Оперета на Офенбах вдъхновява парижки кулинар

04/12/2014

img129

Бляскавата премиера на оперетата „Хубавата Елена“ по любопитен начин се свързва с един кулинарен специалитет. Годината е 1864-а. На 17 декември в театър „Буф Паризиен“ парижката публика бурно аплодира творбата на Жак Офенбах, която чува за първи път. Но възторзи жъне не само музиката. Парижани са очаровани и от самия спектакъл, от актьорската игра. И най- вече от изпълнителката на главната роля. След спектакъла красивата артистка буквално е засипана с цветя. В един от букетите е скрита визитната картичка на Алфред Морние с посвещение: „На най-хубавата Хубава Елена.“ Морние бил обикновен парижки сладкар. Вдъхновен от музикалния шедьовър и от женската прелест, той неочаквано получил порив за творчество. Разбира се, в своята област. Вече 140 години Офенбаховата оперета триумфира по световните сцени. Десертното блюдо, което Морние нарекъл „Хубавата Елена“, също се радва на популярност. То е особено атрактивно, ако е приготвено от пресни, а не от консервирани плодове.

КРУШИ „ХУБАВАТА ЕЛЕНА“

ПРОДУКТИ: 4 големи круши, 1/2 л бяло вино, 1 с. л. захар, 1 коричка канела, кората на 2 лимона, 125 г млечен шоколад, 2 с. л. коняк (ром), 30 г масло, 500 г сладолед, ванилия. За плънката: разбита сметана и по желание озахарени виолетки

ПРИГОТВЯНЕ: Изчистете и обелете крушите, разрежете ги на две половини и отстранете семенната част. Поставете виното на котлона да заври със захарта, канелата и лимоновата кора. Пуснете в течността крушите и ги варете 10 минути. Извадете внимателно и изстудете. Настържете шоколада и го разтопете на водна баня заедно с коняка и маслото. Във всяка чинийка сложете по две половинки от крушите, а върху тях топки от сладоледа. Отгоре залейте с направения шоколадов сос и украсете с малко разбита сметана или с озахарени виолетки.

от

публикувано на: 04/12/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: