Една година музикален канал Фолклор

20/07/2014

Пирен пее 2012 година

Точно преди година в чест на един от най-големите празници в България – Илинден (2 август по стар стил) Радио Бинар пусна най-новия си музикален канал. По повод годишнината музикалният канал Фолклор дружно “се изнася“ да документира и съхрани традициите на България – богатство, на което ще можете да се наслаждавате и занапред.

Една от спирките ни е съборът „Пирин пее“.

Ако не сте се „срещали“ досега с фолклорните събори на България, това е един от най-подходящите случаи. На 2 и 3 август ще се проведе 14-то издание на „Пирин пее“. Тази година има подготвени четири сцени, но за истинските ценители нощните часове предоставят много възможности. Например музикални срещи и песни край огъня, искрени сприятелявания и много нови впечатления.

Е, ако не сте от издържливите, могат да ви дойдат  в повече изскочилите само на няколко метра от вашия спален чувал примерно към 3.00 часа сутринта шестима тъпанджии и двама зурнаджии, но и това се преживява. Както и това, че половината от пространството на събора си е чисто и просто панаир или лунапарк.

Програмата на „Пирин пее” започва на 2-ри август от 9 часа с надпяване на четирите сцени. В 17:00 часа ще се проведе тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя на паметника на Илинденско-Преображенското въстание в местността „Предел”. Вечерта завършва с празничен концерт от 20:30 часа с участници фолклорен ансамбъл „Пирин”, Неврокопски ансамбъл за народни песни и танци „Яне Сандански” – Гоце Делчев, фолклорни състави и изпълнители от област Благоевград.

На 3 август програмата отново започва в 9 часа на четирите сцени. В 12:30 часа на голямата сцена на „Пирин пее” започва заключителният концерт на лауреатите.

Но нека се върнем на това какво преживява човек по време на събора.

Възможността да чуеш любими групи, класици на пиринската музика – Банската група, Женската фолклорна група от с. Пирин, Мъжката ФГ от гр. Разград и т.н., да потанцуваш с баби и дядовци на по 80 години, които сякаш летят, а не стъпват на сцената, да заснемеш багрите на иначе доста свенливите помакини и не на последно място да похапнеш и пийнеш от местната трапеза са плюсове, които могат да се срещнат едва ли не само на Предела.

Повечето събори се превръщат в панаири на дребни търговци, от които можеш да си купиш все пак и качествени музикални инструменти – е, на по-висока цена, специално за събора!, някоя и друга бабина дрешка и хиляди други дрънкулки.

Но все пак най-странното си остава да видиш – доколкото може от пушеците на изгорели кебапчета и циганската тълпа, няколко японци или скандинавци, които се стремят да не изпуснат нито един кадър и нито секунда, за да документират магията, наречена „народен събор“ и съвременно самодейно творчество в България.

Жали, моме.  ЖФГ, с. Сатовча.

Ако се преборите с градските си навици и искате да поспите два дни под открито небе или на палатка в най-комитската планина на България, 2 и 3 август ви предоставят тази тръпка. А за по-хипарливите възможността да отпрашиш след това към Рила или Пирин е също доста изкушаваща!

Но ако все пак не успеете да стигнете до Предела, Радио Бинар ви предлага възможността 24 часа в денонощието да се насладите на класическа и съвременна българска фолклорна музика. Специално за дните на събора ще звучат само автентични изпълнения от фолклорната област Македония.

П.П. И за още малко пиринско настроение:

Пил съм вино. МФГ „Пирински гриваци“

от

публикувано на: 20/07/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: