Връчват наградите „Валя Крушкина“ на церемония в БНР

22/11/2012

Първите годишни медийни награди „Валя Крушкина – журналистика за хората“ ще бъдат връчени на 22 ноември от 19 часа в Първо студио на БНР.
Наградите са учредени от едноименния фонд „Валя Крушкина към фондация „Работилница за граждански инициативи“, в памет на обичаната българска журналистка, която почина през юни тази година.
Общо 54 са кандидатурите, от които 15-членното жури трябва да излъчи победители в съответните категории: печатна медия, електронна медия, онлайн медия, млад журналист. Съдиите са представители на различни български медии и на неправителствени организации – знак за съпричастността към желанието на гилдията да се обедини в подкрепа на каузата за обективна журналистика, с отношение и толерантност към проблемите на обществото и хората. Голямата награда „Валя Крушкина“ ще бъде присъдена за цялостен принос в отразяване на актуални теми у нас, за материали, провокирали обществен дебат или промени в законодателство, за журналистическа доблест и смелост.
Кандидатурите са оценявани от: Антоанета Цонева (Институт за развитие на публичната среда), Валерий Тодоров (БНР), Веселин Стойнев (в.“Труд“), Веселина Седларска (списание „Тема”), Виктор Николаев (бТВ), Владимир  Йончев (OFFRoad-Bulgaria.com), Вяра Анкова (БНТ), Димитър Манолов (КТ „Подкрепа”), Живко Георгиев („Галъп”), Любослава Русева (reduta.bg), Милена Цветанска (БНТ), Николина Димитрова (Bulgaria On Air), Силвия Великова (БНР),  Пролет Велкова (Дарик Радио), Стояна Георгиева (Медиапул).
Призовете имат и финансово изражение, като средствата са осигурени от дарители. 1000 лв. ще получи носителят на голямата награда и съответно по 500 лв. призьорите в съответните категории.
„Кипят последни приготовления. Автор на наградите „Кристална круша“ е близката приятелка на Валя – художничката Елена Китова. Самите стъклени статуетки са произведени безвъзмездно в завода за стъкло „Инхом“ – Белослав. Направихме този конкурс в памет на журналиста и приятеля, с енергия, хъс и ангажираност към проблемите на отделния човек, по примера на самата Валя! С учредяването на наградите бихме искали заедно да насърчим опазването на професионалния и морален стандарт, който се наложи и остава с името ù! Валя бе от хората, които даряват и получават от всички любов. Със сърцето и професионализма си тя успяваше да разтопява граници, като превърна много свои колеги от професионални конкуренти, в приятели“, коментира Вирджиния Славчева, учредител и председател на Обществения съвет.
Поименният фонд „Валя Крушкина“ e част от Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и бе създаден на 1 септември 2012 в памет на журналиста Валя Крушкина, дългогодишен кадър на БНТ, която почина през юни 2012.  Валя беше известна като достоен и обективен журналист, работещ в областта на енергетиката, икономиката и социалните проблеми. От април колеги, близки и приятели се включиха в акция за събиране на средства, за да бъде изпратена журналистката на лечение в чужбина. За съжаление тя почина в болница в Турция няколко дни преди най-мащабната акция, наречена „Ден на Валя Крушкина“ на 21 юни, в която национални и регионални медии планираха да направят репортажи за журналистката, за да помогнат и да бъдат съпричастни.
В момента фонд „Валя Крушкина“ е единственият действащ подобен фонд в България.

Интернет радио Бинар ще предава на живо церемонията по втория си видеоканал.

от

публикувано на: 22/11/2012

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: