Повече за пулса на новата Русия с Павел Киселев

06/06/2014

Павел Киселев е руски скулптор и художник,  който участва в няколко международни групови проекта. В самостоятелната си изложба „Случайни диалози” той представя оригинална техника, създадена от дървени обекти в образа на абстрактни скулптури.

Павел
работи с различни обеми, форми и текстури, симулиращи безкрайно многообразие от гледни точки и интерпретации.

Той е в България в рамките на фестивала DOMA Аrt, чието мото тази година е „Пулсът на Новата Русия“.

Става ми интересно за тази „нова Русия“. Има ли я и каква е?

Научавам повече от Павел:

Koи са най-големите стереотипи за Русия, които съвременното руско изкуство разбива?

_DSC0027

Според мен единственият стереотип, който съществува, това е самото съществуване на стереотипа. Руското изкуство е пъстроцветно, както и самата Русия. Няма нищо, което би могло да спре творчеството, главното е да решиш за себе си, кой си ти самият, с какво би искал да се занимаваш, да се развиваш и да вървиш към целта. Границите съществуват само в главата на човека.

Има ли течения в съвременното изкуство, които тръгват от Русия и завладяват света? Кои са те?

Сложно е да се приведат съвременни примери, мога да кажа , че аз създавам движение точно в момента и ще бъда известен в цял свят много скоро. Освен това в главата ми идват примери за московския концептуализъм, за Иля Кабаков и неговите тотални инсталации, дори за радикалния акционизъм – Олег Кулик.

Но това по-скоро са отделни примери за успешни художници, като правило руското изкуство в този момент е по-скоро локална проява. Има примери и в музиката – Данил Литвиненко, създал собствен стил и не толкова отдавна издал албум под лейбъла на Николас Жар, московският музикант Ol, Lapti, техно лейбълът Nervmusic, московският винилов лейбъл Гост Звук.

Сцената много мощно се развива, тук вече има много наистина качествени примери. https://soundcloud.com/otherpeoplerecords/05-hi-fashion – Vtgnike;

https://soundcloud.com/olovo/ol-wet-paint – OL;

https://soundcloud.com/lapti/lapti-livin-4 – Lapti;

https://soundcloud.com/gost-zvuk-records – ГОСТ звук.

Какво ви даде западното образование?

Практически всичко, което аз умея съм научил от улицата и Интернет. Освен това аз имам три образования. В първия институт съм изучавал световна икономика, работил съм повече от пет години в банка в отдел корпоративни кредити.

_DSC0083

Смятам, че това време ми помогна да се науча да мисля стратегически, аз създавах  и развивах нови ниши за кредитиране,  в известен смисъл виждам влиянието на това време и идеи върху себе си при днешната си практика.

Следващото ми, второ, образование е свързано с творчество, така аз се научих да изучавам заобикалящата среда, да развивам идеи, изпробвах различни техники. Сега се занимавам със скулптура, видео, звук и живопис.

Освен това аз умея още доста много неща.

Как ви се струва България в културно отношение? По-близо до Русия или по-близо до Европа?

Още от първия ден имах чувството, че съм си у дома, архитектурата, хората, всичко ми беше много близко. Някои места много ми напомняха за райони в Москва. Струва ми се, че между нас има много общо.

За съжаление до момента нямах възможност да общувам с местните художници, но предполагам, че и тука ще се окажат твърде много общи допирни точки.

Занимава ви идеята за информационното пренасищане. Докъде ни води то и как изкуството му отговаря?

Бих казал така: това е идеята за обединяването на микро и макро равнищата с възможност за приближаване или отдалечаване. Тоест може едновременно картината да се види в цялост, да се доближи, да се разгледат детайлите, да се види самия процес.

Също така за мен много важен е самият човек. Обичам да работя със заобикалящата среда, с пространството. Информационното насищане в настоящия момент, това е един от най-актуалните проблеми, всяка секунда ние генерираме информация, която физически заема място, става сложно да се разбере кое точно трябва да се разглежда именно като „важно“ , това е невъзможно без анализ, а анализът е невъзможен  без обекта на анализиране.

Представи си, че твоя хард диск е запълнен, какво следва по-нататък? Анализ, избор.

Във време, в което няма граници пред изкуството и дори точна дефиниция за такова, може ли всеки да бъде творец?

_DSC0010

Изкуството, това е животът, животът е изкуство, всички ние по своему сме художници. Единствената разлика с професионалния художник е това, че той действа в така наречената територия на изкуството и се позиционира като художник.

Наскоро Павел Киселев завърши картината, създадена специално за България. Това е неговият подарък за града и хората. Картината се казва „Димна завеса“ и можете да я видите отблизо във  VIVACOM Art Hall до 8-ми юни.

За останалите акценти от програмата на DOMA Art Festival 2014 можете да научите тук.

Снимки: Наталия Йорданова

от

публикувано на: 06/06/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: