Йоанна и музиката, която лекува

06/08/2014

Joanna_muzikoterapia

Певицата Йоанна Драгнева, добре позната с участията си в редица музикални и телевизионни проекти, наскоро успешно завърши втората си магистратура.

Въпреки че е още млада, Йоанна има сериозна биография зад гърба си – на певица и телевизионна водеща. Това, което малко хора знаят, е, че тя вече е дипломиран магистър по ударни инструменти, а отскоро и музикотерапевт.

В последните 3 години Йоанна работи активно и в социалната сфера. Участва в големи национални благотворителни кампании, работи професионално с деца със специфични нужди и помага активно за тяхната интеграция в обществото.

Йоанна, ти си магистър по музикотерапия. Как лекува музиката?

Музиката e изключително силно и мощно средство за въздействие, познато на хората още от древността. Тя може да лекува всичко, свързано с емоциите, с душевността на хората, както и някои физически неразположения. А, както знаем, музиката е вибрация.

Всеки звук и тон има определена честота, която се отразява и на тялото. Всеки орган, както и мозъчните вълни също трептят на конкретна честота. Например при деца, които страдат от онкозаболяване, музиката може така да подейства, че да повлияе благотворно на чувството за болка и така тя да намалее.

Някои от децата, с които работя, са с детска церебрална парализа – при тях музиката много помага за развиване на фината моторика. В работата си използвам различни музикални инструменти, поставям на децата задачи, чрез които по лек и развлекателен начин да ги накарам да се отпуснат. И точно това схващане, характерно за болестта, може да се преодолява чрез музика.Но, това разбира се, не се отнася само до децата. В моята практика работя и с младежи.

Музиката въздейства и на психическо ниво. Тя би могла да повлияе благоприятно върху всякакви стресови състояния, депресии, емоционален дискомфорт. Има страхотен ефект и при доста срамежливи деца, като им помага да се отпуснат и най-общо казано – да повярват в себе си.

А социалната роля?

Много е силна. Музиката интегрира и има много сериозна социална функция. Подпомага комуникацията, особено при деца, които не общуват вербално. Използването на музикални инструменти много помага на децата, които не могат да говорят, да комуникират по-лесно с останалите.

По този начин те са заедно, разменят музикални думи, забавляват се. Разбира се, доста труден е пътят, който трябва да се извърви. Но удовлетворението след това е голямо.
Радвам се, че успях да стана част от една много сериозна кампания за построяване на детска площадка в Южния парк, адаптирана за деца със специфични потребности.

Принцеса Софи, съпругата на принц Едуард, също видя площадката при посещението си в България. Благодарение на проекта тези дечица ще могат да се забавляват заедно със своите връстници. Успях да представя на принцесата част от децата, с които работя – от с. Видраде и район “Слатина” в София.

Коя музика е най-подходяща за тази терапия? Може ли да се каже предварително кой жанр върху какво заболяване трябва да се използва?

Нямаме ограничение в жанровете, тъй като всяка песен може да предизвика различни реакции, емоции и асоциации в различните пациенти. Няма и конкретна рецепта за това каква музика да използваме при даден проблем.

Всеки човек си е една отделна вселена и трябва да се подхожда индивидуално. Все пак има музикални произведения, които са се доказали през годините в нашата работа, че влияят положително на хората. И ние се придържаме към тях. Имаме система, по която се обучаваме и работим.

Музикотерапията не е някакво ново откритие. Тя е много древен метод за въздействие върху хората. Още от древни времена има доказателства за нейната целебна сила.

Наскоро имаше репортаж за това как в русенската АГ болница пускат на недоносените дечица класическа музика. Всъщност това е практика в много европейски болници.

Да, Моцарт, а и други велики композитори са използвали конкретни тоналности, с които да постигнат различен ефект върху слушателите. А това е така, защото всеки лад, всяка тоналност въздейства по определен начин на емоционално ниво. Такива правила са в основата и на църковната музика.

Много често тя самата казва повече, отколкото изречените думи. Структурата на мелодията, ритъмът, тоналното определение, интервалите, които Моцарт използва, са доказали повече от добри резултати. Бързите, ритмични части от произведенията на Моцарт въздействат много добре и на глухи деца.

Те не чуват мелодията, но могат да усетят ритъма с телата си и така да станат част от него. Подобно състояние ги кара да се чувстват добре, защото музиката не разделя, а ги събира с останалите.

Според мои наблюдения живата и енергична музика на Вивалди също се отразява много добре на малките деца.

Защо в музикотерапията едни от най-често използваните инструменти са ударните?

Основно заради ритъма. Тези инструменти са използвани за въздействие още от много древни времена.

Сещам се за шаманските ритуали.

Да, точно така, те често се свързват с тъпани, барабани. Неслучайно в миналото са използвали ритъма, за да въведат съзнанието в едно променено ниво, чрез което са изпадали в дълбоки медитации.

Кой инструмент за какъв тип терапия се използва?

Като говорим за барабани, те се използват при хора, които трудно взимат решения в живота, както и при по-агресивни хора. Енергията, която излъчва този инструмент, действа стимулиращо.

Най-общо казано, музикалните инструменти се делят на три групи, които въздействат на различно ниво. Барабаните, ударните инструменти като цяло, влияят на волята в човека и са свързани с краката. Струнните инструменти се отнасят за емоционалния свят и въздействат на слънчевия сплит.

А духовите инструменти се отнасят към мисълта и менталната дейност.

Какво породи желанието ти да лекуваш с музика?

Дойде един момент, в който се запитах какво всъщност искам да правя. И разбрах, че сцената не е достатъчна. Осъзнах, че искам да помагам на хората, да съм полезна. Започнах доброволно да посещавам Дома за деца с умствена изостаналост във Видраре. И всъщност там за първи път се срещнах с деца, които имат някакви проблеми.

Бях доста притеснена при първата ми среща. Но само 5 минути с тях ми бяха достатъчни, за да разбера, че са прекрасни деца и по нищо не се различават от другите. Още на тази първа среща желанието да им помогна вече беше факт. Затова и се насочих професионално към музикотерапията.

Исках да използвам знанията си по нов начин, който бъде полезен. Разбрах, че с музика може да се лекува. Смятам, че това е моето призвание. От 22 години се занимавам професионално с ударни инструменти.

Музикотерапията е един прекрасен начин да ги използвам отново. А работата с децата ми носи страхотно удовлетворение. Тя ме зарежда и всяка следваща стъпка – и в професионален, и в терапевтичен план, правя с още по-голяма страст.

Как протича един сеанс?

Много различно е винаги. Работи се и индивидуално, и групово. По принцип винаги имам план за работа, но той търпи промени, защото децата сами диктуват посоката. В Центъра, в който водя практика, имам детенце с церебрална парализа и с него постигаме страхотни резултати.

Той много иска да пее. А гласът е феномен, от него можеш да добиеш пълна представа какъв е човекът срещу теб. Затова в музикотерапията работата с гласа е от съществено значение. Има цели направления в тази област.

С това детенце успяхме да постигнем много. Преодоляхме притеснението, той стана по-уверен в себе си, не се страхува от сцената и чака с нетърпение всяка следваща изява. Истината е, че няма немузикални хора. Всеки човек чува и усеща музиката. Въпросът е дали може да я изрази правилно.

Къде емоцията е по-силна – на сцената или при работата с децата?

Различни емоции са. Но нищо не може да се сравни с това да видиш, че с много труд си успял да помогнеш на дете да се усмихне. Невероятно е! Аз самата също се уча на много неща от децата.

от

публикувано на: 06/08/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: