През юни София променя лика си с РЕ>ЛА>КС

06/06/2014
Таня и Изабела от РЕ>ЛА>КС
Таня и Изабела от РЕ>ЛА>КС

Таня е докторант в Националната художествена академия и това, което най-много обича, е да вижда нови креативни идеи и да създава такива.

Изабела е завършила магистратура в Националната художествена академия. Обича това, което прави в момента, а именно –  създаването на нови неща от  непотребни за някой друг вещи и предмети.

Това се случва благодарение на РЕ>ЛА>КС – проект, който обединява артисти и публика с идеята за вдъхване на нов живот на градската среда чрез преосмисляне на места и вещи. Той реализира временни художествени намеси в столични пространства с цел изграждане на кътчета за отдих чрез поставяне на дизайнерски обекти от стари вещи.

Сега, през месец юни,  ентусиастите от РЕ>ЛА>КС откриват новите кътчета в София с уъркшопи, изложби, презентации, дискусии, филмови прожекции, концерти, благотворителен базар, които ще промотират идеята за природосъобразен и устойчив начин на живот.

Ето какво си казахме с Таня и Изабела в тази връзка:

Защо се захванахте с това?

Work Room

Т: Като хора, които се занимават с изкуство, се опитваме да черпим вдъхновение от най-различни места, а когато виждаш проблемите на града, прекомерната консумация и генериране на отпадък, насочваш вниманието си към решаване на тези проблеми. Нашето изразно средство е изкуството.

И: Също така искаме да зарадваме хората по някакъв начин. Все повече подобни инициативи се осъществяват, което е наистина положително.

Koй е най-интересният предмет, който ви попадна дотук? И за какво го използвахте?

И: Имахме стари спукани футболни топки, които дълго време стояха в работилницата и само бяха подритвани от време на време, докато на един от участниците в работилницата ни не му хрумна да пъхне 3 от тях в автомобилна гума и цялото това нещо да сложи върху една стара табуретка. Получи се много забавен пружиниращ стол, който стана любимец на всички.

Как външната трансформация може да доведе до вътрешна?

Т: Трансформацията показва, че един обект може изцяло да смени функцията си. Показва, че негативът може да се превърне в позитив. Когато такива промени са публични и може да се проследи процесът на трансформация всеки прави своите изводи. Пътят често не свършва там където си мислим.

Защо избрахте да промените точно местата, които избрахте?

Т: Търсихме позабравени места, опитвахме се да избягаме от центъра и да обърнем внимание на други кътчета в София, на които не се отделя достатъчно внимание.

Хората ли създават средата или средата – хората?

stol

Т: Кокошката или яйцето?

Средата е от основно значение за изграждането на една личност. Трябва заедно да работим за нейното подобряване и резултатът ще се види и у хората.

И: Ами май е  по-скоро симбиоза между двете…или битка. Не мога да определя кое точно.

От какво наоколо се срамувате?

Т: Няма време за срамуване. Това е ситуациата, в която съществуваме, единственото което ни остава е да се възползваме от нейните специфики и с малко труд, за да я направим привлекателна и интересна.

И: От срамуване няма смисъл. Има смисъл от промяна.

А от какво сте горди?

Т: Горди сме, че проектът ни достигна до тази точка на развитие! За нас беше един експеримент от самото начало. Не знаехме какви вещи ще съберем, ще има ли интерес въобще от хората, ще има ли интерес от страна на студентите да се включат в работилницата и какво в крайна сметка ще излезе от тази работилница.

Но ето, че ден преди първото откриване вече знаем какъв е резултатът и нямаме търпение да ви го покажем. Остава да се надяваме на хубаво време, за да могат повече хора да изпробват новите ни „изобретения“.

И: Горда съм, че съм заобиколена от хора, които се опитват да променят това, което не харесват около себе си и го правят с усмивка въпреки всичко.

Юни е месец на…?

Т: Месец на релаксацията! Сесиите приключват, лятото пристъпва, време е за почивка на открито!

Street bench

Три столични пространства ще бъдат претворени по време на събитията на Проект „РЕ>ЛА>КС” през месец юни. Старт дава парк „Хиподрума” на 7-ми юни.

На 14-ти юни, публиката ще има възможност да гледа прожекции на документални филми като „Бунище Земя” и „Те отлитат” в едно нетипично кино като Undergara, а вечерта да се наслади на изпълнението на популярния рага изпълнител Jahmmi Youth.

21-ви юни е посветен на прекия контакт с публиката – екоорганизации ще могат да представят дейността си на изложението на открито на площад „Журналист”.

Освен в градското пространство, създадените предмети в работилниците на „РЕ>ЛА>КС” ще могат да бъдат видени и от 23-ти до 27-ми в галерия „Алма Матер” в Ректората на СУ.

Финалът на събитията ще бъде във Фабрика за градско изкуство, част от ZONA CULTURA, където екипът на проекта ще представи подробно постигнатите резултати, а преработените вещи ще бъдат обявени за разпродажба на благотворителен базар в подкрепа на „Училище сред природата” към НЧ „Бъдеще сега 2006” в с. Гудевица, Смолянско.

_MG_0610

Проектът се осъществява благодарение на Национален фонд „Култура“, както и програма „Култура“ на Столична община и е в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019.

от

публикувано на: 06/06/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: