4 причини да изберете домашното 3D

21/08/2014

3d очила

В позицията на съвременен кино зрител е трудно да останете безразлични към все по-разпространеното използване на 3D технологията. Без значение какво е вашето отношение към 3D филмите, можете да сте сигурни, че то ще се промени в момента, в който гледате добро 3D в собствения си дом.

3D телевизорът от среден и дори висок клас не изисква космическа инвестиция, но определено си заслужава. Последното споделям от личен опит – основните ми критерии при избор на устройството първоначално бяха размерът на екрана и качеството на картината и звука, а 3D възможностите на избрания модел ми изглеждаха просто като приятен бонус.

След като гледах първия си 3D филм вкъщи обаче, бях напълно убедена, че това е найпоглъщащото 3D изживяване, което съм имала до момента. Ако това твърдение ви изглежда налудничаво, се надявам аргументите ми по-долу да успеят да ви убедят.

А ако сте от хората, които вярват само на собствените си очи, спрете да четете и вървете в най-близкия магазин за техника, за да се убедите сами.

1. Очилата

Без да се впускам в технически подробности, през които вероятно повечето читатели ще скролнат без особен интерес, ще спомена, че двете най-широки категории, в които попадат очилата за гледане на 3D съдържание, са активни и пасивни.

Пасивните използват плаки с поляризация и еквивалентен поляризиращ филтър в телевизора, докато при активните всяка леща всъщност е малък дисплей, който мига в черно и блокира едното ви око. Тези изключително бързи премигвания са синхронизирани с изображението на екрана, където се редуват кадри за лявото и дясното око.

И двете технологии имат своите предимства и недостатъци, но ако решите да се сдобиете с 3D телевизор, можете сами да изберете една от тях. Ако предпочитате активното 3D, това е и единственият ви шанс да му се насладите.

Киносалоните използват пасивни очила, почти винаги такива за еднократна употреба. Те са леки и евтини. След като веднъж сте платили за тях, можете да ги задържите и да ги носите със себе си на следващата прожекция (или по вероятно да ги изхвърлите погрешка, да ги забутате в незнаен шкаф, да седнете върху тях или просто да забравите да ги вземете със себе си и да купите още един чифт, чиято съдба ще е подобна) и буквално са найевтиното нещо, което можете да купите в киносалон.

Ако обаче решите да се сдобиете с 3D телевизор, можете да изберете модела с най-удобни и здрави очила, били те пасивни или активни. Последните обикновено позволяват регулиране спрямо размера на главата ви и стоят доста по-удобно върху диоптрични очила – проблем, който производителите на 3D очила за еднократна употреба изглежда игнорират напълно.

Дори често наблюдаваните негативните ефекти от използването на 3D очила могат да бъдат минимизирани в домашни условия. Ако сте от хората, които се сблъскват с главоболие и световъртеж, може просто да спрете за малка почивка и да продължите да гледате, щом се почувствате по-добре. Ако изпитате същите симптоми в киносалон, двете ви опции са да си тръгнете, или да продължите да гледате филма агонизирайки.

Винаги хубави места

Аргументът за оптималното позициониране спрямо екрана при всяко гледане е сред най-силните в полза на покупката на голям телевизор, но той важи с още по-голяма сила за 3D филмите.

Без да се замислям мога да изброя поне пет филма, които съм гледала с безчувствен врат или странно наклонена глава и поне десет, които на практика само съм слушала, седейки зад анонимни баскетболни величия или митични великани. Но ако лошите места могат да ви подразнят значително при стандартна прожекция, то при 3D филм те могат напълно да съсипят преживяването.

Ако гледате 3D филм в собствения си дом, този проблем очевидно не съществува – найдоброто място винаги е запазено за вас. Възможно е и половинката ви да го завземе, но дори тогава ви остава второто най-добро място.

Размерът има значение

Винаги когато спомена, че предпочитам домашното 3D пред това в киносалона, чувам контрааргумента за размера на екрана, който няма как да се доближи до този в киното.

Макар това да е технически вярно, с разполагане на телевизора на подходящо разстояние картината може да изпълни цялото ви зрително поле и да създаде същото ниво на поглъщане.

Комфорта на собствения дом

Този аргумент може да ви изглежда обидно очевиден, но тук той важи с пълна сила и е може би най-добрата причина да инвестирате в 3D телевизор. Как иначе ще можете да се насладите на компания, която сте избрали сами. Или в този ред на мисли – абсолютно никаква компания?

И колко кина ще ви позволят да гледате филма по пижама, допълнена от любимите ви пантофи и купа горещи пуканки, които освен това не струват колкото половин вечеря в ресторант?

И не на последно място паузите във филма, от които всички се нуждаем, идват когато вие решите и не включват непохватно бутане в мрака и (вероятно) приглушени ругатни по ваш адрес.

от

публикувано на: 21/08/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: