10 български песни, които ще ви оправят настроението

06/10/2014

Понеделник е. Навън е студено. Второто кафе само ви приближава до нервен срив, но не и събужда. Шефът иска да говори с вас на 4 очи точно докато спонтанно разглеждате форум за оръжия. Чувството за безизходица се засилва с всяка изминала минута, а накъдето и да насочите вниманието си, някой иска да сформира коалиционен кабинет.

Има изход! Ето 10 позитивни български песни за добро настроение, с които да вдигнете тонуса и изпъдите мрачните мисли.

В случай, че и това не подейства, обърнете се към специалист.

1. „Уиски с фъстъци“, Уикеда

Слуховeте за окончателната раздяла между Ерол и останалите от Уикеда не ни дават мира по цели нощи. Въпреки това, създаденото остава. В случая говорим за едни от най-танцувалните, позитивни и обнадеждаващи парчета, сътворявани някога у нас.

Прости думи за простите неща в живота, които обикновено са важните и веселите едновременно. Едни от тях са и двата основни обекта на анализ в текста на тази класическа за родните ширини композиция, а именно – уискито и фъстъците. Двете страни на една и съща монета. Което и да ви се падне, все си е късмет.

2. „Най-щастливият ден“, Контрол

Велико. Апотеоз на позитивизма. Докато светът от векове хленчи и драматизира заради логичния момент, в който две не дотам сродни души разминават своите житейски пътища, Контрол възвеличават този миг.

Да, точно така. Ако любовта е болка, то какво по-логично от това раздялата да бъде радост? Не се прави, че ти е мъчно за досадното и гадно същество, с което пропиля 3 години от живота си. Всъщност, радвай се, че най-сетне тя е бременна от друг. И слава Богу. Наздраве!

3. „Въпрос на време“, Venzy ft. Дивна

Абсолютното опровержение на твърдението, че наоколо е пълно само с намусени и депресирани хора. Едва ли има по-широка усмивка на музикалната сцена у нас напоследък от тази на Venzy.

А във видеото към парчето тя се умножава многократно от очарователното женско присъствие, белязано от харизмата на не една и две чаровни дами. Доста подходящо за слушане в ситуации, в които някой ви е вързал тенекия…

4. „Луди жаби“, Джанго Зе

Никой не знае как и защо е създадено това парче. Или поне не всички са питали Миро Морски  за повода. Оказа се обаче, че това да възпееш земноводно, което навярно си сънувал, е не по-малко успешна тактика от пеенето за далеч по-фундаментални теми като любов и смърт.

Интересно дали настоящите 15-годишни са наясно с тази творба.

5. „Бира и шкембе (Неделя сутрин)“, Ъпсурт

Мнозина българи посочват „Боздуган“ като не само първия, но и най-добрия албум на Ъпсурт. Тук, разбира се, може да се поспори, тъй като от 1999 г. насам много вода е изтекла и много гениални рими са изредили тримата. Факт е, че „Неделя сутрин“, още известна като „Бира и шкембе“, е песен, която през годините е вдъхвала надежда у мнозина, загубили пътя и вярата в собственото си тяло в края на някой пореден апокалиптичен уикенд.

6. „Above all things“, Svetlio and the Legends

Хаотично изреждане на произволно избрани имена на световно известни и местни алкохолни коктейли. Получава се нещо като повтаряне на мантри и човек почти изпада в медитация, докато слуша това парче. Разбира се, слушането трябва да е съчетано с определено ниво на консумация на поне 2-3 от изброените напитки.

Доказано е, както се споменава и в самата песен, че след като това се случи, човек просто се издига над нещата и забравя всички тягостни моменти от рутинното си ежедневие. А и не е нужно да сте на морето, за да забиете чадърче в портокал.

7. „Любов на преспи“, Ogi 23

Сняг се сипе на парцали и милиони тийнейджърки разкъсват бели ризки с якички при мисълта за Ogi 23. Дори Дарт Вейдър си денси небрежно, чуе ли това парче. Както можете да наблюдавате и в самото видео.

Което пък ни обещава, че краят на лятото не значи неминуемо депресия и наднормено тегло. Спални, сутиени, усмивки, палачинки с мед, бордове, ангелски хорове – свят, пълен с радост и какво ли не в по-малко от 3 минути и половина.

Ако това не ви оправи настроението, значи сте зле. Или сте над 18г.

8. „Кво си мислим“, GOODSLAV feat. Лора Караджова

http://youtu.be/pC60aN1JH40

Песен за позитивните мисли спрямо конкретен друг човек, за които мисли може би той не подозира, или поне не и в какъв мащаб са те. Добро настроение лъха от това парче, макар и напрежението от недоизказаните планове и притаените визии за близък контакт да избуява.

А и дори да не се вслушвате особено много в текста, то самото видео е достатъчно симпатично и добре оформено, за да изгони всякакви тягостни мисли поне за няколко минути.

9. Всички песни на Клуб НЛО

http://youtu.be/5qV45kIgkg0

Драмата на вечно неприключващия преход и тъмната българска народопсихология е неподражаемо осмяна в творчеството на неподражаемите и до днес Клуб НЛО. Емиграция, алкохолизъм, безпаричие, престъпност, семейни драми. Каквото е, това е.

Щом сме оцелели досега, едва ли нещо ще ни спре да го правим и занапред. Именно най-тежките неща в живота предразполагат към най-големи прояви на позитивизъм.

10. „Червило“, Дони и Момчил

„Захвърли ти балната си рокля навън…“. Вечен рефрен, който всеки май някак циклично звучи особено актуално покрай ужаса от (за радост все по-рядко срещаните напоследък) безумни облекла по случай тържествата на абитуриентите.

Встрани от това лирично отклонение, „Червило“ си е нещо като саундтрак на бягството от всякакви тежки истории и поглеждането към света такъв, какъвто е.

Без розови очила, но с усмивка.

от

публикувано на: 06/10/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: