7 начина да се превърнеш в артист мигновено

16/05/2014

obirajЕдно от най-честите и търсени призвания сред градската младеж, както по всичко личи, се измерва и изчерпва в рамките на думата „артист“. Това, разбира се, е безкрайно широко понятие, което не би могло да подлежи на точно дефиниране, дотолкова  доколкото и думата „изкуство“ сякаш все повече губи конкретен смисъл, подчинявайки се на законите на релативизма, където всичко е относително и не съществува нищо ясно, точно или свято.

В този ред на мисли всеки може да бъде всичко, тъй като нищо не е наистина нещо.

Базирайки се на солидни и трайни наблюдения, и с желание да бъда от полза на болезнено търсещата артистична изява душа, предлагам следните 7 стъпки към навлизане в света на инсталацията и пърформанса:

1. Имай фотоапарат.

Първата, най-лесна, бърза и ефективна крачка към това да бъдеш човек на изкуството е да си купиш огледално-рефлексен професионален цифров фотоапарат на изплащане за 3200 лева с два обектива.

Не е нужно, а вероятно и възможно, някога да разучиш всичките функции на това устройство, предназначено за използване от хора, които си изкарват хляба със снимане.

Достатъчно е обектът, който снимаш, да е „на фокус“ и изобщо изразите „фокус“ и „на фокус“ да се употребяват от теб непрекъснато и при всеки удобен случай.

Връх в снимането е макро на съешаващи се калинки, където те са „на фокус“, а листото от бреза, на което са се позиционирали, е „блърнато“. Същото важи и за момиче, което скача в есенна шума, а ти си „уловил мига“, в който тя е във въздуха. И е „на фокус“.

За да бъде заявката за артистизъм завършена, е добре да вкараш в употреба и изразите  „ISO” и „бленда“. Използвай ги на общо основание, без оглед на логика, смисъл, ситуация и полезност.

Пример: „Нещо не ти е на фокус, може би трябва да смениш исото и настроиш блендата.„

Говори така на публични, но сравнително тихи места.

2. Задвижи проект.

Почти всичко, което човек прави в ежедневието си, може да бъде наречено „проект“.  Самата дума обаче те хвърля една идея по-дълбоко в арта от просто правенето на нещо.

Излез в събота сутрин, заснеми трима клошари „на фокус“ и ги качи в отделна, специално създадена за целта, фейсбук страница със заглавие „Три пъти в кофата“ или нещо неразбираемо, но ефектно (за това ще говорим по-долу) и го представи на приятелите си като „най-новия ти социален проект”. Пиши на познат от медия да драсне два реда по въпроса. Направи парти. Бъди активен.

3. Познавай други артисти.

На партито покани известни и неизвестни артисти. Обсъждай с тях проекти. Направете планове за колаборация. Заснемете си селфита. Разпространи ги по всички възможни канали. Говорете за изкуство.

Разберете се да отворите базарче за хендмейд губерки. Яжте заедно кълнове и соеви сладки в 3 през нощта. Галете улични кучета.

4. Прави хендмейд.

Това вече го споменах.

5. Бъди неразбираем.

Ако ти зададат въпрос, за който си неподготвен, отговори нещо, лишено от смисъл. Импровизирай с езика. Приказвай несвързано. Съчетавай умалителни имена  с чуждици, с жаргонизми, с измислени от теб думи.

Човекът срещу теб обикновено ще сметне, че в него е проблемът.  Или ще се откаже, щом не разбира по какъв начин следното може да бъде наречено стихотворение:

Плувка

Г

Г

Г

Ъ

Ъ

Зззззззззз

Обичай ме!

Прави забележки за менюто на хората и им казвай как и с какво да се хранят.

Ако някой все пак ти каже, че изобщо  не те разбира, му отговори, че целият живот е лишен от смисъл, така или иначе…

6. Харесвай Марина Абрамович.

Обсъждай с другите артисти филма й за Балканите, в който е представено за традиционно поведението, в което голи хора дълбаят дупки в земята и проникват многократно в тях, за да завали.

Дай пример на английски език със собствения си дядо и хората от времето на Априлското въстание.

Обожавай концептуалното във всичките му форми.

Роди пъпеш.

7. Заложи на името си.

Измисли си псевдоним, който да изглежда сякаш са ти го лепнали хипстърите в Сохо, когато живееше там. Оугъст или Айви.

Никой не знае, че си бил в Обединеното кралство само за две седмици на гости на братовчед си Киро, който работи там нелегално на автомивка и си общувал само с гастербайтери от Обеля 2. Дерзай!

Най-добре е тези седем стъпки да се изпълняват едновременно . Така ставаш свръхактивен и допълнително объркваш хората с действията си, което още повече допринася за това да ги убедиш в достоверността на своето ново амплоа на артист.

Успех!

от

публикувано на: 16/05/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: