10 въпроса, които всяка дъщеря трябва да зададе на майка си

21/11/2014

mamma_daughter

Малко са тайните между майка и дъщеря. Дали? Всяка жена трябва да намери време да обсъди десет важни въпроса с майка си, които биха й спестили много тревожни мисли и неприятни проблеми със здравето.

1. Ходи ли редовно на гинеколог и мамолог?

Ракът на гърдата най-често поразява жените във възрастта 45-55 години. При унаследяване на гена на злокачественото заболяване дъщерите попадат в групата на висок риск. Той нараства и когато ракът на гърдата е бил открит при майката преди навършването на 50 години, а също и ако роднини по нейна линия са страдали от това заболяване.

При опасност от унаследяване на рак на гърдата пушенето е абсолютно противопоказно. Освен това е нужно да се прави самообследване на гърдите след всяка менструация, редовни прегледи при мамолог с палпиране и ултразвик, редовни кръвни изследвания и поне веднъж в годината – пълни гинекологични изследвания.

2. Как е със сърцето?

Женският хормон естроген пази жените от сърдечносъдови заболявания. Но в периода след менопаузата, когато нивото му се снижи, тази защита изчезва. И броят на жените със сърдечносъдови заболявания се изравнява с този на мъжете. Коронарните тромбози, поразяващи артериите, са от групата страдания, които се предават пряко от майка на дъщеря. В такива случаи лекарите съветват да не се пуши, да не се яде мазна храна и да се следи теглото. Всеки излишен килограм качва риска от заболяване.

3. Страдала ли е от предменструален синдром? 

За повечето жени предменструалният синдром означава единствено и само силни болки ниско долу в корема няколко дни преди и в първия ден от менструацията. Най-странното е, че жената, подложена на това изпитание всеки месец, го намира за напълно нормално, защото и “с мама беше така!”. Именно, целият проблем идва от мама и главно от наследената от нея ендометриоза. Това е нетипично разрастване на маточната лигавица извън матката под формата на островчета. Те може да се разположат върху яйчниците, яйцепроводите, коремната кухина и т.н. Преди менструация тези островчета се подуват и предизвикват болка. Има няколко метода на лечение, като най-масовият е прилагане на хормонална терапия. А някои гинеколози казват, че мъките приключват веднъж завинаги с първото раждане.

4. Имала ли е гинекологични проблеми?

Фиброми на матката или вътре в нея също се предават по наследство. Когато започнат да се разрастват, предизвикват кръвотечения. А статистиката твърди, че гинеколозите откриват фиброми при 50 процента от жените.

5. Кога е влязла в менопаузата?

При мнозинството от жените менопаузата настъпва на същата възраст, при която това се е случило и с майките им. Но дъщерята рядко разпитва как майка й е преживяла този период. А ако е наясно с трудностите, преживени от майка й, може навреме да започне хормонозаместваща терапия.

6. Каква бременност е карала?

Не всички състояния по време на бременност са наследствени. Но размерът и очертанията на таза, включително размерът на родовия канал при дъщерята по правило повтарят конструкцията на майката. По тези детайли гинеколозите определят дали раждането ще протече леко, или ще се наложи да се прави цезарово сечение. Тези подробности са от голямо значение, когато бременността е придружена с неприятни симптоми като отоци, повишаване на кръвното налягане, главоболия, разстройство на зрението. Ако майката е имала някой от тях, то рискът дъщерята да кара трудна бременност и още по-трудно раждане нараства четири пъти.

7. Имала ли е мигрена?

Мигрената може да се отключи във всяка възраст и по всяко време, но най-често – в периода на половото съзряване и преди менструация. Питайте я за алгоритъма на пристъпите – по какво е познавала, че настъпват, как са се разразявали и как са отшумявали. Това ще помогне да облекчите собственото си главоболие.

8. Какво мисли за диетите? 

Изследванията показват: разпределението на 60 на сто от мазнините в организма се управлява от гените. Затова и склонността към напълняване е преди всичко наследствена. Ако сте наясно с това, не започвайте да гладувате, когато натрупате 10 килограма над нормата. Решението на проблема е друго и ще го намерите заедно с ендокринолог и диетолог. 

9. Следи ли кръвната си захар?

Ако един от родителите ви страда от инсулинонезависим диабет, то и за вас рискът е голям. А и за вашето дете. Затова на жени с предразположеност към захарна болест се препоръчва да си направят пълни и обстойни изследвания преди зачеване.

10. Проверява ли се за остеопороза?

Много от факторите, увеличаващи опасността от костното заболяване, са наследствени – например ранна менопауза, светла кожа, тънки кости, тегло под нормата. Предпазните мерки са редовни аеробни тренировки – джогинг, аеробика, богато на калций меню и, разбира се, никакви цигари.

от

публикувано на: 21/11/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: