Фолклорът е пъстра черга

12/05/2014

В поредица интервюта Бинар представя изявени музиканти и музиковеди в областта на народната музика.

Пръв на нашата любезна покана се отзова един от изявените професионалисти във фолклорния свят – изпълнителят в Оркестъра за народна музика (ОНМ) на БНР, композиторът и продуцентът –  Ангел Добрев. Интервюто с него ни открива част от вътрешния мироглед на човек с прецизно музициране и отдаденост към фолклорното изкуство.

angel

Роден в китното село Ямна (Етрополско), А. Добрев израства в съприкосновение с природата и нейните музиканти – птиците в полите на Балкана. Неговият дядо го насърчава в изработката на първите му музикални инструменти-играчки и той много скоро става нетърпелив да свири на истински инструменти.

След осмисляне кой точно инструмент да бъде избран, семейството се ориентира към гъдулката. С нея завършва фолклорното училище в Котел, а след това и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.

Във фонда на БНР, където от 1982-ра е солист в ОНМ, има над 300 авторски песни. Продуцира и издава няколко диска с авторска музика, като по-известните са “Гласовете на България” (2002-ра) и “Зебровица” (2005-та). Ето и една илюстрация на неговите музикални възможности.

Ямненски мелодии – соло гъдулка Ангел Добрев.

Обиколил е всевъзможни точки от земното кълбо и, слава Богу, днес предава своите умения на по-младото поколение като преподавател в Софийския университет.

Чуйте интервюто с него и специалните му благодарности към утвърденото вече сътрудничество между Бинар и ОНМ на БНР. Негови изпълнения можете да чуете често по стрийм Фолклор на Радио Бинар.

Интервю с гъдуларя Ангел Добрев

от

публикувано на: 12/05/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: