Барбара Рен: Живейте в естествения ритъм на околната среда

20/08/2014

Barbara-Ren-Kletuchno-Probujdane-Kibea-1

Брабара Рен е световноизвестен натуропат, хомеопат и водещ специалист по здравословно хранене, с повече от четиридесетгодишен опит в областта на холистичната медицина. Като основател и директор на Института по нутрициология в Лондон The College of Natural Nutrition е обучила водещи специалисти с трансформиращи идеи, помогнали на хиляди хора да променят качеството на живота си.

Тя поставя акцент върху обучението на пациентите си, за да им помогне да разберат сегашното си състояние. Учи ги как да поемат контрол над собствения си лечебен процес. Нейният метод успешно повлиява и тежки заболявания като аутизъм, хранителни разстройства (анорексия и булимия), заболявания на щитовидната жлеза, шизофрения.

Днес Барбара Рен преподава, изнася лекции по целия свят и учи хората да прилагат различен подход към собственото си здраве чрез природосъобразно хранене и специални лечебни техники. Барбара Рен е автор на книгите „Клетъчно пробуждане” и „Завръщане към светлината”.

Кои са принципите, които ще ни запазят по-дълго здрави и можем ли сами да си помогнем, когато сме болни?

Много е важно да се справим с всички области на стрес, защото ако не изключим сигнала за дехидратация в тялото, няма начин да му помогнем по естествен път да постигне правилен клетъчен обмен.

Всичко останало просто ще работи срещу него и ще причини още стрес. След като веднъж изключим механично сигнала за дехидратация при пациента, това му помага да възстанови връзката със себе си.

Ако насърчавате хидратацията, вие насърчавате и централната нервна система, така че мозъкът и умът се пречистват. След това сме готови да преминем нататък и да променим биохимията.

Важно е да приемаме проста храна, защото тя помага за премахването на стреса и осигурява на тялото свободна енергия, а съответно и свободен потенциал за изцеление.

Трябва да ядем храни, които помагат за балансирането на pH на тялото и няма да разстроят нивата на кръвната захар. Ако подпомогнем тънките черва и черния дроб с подходяща диета и начин на живот, ще можем да решаваме всички проблеми още в ранен етап, за да не се изместят към по-чувствителните органи като белите дробове, бъбреците и/ или към сърцето и ума.

Трябва да се научим да избираме зърнени храни, които не предизвикват повишено производство на инсулин. Също така е добре да се храним преди залез, тъй като нощта е времето за почивка и възстановяване, а храносмилателната система използва огромни количества енергия няколко часа след хранене, затова яденето след смрачаване може също да увеличи стреса в тялото.

Как е добре да се храним?

Накратко, следните насоки ще ви помогнат да намалите стреса в тялото и да решите всички проблеми:

  • Пийте много филтрирана вода с ниско съдържание на неорганичен калций.
  • Отбягвайте нагретите мазнини, за да подпомогнете черния дроб.
  • Сведете останалите мазнини до минимум, така че DHA (Докозахексаеновата киселина), EPA (Ейкосапентапеларгонова киселина) и AК (Арахидоновата киселина) да могат да достигнат до необходимите места.
  • Осигурете достатъчно йод за всички клетки в тялото.
  • Тялото има нужда от светлина, затова витамин D3 е изключително важен за здравето.
  • Включете в диетата си много зеленчуци (с добър процент сурови зеленчуци), за да поддържате алкален pH и стабилна телесна температура.
  • Глутенът и пшеницата са много стресиращи за тялото, така че преминете на по-малко стресиращи зърнени култури като ориза и просото; или киноа, амарант, кестени и елда, които са добри въглехидрати, но не са зърнени култури.
  • Млечните продукти също са голямо предизвикателство, защото природата е създала млякото за изхранването на малките на животните, а не на хората.
  • Избирайте внимателно източниците си на протеин – стремете се да използвате органични, местни продукти от свободно движещи се животни.

Как да подпомогнем най-важните периоди в живота на жената – бременност, раждане, кърмене и менопауза?

При жените бременността, раждането и менопаузата също са важни преходи, всеки от които трябва да бъде ръководен чрез умението за свързаност и да преминем през тях с радост. На Запад бременността е труден период за жените, тъй като много от тях трябва да го съчетаят с изискванията в работата и с грижите за другите си деца – и ако не са в добро здраве и много силни психически, се налага да понесат и доста намеси както по време на бременността, така и при раждането.

Ако тялото е в дисбаланс, овулацията може и да не настъпи, или ако все пак възникне бременност, тя може да е във фалопиевата тръба и ембрионът да се захване там вместо в матката – извънматочна бременност.

В този случай неправилният заряд на тялото може да доведе до потенциално опасна ситуация. По същия начин, в случаите на placenta praevia, при които плацентата покрива родилния канал, дисбалансът на тялото става животозастрашаващ. В тези случаи бебето трябва да се роди чрез цезарово сечение, иначе първо ще излезе плацентата, оставяйки бебето в опасност. Причината е, че зарядът на клетките в матката не е достатъчно силен, за да прикрепи плацентата в правилната позиция.

Човек се пита до каква ли степен електромагнитното влияние допринася за тези ситуации, като се има предвид броят на жените, които по цял ден работят с компютри и телефони.

Храненето също може да повлияе като фактор. Накратко обаче – съвременните диети включват загрети мазнини от всякакъв вид – наситени, ненаситени и полиненаситени, черният дроб се бори, за да ги преработи.

Свеждането на загретите мазнини до абсолютния минимум може да изиграе и огромна роля в предотвратяването на гаденето по време на бременността. Също така, ако е претоварен с мазнини, той не е в състояние да използва важните омега киселини, включително Омега 3 и особено EPA, която може да помогне на ендокринната система, а също и DHA, която е необходима на централната нервна система.

Те са изключително важни при подготовката за раждането на бебе. Какво ядат майката и бащата преди зачатието, наред с храната на майката по време на цялата бременност, е от значение за доброто хранене на бебето. Консумирането на местни храни и участието в подготовката им ще засили този резонанс, както и собствената ви енергия. Доколкото можем, трябва да се стремим да не вредим на тялото чрез стрес. Много хора се притесняват от инвазивните изследвания, които се правят рутинно по време на бременността, включително с ултразвук.

Ако матката е с правилния заряд, бебето е в правилната позиция, черният дроб – плановикът – е щастлив, мускулната гъвкавост на матката е добра и маточната шийка е мека, раждането ще премине много добре.

Що се отнася до самото раждане, в идеалния случай жената трябва да е на усамотено място. Ужасно жалко е, когато тя не може да бъде в пълен контакт с бебето си по време на раждането, защото се разсейва от случващото се край нея.

Ние определено не бихме искали адреналинът на майката да се вдигне – това изобщо не е от полза за бебето. За съжаление обаче това е норма в западния свят; много сме се отдалечили от начина, по който би трябвало да бъде. Също така жените биха искали гравитацията да подпомага процеса, а не да лежат по гръб, заобиколени от монитори. В тази позиция гравитацията не само не може да си свърши работата, но и тазът не може да се движи в повече от една посока.

В идеалния случай, след внимателна и щателна подготовка, бебето ще бъде нежно изхвърлено от естественото движение на матката – няма да бъде избутано насила, защото майката напъва като луда, не диша правилно и лишава себе си и бебето си от кислород.

След раждането бебето трябва да бъде поставено върху корема на майката, кожа до кожа, така че да намери зърното и да започне да суче. Кърменето трябва да бъде приятно преживяване. Скоро след раждането на бебето излиза и плацентата. Ние сме единствените бозайници на планетата, които не ядат плацентата, а наистина би трябвало. Вместо да се изхвърля като отпадък, на нея трябва да се гледа като на съкровище.

Преходите към майчинството и менопаузата са също толкова важни. Всеки преход носи със себе си потенциала за осезаема промяна в съзнанието. Ако тялото бъде подсилено правилно при всеки такъв преход, потенциалът на индивида нараства и се разширява. Но ако по време на прехода възникне някакъв стрес или потискане, това може да има драматични последствия.

Какви са най-важните ви препоръки за отглеждането на деца?

Когато започне отбиването, майката запознава бебето с царството на зеленчуците и с всичките му прекрасни, богати на електрони и на калий храни. Но тя би трябвало да го прави и чрез личния си пример и собствената си диета, още докато кърми.

Много е важно в диетата на майката и на бебето нивата на натрия да не останат твърде високи, тъй като натрият и калцият предизвикват свиване в тялото, от друга страна, именно натрият и калцият винаги съществуват заедно, високото ниво на натрия означава и високо ниво на калция, а по-добре би било да доминират отпускащите минерали калий и магнезий. За съжаление, в наши дни почвата, в която отглеждаме храната си, обикновено е бедна на калий и магнезий, а в диетата ни присъстват малко зеленчуци.

Ваксините са друг потенциален стрес за тялото, а днес те са толкова много- могат да достигнат до 35 ваксини още преди детето да е тръгнало на училище. В книгата „Оставени в мрака“ Греъм Гин и Тони Райт илюстрират съвсем ясно общоприетото твърдение, че ваксините подобряват имунитета, но аз съветвам хората добре да проучат нещата, преди изобщо да обмислят варианта да ваксинират новороденото или малкото дете.

Как да се предпазим от стреса?

Повечето хора възприемат стреса като нещо, което идва отвън. Бихме могли дори да кажем, че има безброй външни сили, които увеличават стреса ни и когато сме под напрежение или сме стресирани – сме уплашени, нервни, раздразнителни и така нататък. Но рядко се замисляме как и къде се складират тези емоции.

Всички болести започват със стрес, който води до дехидратация и натрупване на токсини. Когато токсичността достигне определена точка, особено при малки деца, в тялото възниква възпаление, било то в гърлото или ушна инфекция, и ако продължително време се борим да потиснем тялото, като лекуваме симптомите, проблемът се задълбочава.

Човешкото тяло е изградено предимно от вода, която носи посланията. Тук действа много прост принцип: веднага,щом се поддадем на стреса, започваме да се обезводняваме. Резонансът на стреса намалява хидратацията на тялото, увеличава нивото на страха.

За да се завърнем при светлината, трябва да си дадем сметка за товара на стреса, който носим в тялото ни. За мен е ясно, че само когато хидратацията е добра, лимфата може да функционира правилно, тялото се пречиства и имунната система е силна.

И така, трябва да си дадем сметка колко е количеството на загретите мазнини в диетата ни под всякаква форма – като бисквити, сладкиши и прочее – и да ги сведем до абсолютния минимум, за да не претоварвате органа на хидратацията – черния дроб.

Дори храната и начинът ни на живот в момента да не създават болест или проблеми, често те са изпълнени с предизвикателства, така че пораждат стрес, а именно натрупването на стрес ни пречи да осъществим потенциала си в зряла възраст.

Какво е значението на светлината за човека?

Помагате ли на тялото да поддържа баланс, като се опитвате да бъдете в хармония с естествените ритми на околната среда? През зимата например трябва да се засили метаболизмът, за да се поддържа телесната топлина, затова са ни необходими по-дълги нощи, така че клетките да имат повече време да се прочистят и да възстановят баланса си.

Ако разполагаме с 14 часа мрак, в идеалния случай трябва да почиваме през тези 14 часа. През лятото, когато има много повече светлина, нямаме нужда от толкова време. Затова, ако имате възможност да промените начина си на живот, така че да е в по-голяма хармония със светлината и мрака, съветвам ви да се възползвате.

от

публикувано на: 20/08/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: