БНР издаде филма „Градът и неговите солисти“

18/04/2013

Българското национално радио издаде документалния филм „Градът и неговите солисти“, посветен на 50-годишнината на камерен ансамбъл „Софийски солисти“. Във филма звучи удивителна музика, съчетана с уникални кадри с изпълнения на артистите.

Премиерната лента „Градът и неговите солисти“ е част от авторската поредица „Бележити българи“ на продуцентска къща „Едита“. Проектът цели да изтъкне талантливи български творци, изпълнители и музиканти – посланици на България по света. Визуалният продукт е съфинансиран от Столична програма „Култура“ и е включен в кампанията за кандидатурата на София за европейска столица на културата през 2019. Документалният филм е DVD формат с тираж 500 копия.

Първият концерт на асамбъла се състои през 1962, след като група инструменталисти напускат оркестъра на Операта, за да създадат нова формация, под музикалното ръководство на Михаил Ангелов. „Освен оперна музика, ни се искаше да свирим и нещо друго. За броени дни се събраха 13 оркестранти –  млади и талантливи колеги, които жадуваха да интерпретират камерна музика“, си спомня първият диригент Михаил Ангелов. „На премиерната вечер присъства цялото войнство от родни композитори и диригенти, сред които и големите – Добрин Петков, Константин Илиев, Васил Казанджиев – който в продължение на 16 години прави състава популярен в цял свят“, уточнява Ангелов.

На диригентския пулт през годините след акад. Васил Казанджиев (ръководил състава от 1962 до 1978) застават Емил Табаков (1978 – 1988) и проф. Пламен Джуров, който е ръководител на състава от 1988 до днес. „Софийски солисти” имат над 700 записа само в Българското национално радио, изнесли са повече от 4000 концерта, записали са 90 грамофонни плочи и компактдискове. Репертоарът на формацията обхваща произведения от Ренесанса до наши дни. За прочутите музиканти пишат Панчо Владигеров, Марин Големинов, Лазар Николов, а сред гост-солистите са Патрик Галоа, Хенри Шеринг, Найджъл Кенеди, Веселина Кацарова, Минчо Минчев и много други.

Между София и състава мисля, че има знак на равенство. Столицата ни дава сила, а ние от своя страна – известност на града. Със сигурност вече сме една от музикалните емблеми на София“, разказва пред камерата Пламен Джуров. Филмът успява да покаже не само емоцията от творческия процес,  но и атмосферата на приятелство и магията на изпълнителското изкуство.

Имам прекрасни спомени с музикантите от „Софийски солисти“ от турнетата ни в Америка, Япония, Австралия – където бяхме за първи път. Пътуванията траеха близо по два месеца и изградихме не само добри професионални, но и лични контакти“, разкрива Емил Табаков – главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР и директор на дирекция „Музикална продукция и състави“ на радиото. „Много състави се събират, работят, разпадат се. Вече 50 години „Софийски солисти“ съзнават функцията и ролята си в обществото и показват, че уважават музиката и създават честен и почтен начин на работата в изкуството“, коментира още той.

Виртуозът Минчо Минчев споделя: „Те са прекрасни хора и това е в основата на техния професионализъм и дълъг професионален път“.

„Имаме вяра в онова, което правим. Към нея прибавяме надеждата, че публиката разбира и оценява труда ни. Съчетаваме го с любовта към хората, на които поднасяме изкуството си“, обобщава Пламен Джуров. „Въпреки спецификата и изискванията на отделните национални аудитории, „Софийски солисти“ имат свой индивидуален почерк, изграден от характерния звук и интерпретация, които поднасят на света“, с гордост отбелязва диригентът на ансамбъла.

„Ако съберем аплауза, получен през годините от солистите, ще получим денонощие от аплодисменти. Дай Боже да ги съпътстват из целия им творчески път“, е сърдечното пожелание на световноизвестния цигулар Минчо Минчев, който ще свири с радиосимфониците на 26 април 2013 в зала България в София.

Още за филма научете в „План Б“.

от

публикувано на: 18/04/2013

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: