Учат децата ни на индонезийски танци и индийска кухня

15/07/2014

Индонезийски традиционни танци, магията на куклите на сенките и най-разпространеното блюдо в Индия – „дал“, са част от нещата, на които се учат децата в избрани детски градини в София. Това се случва по програмата “Светът като детска площадка” на най-голямата международна студентска организация AIESEC. Чрез нея в България идват хора от цял свят, които в момента учат висшето си образование, за да преподават английски език и да представят своята култура на децата в детски градини и училища.

Част от тази програма в момента са и Сара Алия от Индонезия и Шашанк Раи от Индия. Те гостуват в студиото на “Бинар”, за да разкажат за това как се чувстват в България и какво показват на децата.

Дилян Трайков от AIESEC пък ни запознава със самата програма.

Сара Алиа демонстрира техника на специалните индонезийски кукли на сенките, с които се представят различни истории от миналото на Индонезия.

Освен това учи децата и на традиционните индонезийски танци.

Първото нещо, което Шашанк разказва за културата на Индия е какво прави сутрин като се събуди. Традицията в страната му повелява, когато младият човек се събуди, да отиде в спалнята на родителите си и да докосне краката им. Така той засвидетелства уважение и се опитва да получи благословия от тях. Когато срещат по-възрастни хора, младите често отдават почит пак по този начин.

Шашанк Раи готви отлично и прави най-известната индийска рецепта „дал„. Това е храна, която почти всеки ден е на масата в домовете в Индия и е първото нещо, което децата опитват след майчиното мляко. В най-простия си вариант тя се състои от леща, сол и куркума.

Програмата “Светът като детска площадка” продължава и в нея могат да се включат студенти от цял свят.

от

публикувано на: 15/07/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: