НИШТО! завинаги в нашите сърца!

28/05/2014

В студиото на Бинар гостува емблематичният Ники Кръстев – Поета. Един от създателите на НИШТО!

За много рап фенове, включително и за мен, тази група остава номер едно. НИШТО!  не залитнаха в простотии, не се полакомиха да бъдат „извиестни“ на цената на селянии , накратко: не предадоха себе си и нас. „Мозъчна корозия“ е любимата ми рап песен евър.

Иначе групата съществува от далечната 1993 година и е създадена от Поета, Сомалия, Джонгов и Крис. Първата антидрога песен е тяхна. В разговора с Поета, ще разберете – защо са я написали, след като според мнозина рап музика и наркотици са право пропорционални. И само Б.Т.Р. се грижат за нас…

Продължаваме с историята на НИШТО!. Записвали са при гуруто на бг рапа Васил Николов – Теслата, както първата песен „Дрога“, така и първия албум (макси сингъл)  –  носещ името “Ще раздавам правосъдие”.  Продуценти са Ник & Хари – компанията на Хари Аничкин jr. и Ники Кънчев от Дарик радио.

Всеки уважаващ се рап фен или помни или е чувал за един ключов концерт.  Това е първият български рап концерт в зала “Фестивална”, събрал на едно място над 10 рап групи под името “Чудовищата на българския рап”. Годината е 1995, а концертът е с посещаемост, ненадмината и досега – над 4500 души. Там са и нашите хора от НИШТО!, разбира се.

90-те са пробивни години и за НИШТО! и за рапа като цяло. Не се забавят и атаките обаче срещу навлизащия стил и поведение. Как слушането на рап музика проваля и профанизира…  Направо „умираш“ с две думи.

Вторият силен скок за НИШТО! е петият албум : “НИШТО! ново под слънцето”, излязъл през 2001. Когато се появява отново силна вълна и около рап музиката.

Днес  НИШТО! са вдъхновени от романа „Български психар“ на Андрей Велков и пишат песен по книгата за една нощ.

Повече за НИШТО! научете лично от Ники Кръстев – Поета.

от

публикувано на: 28/05/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: