Бинар предава пряко предизборни дебати в БНР

12/04/2013
Валерий Тодоров, генерален директор на БНР, Паулиана Новакова, директор на Бинар и доц. Лилия Райчева от ФЖМК откриха новите студиа на интернет радиото на БНР

Българско национално радио ще предава с картина основните дебати между политическите сили в рамките на предизборната кампания за парламентарни избори от новите студиа на мултимедийната онлайн платформа Бинар.

Искаме всичко онова, което излъчва Българското национално радио, да достига до нашите слушатели и зрители през стилистиката и езика на новите технологии. Интернет радио Бинар е едновременно радио и телевизия в интернет, с форуми, подкаст, пет музикални канала, предлагащи най-популярните музикални жанрове: бг поп, чилаут, джаз, инди, дуенде. Бинар предлага възможност на потребителите да достигнат до архивите на обществената медия, като съчетава едновременно традиционните и новите социални медии. Бинар позволява на интерактивното поколение от различни възрасти да използва новия език. Избрахме новите технологии, за да пренесем нашите послания“, отбеляза генералният директор на БНР Валерий Тодоров, по време на официалното откриване на новия студиен комплекс на Бинар.

Бинар е с обновена програмна схема и ще предлага 8-часова оригинална политематична аудио-визуална продукция. Интернет радиото е с осигурена мобилност и може многокамерно да предава събития в глобалната мрежа от всяка точка. 

Паралелно с излъчването на ток-шоутата, които все повече набират популярност сред младата аудитория, новата медия увеличава видеоизлъчванията на концертите на творческите състави на БНР и проявите, на които обществената медия е съорганизатор и партньор.

Сред новите продукции са предаване за книги с автор Силвия Чолева и музикално предаване, посветено на суинга, който ще бъде водено от Лили Друмева. Към момента се преговоря със столичен клуб за излъчване на концерти на български изпълнители. Предвижда се стартирането на музикални програми на живо с музиканти и групи, предаването на театрални постановки и богата палитра от културни събития.

Интернет радио Бинар предава пряко и Обществения съвет, провеждан всеки петък в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, като предстои да бъдат предавани директно и дебатите на студентските клубове.

Всичко онова, от което има интерес публиката, ще бъде показвано. Бинар е насочен към младите хора и интерактивното поколение от всички възрасти. С развитието на цифровизацията новата медия ще намери своето развитие“, посочи Валерий Тодоров.

Генералният директор на БНР подчерта, че Бинар е четвъртата програма, която БНР открива за период от четири години в условията на криза и финансови рестрикции и оптимизации.

Сред гостите дошли да пожелаят „На добър час“ на новия дигитален старт на Бинар, бе и доц. д-р Лилия Райчева – преподавател в Катедра „Радио и телевизия” на Факултета по журналистика и масова комуникация в СУ „Св. Климент Охридски“.

Непрекъснато съм изненадана от новите идеи и инициативи на БНР, които поставят медията на челно място в българския медиен свят. От утре започва предизборната кампания, която ще доведе до надпревара и сред медиите в привличането на средства от политическите сили за попълване на бюджетите на много медии. В тази обстановка БНР отново показа своето достойнство и аристократизъм. Защото то предлага едно ново приложение, което ще позволи на много повече хора, освен да чуват радиото и да го виждат. Мисля, че днес е важно да успяваме да правим разлика между чуване и слушане и между гледане и виждане. Надявам се, че бъдещите законодатели, когато дойдат и видят новите студиа, ще отворят сетивата си и няма да посегнат за пореден път на бюджета на радиото. Проектът за цифровизация на ефира започна не от телевизията, а от радиото. Аудио–визията, която предлага вече Българското национално радио, не само отваря нови хоризонти, но го прави достойна и изключително конкурентна медия в наситения ни медиен пазара“, заяви доц. Райчева.

Прерязвайки лентата на новият студиен комплекс, Паулиана Новакова, директор на интернет радио Бинар, благодари на ръководството на БНР за подкрепата. „С Бинар БНР стъпва не само в новите измерения на комуникация, но радиото продължава своето развитие в естествената посока на трансформации през новите технологии. Днес ние отново доказахме стремежа си да бъдем водеща медия. Чрез Бинар Националното радио инвестира не само в новите медии и технологии, но и в ново съдържание. Залагаме на млад екип, който ще се стреми да развива комуникацията с новите аудитории, които все повече ползват съдържание и то в глобалната мрежа“, обобщи Новакова. 

Студиата на новото радио Бинар се намират най-високо в сградата на БНР. Новото радио стои високо, но не гледа отвисоко на традиционните технологии, защото то е част от тях“, подчерта Валерий Тодоров.

от

публикувано на: 12/04/2013

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: