Защо плачеш?

27/09/2014

cry

Колко богата е палитрата на женските сълзи: и „светли”, и „печални”, и „свети”, и „нежни”. Но защо плаче една жена и винаги ли нейните сълзи са от слабост? Плаче от радост и от мъка, при среща и раздяла, в разгара на семейната кавга. Плаче от умиление и възмущение, от страх и от безсилие, от много чувства и от липса на чувства… Женските сълзи могат да бъдат много и много различни – такива, каквито са и самите жени.

А понякога сълзите са единствената aqua vita, която е способна да ти даде сили да продължиш да живееш в най-семплия и реален смисъл: да дишаш, да се възхищаваш, да се усмихваш, да танцуваш и да забравяш, да слушаш и да раздаваш възмездие.

Сълзите като начин на общуване

„Сълзите са женското красноречие”, мъдро отбелязал Антоан дьо Сент Екзюпери. Така е – това, което жената не е в състояние да обясни с думи, брилянтно може да доразтълкува или внуши с плач. Погледнато глобално, плачът е първото комуникационно средство на човека. За бебето това е единственият начин да обяви своите нужди и претенции.

Не след дълго малкият човек осъзнава силата на сълзите и от средство за комуникация ги превръща в убедително средство за манипулация – хлипа, когато е недоволен, когато падне, когато се страхува, когато му се направи забележка. Но с годините започва да се срамува от сълзите. Донякъде това е свързано със стереотипите на възпитание „момчетата не плачат”, а вече и „я, стига си ревала, никой не обича ревли!”. Има известни основания в строгия тон: децата трябва да бъдат учени да контролират емоциите си. Но от друга страна, ако детето постоянно е под категоричната забрана да плаче, в бъдеще са му гарантирани личностни проблеми, страхове и комплекси.

Ето и някои сълзливи подробности

– Женските сълзи са с половин градус по-топли от мъжките.
– Жените плачат 4 пъти по-често от мъжете, при това 50% от нежната половина на човечеството го правят поне веднъж седмично.
– При всеки плач жената отделя от 3 до 5 мл течност, а мъжът – много по-малко.
– Женските сълзи са много по-бистри и текат по-лесно.

Сълзите и догмите 

„Не плачи, нали си мъж!”, утешава майката двегодишния си син. Твърде рано му е да е мъж, но обществото има правила: още преди да е проговорило, момчето трябва да запомни: мъжът не плаче! Колкото повече расте, толкова по-малко плаче. Но след време идва ред и на статистиката: мъжете на средна възраст пет-шест пъти по-често страдат от стресогенни заболявания в сравнение с жените. Доказано е също така, че неспособният да плаче човек страда от очни и кожни заболявания, значително по-тежко преживява всеки стрес, има повишено слюно- и потооделяне.

Сълзите като отдушник

За жената сълзите имат специфична психологическа функция. Те са достъпен механизъм за адаптиране към несъвършенствата на обкръжаващия я свят. Мъжът е убеден: сълзите не помагат. А жената знае: ще си поплача и ще ми олекне.
Психолозите смятат, че плачът е форма на емоционална защита, която освобождава психиката от негативното, понякога и разрушително въздействие на външната среда.

Основателни причини

Според едно изследване жената плаче най-често по три причини:
1. Проблеми с отглеждането на децата.
2. Проблеми със здравето.
3. Проблеми с мъжете.

Как да плачем правилно

Слъзоотделянето е важен физиологичен процес. Здравите очи винаги са леко влажни от т. нар. базални сълзи, които ги промиват и поддържат чисти. Освен вода и соли в състава на сълзите има и антибактериални вещества, които предпазват от инфекция. Съвсем друго нещо обаче са съзнателните сълзи. И дори в такъв спонтанен емоционален процес като плача има правила, които според специалистите е добре да се спазват. Най-важното от тях е: никога не плачете „във възглавницата”, никога не закривайте и не търкайте с ръце очите – иначе няма да ви се разминат главоболието, отеклото лице и зачервените очи. Дайте воля на чувствата си насаме, а после наплискайте лицето със студена вода. Или наложете подпухналите клепачи със студен компрес.
На жената сълзите й отиват само докато плаче.

Биохимия на солената вода

Сълзите, които проливаме, са два вида:
– рефлекторни, предизвикани от дразнене на лигавицата (лук, газообразни дразнещи вещества);
– емоционални – от радост, мъка, гняв.
С биохимични анализи е установено, че съществува отчетлива разлика в състава на двата вида сълзи. Емоционалните сълзи съдържат с 21% по-висока концентрация на протеини. Освен това в тях се съдържат ендорфинът левцин-енкефалин и хормоните адренокортикотропен и пролактин. Левцин-енкефалинът е свързан с усещането за болка, а адренокортикотропният хормон е индикатор на стрес. Най-интересно е съдържанието на пролактин – хормона, който всъщност стимулира млечната секреция при родилките. Тъй като нивата му при жените са по-високи от тези при мъжете, учените смятат, че това е едно от обясненията защо сълзите са привилегия на нежната половинка.

от

публикувано на: 27/09/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: