Да поговорим за канабиса най-накрая сериозно

24/06/2014

И това се случи тази неделя на първия семинар, посветен изцяло на конопа. Оцених организацията от страна на Liberty 420, Промена и Зелените, както и участниците, които бяха поканени в betahaus. Говореше се ясно и точно по темата, като много хора бяха дошли да се осведомят и да зададат своите въпроси.

Бях наясно, че програмата е ранообразна и лектори ще бъдат български лекари, еколози, учени, юристи, икономисти, както и един от двамата земеделски производители на индустриален канабис – Александър Червенков, с когото сме ви срещали още в първите дни, след като получи лиценз.

Акцент беше участието на международния консултант Гил Люксенбург – бивш председател на Асоциацията за медицински канабис в Израел. Дългогодишен поддръжник на декриминализацията и използването на канабис за медицински цели. Той е един от малцината, притежаващи лиценз за отглеждане и снабдяване на пациенти с медицински коноп в Израел от повече от 10 години.

Гил Люксенбург.

Включих се някъде по средата на лекцията на Борислав Сандов – съпредседател на ПП Зелените, координатор кампании във Фондация за околна среда и земеделие. Завършил е СУ със специалност География. Той е известен с активната си гражданска позиция по проблемите на конопената индустрия и приложението на конопа в различните стопански отрасли.

Фокусирах най-вече върху говорещия и темата. Не съм се оглеждала много, но нищо не ми е направило сериозно впечатление.

Други обаче са се шокирали още в първите минути. Споделят, че са се почувствали като на „Паметника“ с всичките братлета-напушалки и как някои хора пречат да се придаде истински смисъл на темата. Изсипва се една торба хранилка. Хитро, нали?

Отзвукът и коментарите на хората във фейсбук след семинара са противоречиви. Едни са отвратени от други, трети не разбират четвърти, шести не са присъствали и коментират. Звучи ли ви познато?

Трябва ли да се наложи фейс контрол или да се взима такса, за да се посети такъв тип информационно събитие? Кой изглежда сериозно и кой не? Кой се дразни на реге музиката и смята, че в паузата не е подходящо да се слуша такава?

Някак си по-смислено ми се струва да се говори, кой какво е разбрал по отношение на конопа като индустрия. За неговите над 50 000 хиляди приложения. Не ме интересува, че е имало братленца и сестрички, а че от това растение могат да се строят къщи, да се лекуват хора, да се използва като гориво и да се облагородява така или иначе съсипаната почва в България. И това са само три-четири възможности на преден план.

Чуйте Александър Червенков – първият земеделски производител на индустриален коноп в България:

Като начало са важни опознаването на приложенията на конопа в медицината и индустрията. Как реално той би могъл да бъде заместител на много и различни вредни практики. Разбира се, че всяка следваща стъпка изисква регулация и контрол. Трябват ни срещи и разговори с експерти и лекари.

Нуждаем се от информация, за да можем наистина да се проумеем ползите от декриминализирането на използването на марихуана. И в последствие да се говори и за легализация.

Понеже в крайна сметка опряхме до нашите права, свободи, задължения и най-вече външен вид, ще приложа един от коментарите, който все пак ме обнадежди:

„Като човек, който НЕ употребява марихуана намирам семинара за много полезен, тъй като попълни дупките в информацията ми за конопа на няколко нива. В този ред на мисли изобщо не съжалявам, че го посетих и че останах до края“.

Записи от семинара съвсем скоро ще бъдат качени. Следете тази страница. Направете вашите заключения, ако темата ви вълнува. Тя е обширна, защото канабисът не е едно нещо с един единствен ефект.

Нека да се насочим към една кауза, която би могла да промени доста неща. Правела го е преди, ще го прави и след нас. Важното е ние като общество да съучастваме.

На семинара ни накараха да се замислим за хората, които отглеждат тютюн, които буквално са закрепостени. И последно, ако ви съмнява изложеното дотук, попитайте бабите си за коноп или гръсти. Убедена съм, че ще чуете интересни неща.

от

публикувано на: 24/06/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: