7 типа къмпингари по българското Черноморие

19/08/2014

къмпинг

В летния сезон на много хора им се иска да останат поне два месеца на море за малко пари. За някои това се оказва фикс идея целогодишно. Затова, ако нямате близки и роднини с хотели и имоти по морето, което също е вид аванта, се отправяте с бодра крачка към откритите места по българското Черноморие. Там общо взето цари разнообразие на флората и фауната.

Предлагам ви различни типове къмпингари, които най-ярко се отличават по плажове и горички. С леко сведена глава, защото аз лично къмпингувам от 3 години, като преди това също търсех квартири по морето. Все пак съм любопитен човек и ми беше интересно какво е от блока да скочиш на пясъка и да оцеляваш в различен тип условия.

Нека само да не забравяме, че природата е важната и съществената. Щом ходиш на диво и се смяташ за свързан с целия този пейзаж, не осирай гората. Тя е наша.

1. Подготвеният

Всеки си мисли, когато го тресе необуздан ентусиазъм, че е добре екипиран, но има хора, които наистина привличат вниманието с наличното си оборудване.

Подготвеният задължително си носи генератор, който звучно оглася зоната, около която е опънал караваната, кемпа или минимум 3-метровата палатка с шатри, предверия и 5-6 помещения.

За него е изключително важно да има сателитна чиния, с която да гледа любимите си 1535213715 канала. Анатема на хладилните чанти – той си има хладилник. Газовите котлони са по подразбиране. На тях се готви постоянно, а храната се раздава на гладните.

Подготвеният е Богът на плажа. Очаква се скоро да проходи по вода.

2. Неокришнар

Това е духовният човек, с когото ще се срещнете задължително на плажа.

Той ще дойде гол до вас с цялата си аура и приклякайки ниско до главата ви, ще заговори за Буда, Аллах, Харе Кришна и за мекицата, която ядете. Ще направи комплимент, колко вкусна изглежда.

После тихо ще продължи, че живее на чаша ориз от месец, прави йога и диша йодни пари. Ще приседне до вас, после заедно ще доизядете наличните мекици, а той ще направи Саламба Сарвангасана на брега на плажа.

Ще го видите на хиляди други места да прави същото. Той ще остане дълго след вас на това място и ще си прекара едно чудесно лято.

3. Красива млада къмпингарка

Споко, може Божието провидение да се смили над теб и някой ден да срещнеш подобно създание, което е дошло само на море или най-много с една-две приятелки. Сигурна съм, че ще бъде облечена в бяла ленена рокля и ще я видиш, когато си леко пиян.

Няма да ти се вярва, след като си се нагледал на всякакви грозотии, но тя ще стои точно срещу теб и ще се поклаща в ритъма на самба. Приближаваш се. Разбираш, че е актриса, която търси себе си и почива.

После нищо няма да помниш. Ще разказваш историята като притча край лагерния огън.

4. Интелектуалецът

Той най-често е писател, но може да се занимава и с всички други изкуства. Успешно, разбира се. Свири на китара, тарамбука или диджериду. Рисува. Историк е.  Записва мъдрите думи на баби и дядовци от селата.

Гледа много дълго преди да отговори на въпроса ти – Откъде си? После казва, нещо дълбоко философско за морето. Обяснява защо даден човек влиза във водата в този отрязък на деня.

После споменава Кант. Немската школа като цяло. Докато се чудиш дали това не си го гледал в някой филм, вметва заглавието на седмата си книга – Кървавочервени размазани череши по масата.

Отвратен е, че не знаеш за другите шест.

5. Веселият

Най-оптималният вариант, стига да си част от тази компания. Приятели, които се познават отдавна, ходили са хиляди пъти заедно на открити пространства. Всеки е показал тъмната си страна. Цари видима идилия и спойка.

Ако попаднеш в такава компания, може да си помислиш, че повечето имат тежка форма на логорея, но това е защото те вече владеят изкуството да говорят едновременно и да се разбират.

В повечето случаи ще си изкараш чудесно с тези хора и дори е възможно да повярваш силно в човешкия род и благоденствие. Или пък да те изгонят с крясъци и шутове. Се ла ви.

6. Местният

Това са хората, които понеже живеят наблизо, на един хвърлей, дет се вика, вярват, че плажът е техен.

Те по правило цапат след себе си и смятат, че фасът не е отпадък. Дошли са да изтрещят за петък, събота и ниделя. Задължително е да се съобразяваш с музикалните им вкусове.

Питат те какво правиш тук и защо не ходиш на море на Щъркелово гнездо.

7. Навлекът

Или случайно попадналият на къмпинг в пустошта. Дошъл е с две кила ракия/водка и един чувал. Смята да избухне в следващите дни. Присламчва се уж за малко разредител и ето, че имате нов приятел, с когото ще делите всичко.

Освен ако не успеете да го разкарате в следващите 24 часа. Ще бъде трудно, но проявете характер, иначе може да дойдат и неговите хора, които очаква скоро. Ако не успеете, ще научите как обича да си пие кафенцето рано сутрин и на два-три пъти ще видите как ви ползва кърпата, с която потрива мокро дупе.

от

публикувано на: 19/08/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: