захар

Приготвяне: Ябълките се обелват и издълбават. Задушават се 5 мин. в бялото вино, захарта и лимонената кора. Нареждат се в намазана с масло огнеупорна форма и се напълват със сместа от бадемите, захарта и стафидите. Яйчения крем се приготвя по следния начин. С малко студено мляко се размива нишестето. Останалото мляко се кипва със захарта, солта и ванилията. Добавя се нишестето, като непрекъснато се бърка. Разбитите жълтъци се разбъркват с две супени лъжици от този крем. Бъркайки, сместа се излива обратно в съда, в който се вари кремът. Крема се разпределя върху ябълките. Белтъците се разбиват на сняг със захарта. С голяма лъжица се поставят като шапчици върху ябълките. Печенето трае 15 мин. в предварително загрята до 180 градуса фурна. По желание се поднася с разбита сметана.

от

публикувано на: 08/11/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: