Бал 2014 – от суетата до мечтите

30/05/2014

На абитуриентите от випуск 2014-та им тръгна по вода. Дъждът обаче не попречи на празничното настроение на младежите, дето се казва – мокър от дъжд не се бои.

Ще ви разкажем за очакванията и приготовленията за бала на две абитуриентки, които отразяват основните настроения на своето поколение – по-взискателната Хриси и по-практичната София. Балът е последното събитие от поредица празници, между които текат матурите, резултатите от предварителни изпити в местни университети и чакани класирания от чуждестранни ВУЗ-ове.

След цялото това напрежение – балът е един вид заслужена награда. Затова родителите стискат зъби и плащат солената сметка, която включва: официално облекло за изпращането в училище; рокля или костюм, куверт за вечерта на класа; още един официален тоалет, обувки, а за момичетата и аксесоари, грим, прическа, още един куверт за ресторант и после – куверт за дискотека. Накрая – резервация на ресторант, в който семейството на абитуриента кани роднини и приятели.

През тази година повече се заговори за некомерсиално поведение и благотворителност; имаше различни кампании, които се обединиха около идеята „с тениска на бала“, а това е един вид еволюция на фона на егоцентризма, завладял цялото ни общество.

За да е по-успешна подобна кампания, освен ентусиазма на завършващите, трябва да има и подкрепа от страна на училищното настоятелство. Вместо три куверта – два за ресторанти и един за дискотека, абитуриентската вечер може да е една, във физкултурния салон на училището или в друга достатъчно голяма зала, както се прави в САЩ, Австрия. А храната е осигурена от кетъринг. В тези държави на бала се канят и роднините и с това отпада и резервацията на ресторант и цялото това разточителство.

На практика никой не отива на бала си, за да се наяде – на два ресторанта последователно, най-многото – да се понапие. Има за какво да се помисли в тази посока и ще очакваме да се случи във времето.

А след бала? Започва последното безгрижно лято?

Истина е, че за една година между училището и университета, младежите порастват много. Стават много по-отговорни и самостоятелни. Започват нова глава от живота си.

Какво да посъветваме бъдещите абитуриенти? Освен, че е добре да си купят чадър и свирка в тон с тоалета – „да я карат“ по-бавно.

от

публикувано на: 30/05/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: