Светла Иванова: Повече йога за повече здраве

15/05/2014

svetla3

Освен че пее, пише книги и е майка на Виктор и Стела, Светла Иванова практикува йога. Признава, че не пести усилия да посвещава и останалите хора в тази доказана практика за поддържане на здрави дух и тяло.

На 18 май ще можем да я срещнем лично на първия GoBio фестивал, организиран специално за всички почитатели и последователи на здравословния и природосъобразен начин на живот.

Според Светла фестивалът е крачка към грижата за доброто здраве, представена от различни гледни точки. „Пътят, по който ще вървим, избираме сами. А грижата за здравето ни е най-доброто, което можем да си подарим.“ – споделя тя.

Разбира се, зададох й още въпроси. Ето как отговори тя.

Koга и как откри йогата?

Запалих се по йога още в 8-ми клас. За мен беше някакъв вариант да заместя художествената гимнастика, която толкова много харесвах, защото в града, в който отраснах, нямаше. По-късно осъзнах, че упражненията поддържат не само гъвкавостта, а и здравето. Всъщност гъвкавостта е здраве.

Започнах да си купувам литература по темата и да разучавам по-подробно точното изпълнение на асаните, както и техните ползи. Посещавах различни курсове. Вече близо 20 години се занимавам с хата йога. Канена съм на йога турнири като участник, съдия, почетен патрон. Завърших курс за инструктори и в момента споделям опита си като самата аз давам уроци.

Заснех два диска за бременни и за възстановяване след раждане, за да могат бъдещите и настоящи майки да практикуват у дома, в удобно за тях време.

Какво значи „здравословен начин на живот“ според теб и може ли човек да прекали с него?

Здравословно е човек да не прекалява с нищо. Дори и с йогата.

svetla4

Важно е да обръщаме внимание на това с какво и колко се храним, да не приемаме повече от необходимото, да изберем спорт, който ни кара да се чувстваме добре, да дишаме правилно, да отделяме няколко минути дневно за релаксация, да спим достатъчно и да не подлагаме сами организма си на стресови диети и състояния.

Изобщо да избягваме забързания начин на живот колкото можем. Здравословен начин на живот е хармоничен начин на живот във всяко едно отношение.

Има ли йога за по-мързеливи хора?

Има различни комплекси от упражнения според това човек от какво има нужда. Да стегне тялото си (може да отделя и само по 5 минути дневно), да повлияе на здравословен проблем или просто да релаксира.

Аз препоръчвам горещо курсовете по йога няколко пъти в седмицата, защото те са нашето лично време да забавим темпото и да отделим час – час и половина само за нас.

Подготвяш диск с йога за родители и деца. Защо?

Като майка на две деца и педагог по образование знам колко е полезно децата да развиват добрите си качества. Това може да стане с йогата като физическа дейност.

В последния диск ще вземат участие деца, защото е много по-въздействащо, дете да сподели опита си с друго дете.

Това е третия диск от поредицата ми за йога. Първите са „Моята програма – йога за бъдещи майки“ и „Моята програма – йога за възстановяване след раждане“. Третият диск ще помага на родителите да прекарат чудесно времето с децата си или да ги насочат към нещо, което ще им се отрази добре. Ще включва мини-програма за майка и бебе и още една за деца в предучилищна възраст.

Какво ще е твоето участие на фестивала GoBio?

Ще представя напълно безплатно програмата, по която преподавам на моите курсове. Тя е подходяща и за начинаещи и по-напреднали, защото се старая да показвам и лесен, и по-труден вариант на асаните.

В нея са включени и дихателни упражнения, както и релаксация накрая. Хубавото е, че хората, които не са се занимавали с йога ще могат да преценят дали им допада, а тези пък, които вече се занимават, ще се разнообразят с нов преподавател в мое лице.

svetla1

Събитието ще се проведе на 18 май 2014 г. в комплекс „Макси“ на столичния бул. „Симеоновско шосе“ 110 от 09:00 до 18:00 часа.

Публиката ще се запознае с най-различни теми, касаещи здравословното живеене от  специалисти в областта на храненето, психологията, традиционната и алтернативна медицина. Програмата включва отворени тренировки по йога, пилатес, комбат екстрийм, дeнс екстрийм и зумба и демострации с приготвяне на здравословни храни.

Входът за GoBio е свободен. Предварителна регистрация има само за лекционните и спортните модули.  Записванията се приемат предварително в сайта на фестивала.

от

публикувано на: 15/05/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: