Бирата като причина за възникването на модерната цивилизация

24/04/2014
Деян Христакиев (вляво) и Кристиян Радев (дясно) от „Пивотека“

Кристиян Радев и Деян Христакиев от „Пивотека“ успяват само с две думи да те накарат да си отвориш бира и после да се самобичуваш, защото тя не е „крафт“, а е от магазина под блока. Симпатични младежи, за които вече сте чували. Внасят непопулярни за нашите географски ширини марки бира, произвеждат такава на живо по баровете на София по време на специални събития, които се случват все по-често.  И двамата са завършили политология. Като ги питам какво са правили, преди бирата, Деян отговаря: „Политически маркетинг, предизборни кампании и поддръжка на бази данни”, а Кристиян е някак си по-лаконичен и озадачаващ: „криптозоология”. Смея се и решавам да не ползвам Гугъл.

Какво ви събра?

Д: Случайността на класирането след кандидат-студентските изпити беше условието да се срещнем. Колеги сме от университета, но това, което ни събра, е обща представа за света, съвпадение на свободни характери.

К: Отчаянието и стремежът да сме интересни за момичетата.

Харесвате ли момичета, които пият бира от бутилка? Защо?

Д: Честно казано –  не, бирата, изпита от чаша разкрива повече от качествата си, а момичетата определено заслужават най-доброто. Разбира се, в парковете на София харесвам, когато момичета ми кажат наздраве, с бутилка в ръка.

К: Поначало не препоръчвам на никого да пие бира от бутилката! Така се губи аромата, а с него и голяма част от вкуса на пивото. Харесвам момичета!

Кой е най-големият мит за бирата?

IMG_0905-1

Д: Че е просташко питие

К: Най-големият мит  за бирата е, че трябва да се пие леденостудена. Това е по вина на индустриалните пивоварни и техните маркетингови кампании. Хората, които стоят зад това послание нямат абсолютно никакъв интерес  от това потребителят да усеща вкуса на това, което пие, а колкото по-студена е една напитка, толкова по-малко се усеща какво има вътре в нея.

По същата причина е по-добре бирата да се пие от чаша, а не от бутилката.

А най-вярното нещо?

Д: Достъпна и освежаваща, добрата бира е спътник на свободния дух.

К: Че сближава хората!

Някога варили ли сте ракия или поне присъствали ли сте на такъв процес? Разкажете…

Д: Да, спомням си като по-малък как баща ми и дядо ми варят ракия, винаги съм се чудил как по дяволите работи спиртомера?

К: Когато бях на 6-7, баща ми и дядо ми започнаха да ме взимат със себе си на нощни бдения в селската казанджийница. Тогава казаните навсякъде бяха доста по-автентични (разбирай опушени и мръсни) и целите от мед.

Скоро ходих до едно подобно място, вече не „ракиджийница“ а „специализиран малък обект за дестилиране“ и беше изключително модерен и стерилен, във всеки един смисъл на думата…Та, висяхме по цяла нощ с казанджията и боцкахме салам, сирене и печен лук от вестник, постлан вместо покривка.

Сигурно се е пиела и ракия през това време, но пред  мен, така или иначе, чаша не са слагали и не ми е останал спомен. Впрочем, ракията не се вари, а се пече!

Кое на събитията ви е рядкост, освен самата бира?

IMG_8226

Д: Обикновено не ви навират апарат със светкавица в лицето, докато си пиете бирата. Просто правя снимки и някои не са доволни, когато ползвам светкавица. Специалното в нашите партита е, че събират много интересни хора с отношение към бирата.

К:  Рядкост са скуката и намръщените физиономии (изключение е само моята, но аз така си изглеждам).

Най-лесната дефиниция на „крафт бира“?

Д: Бира, направена с мерак.

К: „Крафт„ озачава „Занаят“, „Занаятчийска“. Това е истинският вкус на бирата, такъв, какъвто е бил и трябва да бъде, преди опорочаването му от хищните корпоративни интереси и индустриалните им пивоварни заводи.

Избройте поне 3 неща за бирата, които обичайният консуматор на бира у нас не знае.

IMG_9559-1

Д: Не са важни марките, а стиловете бира, Лагер, Ейл, Портер и т.н.  За всеки вид бира си има съответната чаша. Мътната бира или бира с утайка не е развалена бира, напротив това е жива бира, с благородна утайка.

К: Една от най-популярните научни хипотези гласи, че бирата е една от основните причини за възникването на модерната цивилизация. Според нея древните номадски племена са преминали към уседнал начин на живот и са започнали да обработват земята, вместо да ловуват, именно за да могат да приготвят бира!

По това време тя е била най-сигурният начин за съхранение на житото и ечемика за по-дълъг период от време, както и най-безопасният източник на течности, тъй като голяма част от речната и езерна вода били заразени. Другите две са истинският вкус на малца и хмела- това, което се пробутва вместо бира напоследък е предимно втората (3-та,4-та,5-та) цедка от гореспоменатите.

Какво ви даде бирата?

Д: Много приятели, любопитство към света и различните вкусове.

К: Кучки.

Какво ви взе?

Д: Няма да скрия, че многото бири са ми отмъквали някои спомени… Освен това доста от времето ми за кино, сега минава в дегустиране на бира, на нашите събития.

К: Кинти

Каква е любимата ви бира?

IMG_8205

Д: Силна, горчива и суха, същевременно опияняваща и вкусна, бира като самия живот.

К: Ще посоча стил- Портър! Това е тъмен и плътен, леко сладникав ейл, който в оригиналния си вариант е с леко опушен аромат. Също така и немския Раух- опушен лагер…Като цяло малцови бири с опушен аромат и вкус.

Къде е пресечната точка между политиката и пивоварството?

Д: Както масовият бирен пазар, така и политиката е залята с евтин продукт, в добра опаковка, мощна рекламна кампания и, разбира се, махмурлук след консумация. Сега като политолог въвеждам термина „крафт политика” – политика направена с мерак.

К: Пресечната точка е опиянението – приятно и добронамерено в единият случай и презрително и надменно –  в другия. Всеки сам да си прецени кое – кое е.

Какво мислите за хората, които не обичат бира? Честно?

IMG_8848

Д: Всеки има право да греши.

К: Чувал съм истории за такива хора, но никога не съм ги виждал. Надявам се всичко да е художествена измислица.

Американска или европейска бира? Защо?

Д: Американската бира за мен не е толкова позната, едва отскоро с „Пивотека“ успяхме да направим достъпна една микро част от американската бира. Бирата „made in USA“ носи в себе си свободен и предприемачески дух, европейската разчита на традицията. Двете философии не са в конфликт, когато срещат небце, което ще ги оцени по достойнство.

К: Американска- никога не знаеш с какво ще те изненада! При Европейската традицията си казва думата, и колкото и да е добра, е някак си предвидима.

За какво мечтаете (може и да не е свързано с бира)?

IMG_8994

Д: Качествена българска крафт бира, развитие на локалното производство и силна конкуренция между малки пивоварни. Извън бирата – пътуване с мотопед в Сицилия.

К: Свят без съседи, таксиджии и истеричните им съпруги!

Скоро „Пивотека“ организират първите у нас тематични бирени вечери, на които се съчетават различни стилове бира с нетипични храни, които повечето хора не биха свързали с пивото.

Комбинациите са изключително интересни и разкриват нови вкусове, както в бирата, така и в храната. Основната цел е да радват с наистина качествено пиво.

Снимки: Архив „Пивотека“.

от

публикувано на: 24/04/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: