6 трудни професии в България

22/09/2014

Ще ви сблъскаме с длъжности, чието изпълнение за мнозина е сложно или направо непосилно. Хората, избрали да упражняват тези професии, срещат всекидневно трудности и изживяват предизвикателства, които биха сринали психически и звероукротител.

Фризьорка на 18 в краен квартал

Гориш от ентусиазъм, но не владееш още професията. Опъвала си косите на близки приятелки и роднини, когато решаваш, че вече можеш да подстригваш и не толкова познати хора. Ти си смел човек. И най-вероятно скоро ще се научиш. Тепърва предстоят вълнуващи моменти на крясъци, викове и сълзи.

IMG_6923

Спомням си как веднъж моята не толкова гъста коса беше подстригана с бръснач по последна мода. Останах с три косъма на главата, които носех спуснати.

Другото е, че трябва да търпиш някакви метеросексуални нацепени батки, които така и не са разбрали, че не си козметичка и няма да им скубеш веждите. Емоции.

Аниматор в детски център

Облечен като заек. Огромен. Той буди всички заспали дечица и ги радва с прегръдки и песнички.

IMG_9034

После в главата му резонират 3637383 вида детски плач, а той е на антидепресенати. Пуши по две кутии цигари на ден и пие кока-кола в двулитрова бутилка, а козината му пада… И това не е от есенния сезон.

А самият Душко-Добродушко трябва да е весел, скоклив и услужлив. Всъщност повечето пъти му се иска просто да драсне една клечка. Но той не го прави, защото е истински професионалист и обича децата.

Охрана в дискотека

Тук нещата са на живот и смърт. Категорични. Само си представете следната задача: пернишка дискотека + бой = смърт

10366070_729317010463002_7065527737410553861_n
От премиерата на книгата „Хрониките на Звеното“ от Андрей Велков.

Тези хора по принцип са там, за да спрат скандала, а в повечето случаи им се налага да пребият всички. Ами, не е лесно, не е човешко, бих казала…

Асистент на асистента на заместника на оператора в държавна медия

Извинете ни за дългото заглавие, но тази характеристика е много сложна и трудно я помним, та сме я преписали директно от трудова книжка. Само този, който е виждал подобен многолюден екип да снима, е наясно какво означава отговорността на асистента.

pic.php

Пеше, дръж кабела по-изправено! Скокни за едно „кафенце“ и ред други команди и ключови фрази, които той трябва да регистрира и изпълнява.

Винаги сме се прекланяли пред българския талант – работа, която може да се извърши от двама души, да събира около десетина до петдесетина човека на едно място.

Регулировчик

Той гледа зорко трафика и когато всичко откаже, започва ръчно да сменя и да въдворява справедливост. Има и извънредни ситуации, в които пуска дадени делегации, бързащи от Парламента или министерства към вкъщи.

a806d1b9965617d161603673a2bfdef2

Със сигурност проклятието да понасяш негативната енергия и псувни на хиляди шофиращи е най-добре да се пренесе върху умни светофари, както вече се случва на 20 ключови кръстовища в София. Напред към автоматизацията.

Контрольор в градския транспорт

5e_vp6m32

Силно се възхищавах на таланта и уменията на контрольорите, когато преди трябваше да се крият и изведнъж да вадят елечетата-униформи. Съспенсът, сгъстяването на въздуха около всички редовни и нередовни пътници, рязкото ставане от седалката и намятането на елечето, учудването, смайването. Страхът.

Сега, разбира се, е не по-малко отговорно, защото контрольорите направо се качват екипирани и започва гонитбата. Пеенето на апаратите за проверка, щракането на перфораторите, рефренът, който се носи из превозното средство: „Карти и билети, моля!“.

Подминаването на по-едрите типове и фиксирането на слабите и често болни екземпляри. Скандалът, заплахите и най-вече изтръгването на пари от ученици и ученички. Безценно. Който не е бил свидетел на подобни сцени, никога не е гледал истински екшън с елементи на трагикомедия.

от

публикувано на: 22/09/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: